Újabb levélben támadta Szanyi Tibor az MSZP vezetését

 

Újabb levélben támadta Szanyi Tibor az MSZP vezetését, főként a pártelnök Tóth Bertalant, aki az EP-választás kampányfőnöke volt. Párttársára, Ujhelyi Istvánra utalva Szanyi azt írta, „aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása arcát teszi európai arcává”. Az MSZP pártelnökéről úgy fogalmazott az EP-választás kapcsán, hogy önkényesen tolta saját magát a párt listájának első helyére – közölte az M1 Híradója.

Ennek a förtelmes kudarcnak az egyik – ha nem a – legfőbb felelősét felszereltük az egyetlen EP-mandátumunk öt évre szóló birtoklásával” – ezekkel a szavakkal kritizálta az MSZP-s Szanyi Tibor Ujhelyi Istvánt, akinek június elején a választmány a szocialisták egyetlen EP-mandátumát ítélte oda. Szanyi Tibor rövid időn belül a második ilyen levelet írja a párt tagságának.

Az ATV birtokába jutott mostani irományban úgy fogalmaz, „aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása arcát teszi európai arcává”. Mint írta, „az MSZP mélyrepülése akkor kezdődött, amikor Ujhelyi István lett az EP-kampány felelőse ”. Szanyi Tibor szerint „a közös lista jelmondat például csak taszította a választókat, annak ellenére, hogy ő is kampányolt a szlogennel.” 

Állítása szerint mindezt csak azért vállalta, mert „fenn akarta tartani a legfegyelmezettebb katona magatartást.” 

A szocialisták alelnöke Bangóné Borbély Ildikó patkányozását is „kommunikációs atombombának és súlyos hibának nevezte”. Szanyi Tibor szerint ráadásul a kampány vezetésével megbízott Ujhelyi István, erre is a lehető legrosszabb módon reagált.

Kampányfőnökünk erre még rá is szórt néhány lapáttal a »patkánykormány« fogalmának bevetésével, amit egy nap után zavaros magyarázkodás közepette vissza is vontak” – vélekedett Szanyi Tibor, majd Ujhelyi Istvánról azt írta, „kampányfőnökként nem a párttal, csak a saját egójával foglalkozott”. 

Szerinte az is furcsa körülmények között dőlt el, hogy Ujhelyi István került az EP-lista második helyére, mert miközben a választmányi tagok a szavazáskor egymás kezét rángatták le vagy fel, néhány pártvezető éles tekintettel figyelte azokat a szavazókat, akik a párttól kapják a fizetést.

A korábban például Gyurcsány Ferencről is élesen fogalmazó Szanyi Tibornak ezúttal Tóth Bertalanról is volt egy-két keresetlen szava. Szerinte a pártelnök önkényesen rakosgatta fel a neveket az MSZP EP-listájára, önmagát az első helyre tolva”.

Saját pártját június elején az „élő halott és a korrupt banda” jelzőkkel illette. Mint írta, „ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó belterjes klub.

A politikus kirohanását párttársai nem fogadták örömmel. Kunhalmi Ágnes az ATV-ben azt mondta, „Szanyi Tibor csalódott és sértődött, mert nem mehetett Brüsszelbe,  és mert a párton belül korábbi támogatói pillanatok alatt kihátráltak mögüle.”