LMP: Szükség van egy klímatörvényre

 

Az országnak 2050-re karbonsemlegesnek kell lennie – szorgalmazza a párt.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

Az LMP továbbra is fontosnak tartja egy klímatörvény elkészítését, amelynek tartalmaznia kell a klímaváltozás elleni küzdelem céljait és a megvalósítás eszközeit.

Frakcióvezető-helyettesük hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: pártja mindaddig benyújtja a klímavészhelyzet megállapítását tartalmazó előterjesztésüket, amíg a kormány nem látja be, hogy szükség van a cselekvésre.

Schmuck Erzsébet közölte: előterjesztésük azt is tartalmazza, hogy az országnak 2050-re „karbonsemlegesnek” kell lennie, azaz úgy kell működnie, hogy nem bocsát ki szén-dioxidot.

Az LMP azt is szorgalmazza, hogy sem uniós, sem hazai forrást ne lehessen olyan programokra fordítani, amelyek nem szolgálják az éghajlatváltozás megfékezését.

Az ellenzéki politikus rámutatott: a világon egyre több vezető ismeri fel, hogy klímaveszély van; közülük kiemelte Ferenc pápát. Schmuck Erzsébet kijelentette: Magyarország különösen veszélyeztetett, itt ugyanis az elmúlt csaknem négy évtizedben 1,6 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet.