Átfogó módosító javaslatot és Budapest-csomagot nyújt be a Párbeszéd

 

Átfogó költségvetési módosító javaslatot nyújt be a Párbeszéd az oktatásról, a családtámogatásokról és az egészségügyről, továbbá beterjeszt egy úgynevezett „Budapest-csomagot” is százhatvanmilliárd forint értékben – közölte a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke (Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd)

Cikkünk frissült.

Szabó Tímea úgy fogalmazott, hogy „az átverés és az elszegényedés költségvetése” a 2020-as, amelyet szerdán kezd tárgyalni az Országgyűlés. Szavai szerint az úgynevezett családvédelmi akciótervvel már 700 milliárd forint értékben el akarják adósítani a családokat.

A frakcióvezető az egészségügyet és az oktatást nevezte a költségvetés legnagyobb vesztesének.

Úgy vélekedett: hiába állítják, hogy az egészségügy 180 milliárd forinttal többet kap, mint az idén, az inflációval, a szuperkórház-befektetéssel és a kórházak adósságával számolva az összeg gyakorlatilag stagnál, „még egy nagyító nélkül látható béremelésre sem elég”. Hasonlóan járt az oktatás, amelyre reálértéken 32 milliárddal kevesebb jut – tette hozzá.

Szabó Tímea kijelentette: Orbán Viktor folytatja az átverést, amikor a fővárosról beszél. Miközben azt hangoztatja, hogy Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármesterrel felvirágoztatta Budapestet, valójában „kivéreztetés zajlik”. A zöldfelületek csökkennek, a lakók megfulladnak a légszennyezettségtől, egyre rosszabb és drágább a közösségi közlekedés – sorolta.

Azt mondta, a 160 milliárd forintos „Budapest-csomagnak” megvan a forrása, mint ahogy az egészségügyre és az oktatásra is maradna elég. A 2020-as költségvetésben ugyanis már megint jut 85 milliárd Orbán Viktor Várba költözésére, 77 milliárd a paksi beruházás folytatására, 75 milliárd pedig „a propaganda-televízióra” – fogalmazott.

A „felesleges költések” összesen csaknem 300 milliárdot tesznek ki, ezt fordítaná a Párbeszéd egyebek mellett a „Budapest-csomagra”.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje azt mondta, hogy mindarra bőven jut pénz, ami Orbán Viktor miniszterelnöknek fontos, arra azonban nem, ami a budapestieknek az.

Megjegyezte: a kormány még a választás évében sem hajlandó arra, hogy olyan fejlesztéseket támogasson, amelyek valóban a fővárosiak életminőségét javítják, helyette más projekteket „erőltetnek”, például a Városliget vagy a Vár átalakítását.

A Párbeszéd 85 milliárd forintot a lakhatásra csoportosítana át: önkormányzati bérlakások felújításához, bérlakásépítéshez és magánlakások energetikai korszerűsítéséhez biztosítana forrásokat; 70 milliárdból részben a budapesti közösségi közlekedés finanszírozását oldanák meg, az elővárosi vasútra újabb 40 milliárdot adnának; intenzív zöldterület-fejlesztésre 4 milliárdot fordítanának, 3 milliárdból pedig bizonyos fővárosi színházakat támogatnának, „a tao-rendszer károsultjait” – sorolta Karácsony Gergely.

Úgy értékelt, hogy a teljes költségvetésben csupán apró átcsoportosítást hajtanának végre, ezzel azonban Budapest nagy lehetőséget kapna arra, hogy elinduljon egy másik úton.