Újabb levelet írt az MSZP-s Szanyi Tibor

 

Újabb levelet írt a szocialisták elnökségének Szanyi Tibor. A leköszönő EP-képviselő most azt állítja, hogy egyesült a DK és az MSZP. Azt írja ugyanis, hogy a szocialisták EP-frakciójának magyar delegációját Gyurcsány Ferenc pártjának politikusa, Molnár Csaba vezeti majd. Szanyi Tibor az EP-választáson elszenvedett bukás óta már harmadjára bírálja élesen pártja vezetőségét. A szocialisták elnöke már a legutóbbi esetnél is azt mondta: hogy Szanyi Tibor az utolsó figyelmeztetést kapta – közölte az M1 Híradója.

Az MSZP a DK-t gazdagítja egyetlen mandátumával az Európai Parlamentben – ezt írta a Hír TV birtokába került, újabb levelében Szanyi Tibor. Az MSZP leköszönő EP-képviselője a szocialisták vezetőségének címzett írásában arra vár választ, hogy pártja mikor és milyen formában döntött arról, hogy egyesül a DK képviselőcsoportjával. Szerinte ugyanis

a szocialisták EP frakciójának magyar delegációját a DK-s Molnár Csaba vezeti majd.

Szanyi Tibor sérelmezi azt is, hogy kihagyták az erről szóló döntésből, noha – levele szerint – a leköszönő képviselők véleményét is ki szokták kérni az ilyen kérdésekben. A szocialista politikusnak ez már a harmadik levele az EP-választás óta, amikor az MSZP– Párbeszéd a közös listával csak egy mandátumot szerzett.

Szanyi Tibor még a választás estéjén is két mandátumot remélt, végül azonban a listán harmadikként szereplő politikusként lecsúszott a képviselői helyről. A párt választmánya ugyanis az egyetlen EP-mandátumot Ujhelyi Istvánnak ítélte oda. Szanyi Tibor többek között emiatt is bírálta keményen pártját és

a mandátumot szerzett politikustársát sem kímélte.

A tagságnak írt levelében úgy fogalmazott: „ennek a förtelmes kudarcnak az egyik legfőbb felelősét felszereltük az egyetlen EP-mandátumunk 5 évre szóló birtoklásával”.

Az ATV birtokába jutott szövegben úgy folytatta: aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása arcát teszi európai arcává. Mint írta, az MSZP mélyrepülése akkor kezdődött, amikor Ujhelyi István lett az EP-kampány felelőse.

A korábban például Gyurcsány Ferencről is élesen fogalmazó Szanyi Tibor saját pártját június elején egy hasonló levélben az élő halott, és a korrupt banda jelzőkkel illette. Azt írta, „ez így nem párt, ez így csak egy degenerálódó belterjes klub”. A politikus kirohanásaira párttársai úgy reagáltak, hogy Szanyi Tibor csalódott és sértődött, amiért nem folytathatja munkáját Brüsszelben.

Tóth Bertalan pártelnök ugyanakkor a vezetőséget kritizáló levelekről pénteken azt mondta, hogy a politikában nem lehet megsértődni. Hozzátette azt is, hogy Szanyi Tibort a második levél után utolsó figyelmeztetésben részesítették.