Adatvédelmi problémák lehetnek az ellenzéki előválasztással

 

Bárki voksolhat a csütörtökön kezdődött ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson, aki budapesti lakcímkártyával rendelkezik, 2001. október 1. előtt született, valamint elfogadja és aláírásával ellenjegyzi, hogy az előválasztást kezdeményező civilek és pártok a választás lebonyolítása alatt tárolják és kezeljék személyes adatait.

Előválasztás: Indul a szavazás (Fotó: MTI/ Soós Lajos)

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint az előválasztás lebonyolítása adatkezelési szempontból komoly aggályokat vet föl. Farkas Örs politológus a lapnak azt mondta, az EP-választásnál is felmerült, hogy pártok vagy ügyek között mozgott volna egy nagyobb adatbázis, és hogy az nem csak Magyarországon volt elérhető.

„A mostani eljárás ezer sebből vérzik. Nincs az ellenzéknek ezen a téren tapasztalata, kapkodás volt az utóbbi időben, és a procedúra sincs rendesen kidolgozva” – fogalmazott.

A lap emlékeztet, hogy az előválasztás szervezője a Civil Választási Bizottság (CVB), amelyet civil közösségek és ellenzéki pártok képviselői hoztak létre, és jelenleg 16 tagszervezete van. A voksolásban a CVB a Magyarhang Nonprofit Kft. adatkezelőként és adatfeldolgozóként működik közre.

A szervezők honlapja szerint az adatkezelés és feldolgozás 2019. június 26-ig, illetve az azt követő jogorvoslati időszak végéig, azaz legkésőbb 2019. július 1-ig tart, utána a begyűjtött és tárolt személyes adatokat megsemmisítik.

A szervezők állítása szerint olyan szavazási rendszert alkalmaznak, amelynek hitelessége – a nyílt forráskód használata miatt – megkérdőjelezhetetlen. Ugyanakkor egy rést már találtak a rendszeren, szerencse, hogy egy jószándékú programozó akadt rá a sebezhetőségre, aki értesítette az illetékeseket – írta a Magyar Nemzet.