Schmuck Andor is indul a főpolgármester-jelöltségért

 

Schmuck Andor hivatalosan is bejelentette, hogy részt vesz az ellenzéki „castingban”. Vele együtt így már négy jelölt mérkőzik meg egymással az előválasztás második fordulójában. A volt MSZP-s politikus ugyanakkor leszögezte, visszalép, ha teljesülnek a feltételei – számolt be az M1 Híradója.

„Ez a mi városunk, amiről álmodunk, ahol mindig otthon vagyunk” – ezzel a kampánydallal népszerűsítette magát még a 2010-es főpolgármester-választáson Schmuck Andor. Az egykori MSZP-s politikus legutóbb a Magyarországi Szociáldemokrata Párt jelöltjeként szállt harcba a főpolgármesteri posztért, ám végül csak az ajánlásgyűjtésig jutott.

Schmuck Andor hétfőn, közösségi oldalára feltöltött videójában utalt arra, hogy ismét elindulna a főpolgármesteri tisztségért. Később hivatalosan is bejelentette, hogy megméreti magát. Schmuck azzal indokolta a döntését, hogy

nem jó a többi jelölt programja,

mert meg akarják változtatni a szépkorúakat érintő utazási kedvezményeket. Azt is közölte, ha vetélytársai megígérik, hogy nem nyúlnak a szépkorúak kedvezményeihez, akkor ő visszalép a jelöltségtől. Schmuck Andor leszögezte azt is, hogy nem kér a Jobbik, illetve a Jobbikkal együttműködő pártok támogatásából.

A független politikussal együtt így már négy jelölt került szóba az előválasztással kapcsolatban.

Egy darabig úgy tűnt, hogy Puzsér Róbert lesz Karácsony Gergely ellenfele a főpolgármester-jelölti ellenzéki „castingon”, de ő már kétszer is kiszállt, és az őt támogató pártok is kiálltak mögüle.

A Momentum az EP-választás után jelentette be, hogy elindítja Kerpel-Fronius Gábort.

Szintén az EP-választás után dobott be egy nevet a DK, így az addig támogatott Karácsony Gergely helyett Kálmán Olga lesz a párt jelöltje.

Karácsony Gergely bízik abban, hogy

végül ő nyeri meg az előválasztást,

de nem tagadta, meglepetésként érte, hogy a DK kihátrált mögüle. Gyurcsány Ferenc szerint ő időben figyelmeztette a politikust. Karácsony Gergely azonban úgy emlékszik, hogy a DK elnöke Kálmán Olga jelöltségének bejelentése előtt nyolc perccel hívta fel és tájékoztatta a döntésről.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, mást gondolnak Gyurcsány Ferenccel az adott szó jelentőségéről, és beteg lélek lenne, ha nem kavarták volna fel a történtek”, ugyanakkor nem gondolja, hogy egy „újabb ellenzéki cicaharc mozgósítaná a választókat”.