Az LMP szerint Orbán Viktor eljátssza a magyar gyermekek jövőjét

 

Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást arra, hogy eljátssza a magyar gyermekek jövőjét a lengyel szénipar érdekében – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter. Közölte: mindent megtesz azért, hogy a kormányfőnek az Országgyűlés előtt kelljen számot adnia arról, miért akadályozza az uniós klímavédelmi célok megvalósítását.

Az ellenzéki politikus azt kifogásolta: valószínűleg a magyar vétó is közrejátszott abban, hogy nem született megállapodás a karbonsemlegesség 2050-es céldátumáról az unióban.

Leszögezte: az Európai Zöldek már ezzel a dátummal sem értenek egyet, hiszen „a klímaváltozás már itt van”, ezért már 2030-ig felszámolnák a szén-dioxid-kibocsátást Európában.

Ezzel szemben a sajtóhírek szerint a magyar, a lengyel és a cseh kormány megvétózta az uniós céldátumot, míg Észtország a „puha vétóval”élve tartózkodott.

Ungár Péter megjegyezte: kíváncsi Áder János államfő véleményére a magyar vétót illetően, hiszen a köztársasági elnök szokta elmondani „a lehető legtöbb zöldpanelt”.