Tízből hat budapesti Tarlós Istvánt tartja a legalkalmasabb főpolgármesternek

 

Múlt csütörtökön kezdődött és szerda délig tart a főpolgármester-jelölti előválasztás. Az elsődleges adatok szerint szerdára akár már ötvenezren is leadhatják szavazatukat az ellenzéki főpolgármester-jelöltekre, ami érvényessé tenné a választást – hangzott el kedden a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Tarlós István főpolgármester (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Karácsony Gergelyre, az MSZP–Párbeszéd, Kerpel-Fronius Gáborra, a Momentum és Kálmán Olgára, a DK jelöltjére lehet szavazni. A tervek szerint a három jelölt közül kerül ki az ellenzék közös budapesti főpolgármester-jelöltje, ám azzal is számolni kell, hogy Gyurcsány Ferenc és felesége átírja a forgatókönyvet.


Tarlós Istvánnak órási a fölénye 

A műsorban Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője elmondta, hogy az intézet elemzései szerint egyik baloldali jelöltnek sincs esélye Tarlós Istvánnal szemben, hiszen Karácsony Gergelynek 35, Kálmán Olgának 31, Puzsér Róbertnek 13, Kerpel-Fronius Gábornak 11, míg a jelenlegi főpolgármesternek 62 százalékos az elfogadottsága.

Elsősorban arra voltak kíváncsiak a közvélemény-kutatás során, hogy az ezer megkérdezett ember véleménye alapján a baloldali politikusok mennyire alkalmasak arra, hogy vezessék a fővárost. Az eredményt nézve az mondható el, hogy

tízből hat budapesti lakos Tarlós Istvánt tartja a legalkalmasabbnak a posztra.

Karácsony Gergelyt és Kálmán Olgát a megkérdezettek egyharmad-egyharmad arányban tartják rátermettnek – folytatta Tóth Erik.

Az ellenzéki pártok jelöltjei alkalmatlanok főpolgármesternek

Az embereket arról is megkérdezték, hogy ki az, aki szerintük alkalmatlan a pozícióra. A budapestiek fele Karácsonyt és Kálmánt említette meg válaszában.

Az adatok azt mutatták, hogy az „egy az egy elleni” megméretésben, a Karácsony–Tarlós és a Kálmán–Tarlós „párbajban” Tarlós Istvánnak mindkét ellenzéki jelölttel szemben legalább 10 százalékos az előnye. Tarlós Karácsonyt 50:36 arányban, míg Kálmánt 48:38 arányban győzné le, ha most vasárnap lennének az előválasztások.

Farkas Örs politikai elemző szerint ami most a magyar politikai paletta baloldalán van, azt előválasztásnak hívják, azonban semmi más nem történik, mint ami 2009 óta minden évben: az ellenzéki pártok egymást támadják, és egymás jelöltjeit „ekézik”, azzal a különbséggel, hogy idén ebbe már a választókat is bevonták.

A DK célja, hogy jelöltje mindenképp induljon Tarlós ellenében

Tóth Erik hozzátette, Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció (DK) az európai parlamenti választás másnapjáig azt mondta, hogy Karácsony Gergelyt tartja a legalkalmasabb jelöltnek, de mivel a választási adatokból kiderült, hogy a DK a legerősebb ellenzéki párt Budapesten, ezért Gyurcsányék újra átgondolták stratégiájukat.

Arra jutottak, hogy a DK-szavazók mobilizálhatóságára és Gyurcsányba vetett erős hitére kell alapozni, ezért érdemes elindítaniuk egy önálló DK-s jelöltet – Kálmán Olgát –, hiszen szinte biztos, hogy minden DK-szavazó támogatni fogja azt.

Ha nem a DK-s jelölt nyeri az ellenzéki előválasztást, akkor Gyurcsány Ferenc meg fogja kérdőjelezni a rendszer és választás tisztaságát. Ha viszont ennek ellenkezője következik be, tehát Kálmán Olga győzni fog, akkor a DK ki fogja hangsúlyozni, hogy

a most megkötött alkukat minden ellenzéki pártnak be kell tartania.

Nagy valószínűséggel Karácsony Gergely ebben az esetben nem megy majd szembe a DK-val, a DK pedig kiáll azon elvei mellett, amelyeket 2014 óta, az MSZP-ből való kiválása óta képvisel: a szocialisták eltüntetése és saját pártjuk érdekeinek a figyelembe vétele. Jelen pillanatban ez azt jelenti, hogy azt szeretnék elérni, hogy az ellenzéki előválasztás megnyerésétől függetlenül a DK jelöltje versenybe szállhasson ősszel a főpolgármesteri választáson.


A Kossuth Rádió Ütköző című műsora.