Még mindig nincs megállapodás az ellenzéki pártok között

 

Csaknem egy héttel azután, hogy bejelentették a hatpárti ellenzéki összefogást a fővárosban, kiderült, hogy még mindig nincs meg a végleges megállapodás. Legalábbis a Demokratikus Koalíció szerint a jelenlegi helyzet nem megfelelő, ők azt szeretnék, ha minden kerületben csak egy ellenzéki induló lenne a kormánypárti jelölttel szemben. A Jobbik azonban több helyen saját jelöltet nevezett meg. Ők úgy tudják, ez ellen más pártoknak sincs kifogása – közölte az M1.

Nem sértett megállapodást a Jobbik azzal, hogy két kerületben is ráindítja saját jelöltjét, a közös ellenzéki polgármesterjelöltekre – erről beszélt a párt budapesti elnöke. Éppen Bencsik János az egyik érintett politikus.

Ő Pesterzsébeten szállna versenybe, csakhogy ezt a városrészt a többi párt nem a Jobbiknak szánja. Ahogy az ötödik kerületet sem, ahol az

MSZP-s Tüttő Katát

nevezték meg közös jelöltjükként. A Jobbik azonban itt is külön indulna. A Párbeszéd és a DK sem úgy emlékszik az egyezségre, mint a Jobbik.

A Párbeszéd szerint fenn kell tartani az eredeti megállapodást

A Párbeszéd szerint fenn kell tartani az eredeti megállapodást. Vagyis, hogy egyetlen ellenzéki polgármesterjelölt legyen minden kerületben, ehhez a DK is tartaná magát.

A politikában sokminden elő szokott fordulni, természetesen a Demokratikus Koalíció minden helyzetre felkészül, de mondom, egy jelölt maradhat csak a Fidesszel szemben – mondta Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselő.

Ugyanakkor Gréczy Zsolt szerint

a végső megállapodás még nem született meg.

Pedig Karácsony Gergely a múlt hét végén magabiztosan jelentette be a hatpárti választási szövetséget Budapesten. Egyelőre azonban nem csak a Jobbik lépése zavarhatja meg az összefogást. Ferencvárosban sem sikerült megállapodni, ezért ott előválasztáson döntik el, hogy végül kit támogasson az ellenzék.

Az MSZP budapesti elnöke szerint néhány héten belül ezt meg is tartják.  Csakhogy éppen a jelöltek nem tudnak semmit a folyamatról. Ezt a Népszavának nyilatkozta Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea.

Nem ment simán az együttműködés Pécsen sem

Nem ment simán az ellenzéki együttműködés Pécsen sem. A pártok végül az LMP nélkül jelentették be, hogy Péterffy Attilát támogatják. Az LMP szerint ugyanis vállalhatatlan a helyi ellenzék közös jelöltje, így ők külön indulnak.

Debrecenben pedig csak

a Jobbik, az LMP és a Momentum nevezett meg közös jelöltet,

mert nem tudtak megegyezni az MSZP-vel és a DK-val. A kudarcos együttműködési kísérlet miatt most egymást hibáztatják a pártok.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője szerint a rendszerváltás óta nem volt ilyen rossz állapotban az ellenzék, mint most. Deák Dániel úgy fogalmazott: a közvélemény-kutatásokat látva az ellenzéknek világos lett, hogy vidéken semmi esélyük sincs a győzelemre.