Megerősíthetik tisztségében az OBH elnökét a képviselők

 

Az Országgyűlés kedden megerősítheti tisztségében Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét. A parlament ülése 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődött. A házelnök napirendi javaslata alapján a képviselők ezután az OBH elnöke és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti konfliktus ügyében foglalhatnak állást.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága indítványában azt javasolja a képviselőknek, hogy Handó Tündét ne fosszák meg az OBH elnöki tisztségétől, amit az OBT május 8-án egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatára és az előterjesztések benyújtásának megtagadására hivatkozva kezdeményezett.

Handó Tünde jelezte, áll bármilyen vizsgálat elé, azok ugyanis szerinte visszaigazolják majd, hogy mindig betartotta a törvényeket és tisztességesen végezte a munkáját. Az OBH azt közölte, hogy minden megyéből kiálltak Handó Tünde mellett és elítélték az OBT „radikális lépését”.

A képviselők ezután interpellációikat és azonnali kérdéseiket is egy órában tehetik fel, majd a kérdések következnek harminc percben. Az Országgyűlés ülése szerdán és csütörtökön folytatódik.