Fidesz: Karácsony mindent megtesz, hogy elfedje Zugló rossz gazdálkodását

 

Bírósághoz fordult a Fidesz, mert Karácsony Gergely, Zugló polgármestere nem válaszolta meg a kerületi önkormányzat gazdálkodását érintő adatigénylési kérdéseiket – közölte Zsigmond Barna Pál, a Fidesz budapesti szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján.

„Az átláthatóság bajnokánál egyre nagyobb a homály” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: Karácsony Gergely megválasztásakor még azt ígérte, hogy Zugló az átláthatóság mintapéldája lesz és minden szerződést kereshető formában közzétesz az önkormányzat, a gyakorlat ennek pont az ellenkezőjéről árulkodik.

Megjegyezte: Karácsony Gergely még átláthatósági biztost is tartott, például „a nagy tervekkel érkező” LMP-s Vágó Gábort, akinek azonban „rövid idő után beletört a bicskája a feladatba”.

A Fidesz budapesti szóvivője szerint ma már ott tartanak, hogy egy önkormányzati képviselőnek közérdekű adatigénylést kell benyújtani, hogy tájékozódjon.

Ezt „teljesen hajmeresztő” önkormányzati gyakorlatnak nevezte, és úgy vélte: ilyen is csak Karácsony Gergely polgármestersége alatt fordulhat elő, aki  „egyszerűen alkalmatlan” posztjára.

Elmondta: a zuglói Fidesz több alkalommal is adatigénylést nyújtott be, például a kifizetetlen számlákról és a kintlévőségekről, Karácsony Gergely azonban mindent megtesz, hogy elfedje a rossz gazdálkodást, és a május elején benyújtott adatigényléseket sem válaszolta meg, nem biztosította az átláthatóságot.

Zsigmond Barna Pál közölte: véleményük szerint Karácsony Gergely ezzel megsértette az infotörvényt, ezért csütörtökön a bírósághoz fordultak.

Az MTI-nek elmondta: a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján azt kérik, hogy kötelezze Karácsony Gergelyt a kért adatok kiadására.