Kormánypártok: Adjon válaszokat az adatgyűjtésről Hadházy Ákos

 

Felszólították a kormánypártok Hadházy Ákost, hogy adjon választ, kikhez kerültek több százezer magyar választó adatai. Hadházy Ákos és több ellenzéki párt hónapokon keresztül gyűjtött neveket és aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozás miatt. Végül a szervezők által vártnál kevesebb aláírás gyűlt össze, nincs is komolyabb politikai eredménye az akciónak. Viszont kérdések merültek fel, hogy kikhez kerültek az így összegyűjtött adatok. Hadházy Ákos a napokban azt közölte, hogy betartják a törvényeket – közölte az M1 Híradója.

Június elején jelentette be Hadházy Ákos, hogy lezárult az Európai Ügyészségről szóló kezdeményezése. Bár az egymillió aláírást nem sikerült összegyűjteni, a független országgyűlési képviselő sikerként értékelte az akciót.

Közben az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban számos aggály merült fel. Pénteken a Magyar Nemzet arról írt, magyarok adatai kerülhettek az Európai Unión kívülre”. A lap szerint Hadházy Ákos az adatok feldolgozására külföldi cégeket vont be.” Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint ezen kívül további kérdéseket vet fel a közreműködő pártok és a közjegyző szerepe is a folyamatban.

Hadházy Ákos a közösségi oldalán úgy reagált, mítosz, hogy adatok nem lehetnek külföldi szervereken.” A képviselő szerint a lényeg az, hogy a szolgáltatók biztonságosak legyenek. Kiposztolta az adatvédelmi hatóság levelét is, amelyben szerinte arról írtak, hogy megfelelően határozták meg a személyes adatok tárolásának idejét és azok törlését.

A Magyar Nemzet más furcsaságokról is beszámolt. Azt írták, hogy olyan cég szerepel adatfeldolgozóként a politikus által kezdeményezett aláírásgyűjtés tájékoztató honlapján, amellyel nem is kötöttek szerződést.

Hadházy Ákos a lapnak úgy fogalmazott, tudomása szerint csak egy Egyesült Államokbeli céggel született megállapodás”. A Magyar Nemzet szerint viszont az aláírásgyűjtés adatkezelési tájékoztatójában még egy kanadai céget is megjelöltek adatfeldolgozóként.

Péterfalvi Attila hétfőn a Hír Tv-ben súlyos hibának nevezte, hogy Hadházy Ákosék nem tájékoztatták az embereket arról, hogy külföldre kerülnek az adataik.

A kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc kedden felszólította Hadházy Ákost, hogy válaszoljon, kihez kerültek valójában a magyar választópolgárok adatai. A KDNP frakciószóvivője hozzátette, arra is választ várnak, hogyan lehet az, hogy Hadházy Ákoséknak még csak szerződésük sem volt azzal a külföldi céggel, amelyet megbíztak.