Szijjártó: Magyarország nagyra tartja azokat, akiknek nemzetük érdeke az első

 

Magyarország különös tisztelettel van azok iránt, akik nemzetük érdekét helyezik az első helyre, és áldozatokat is készek hozni érte – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

Cikkünk frissült.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsost (Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt)

A tárcavezető Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsossal egyeztetett, majd közös sajtónyilatkozatot tettek.

A külügyminiszter kiemelte: Aung Szan Szú Kji mindig nagy tiszteletben és megbecsülésben részesül, amikor Magyarországra látogat, hiszen sokat tett országa és nemzete szabadságáért.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország támogatja az EU és Mianmar minél szorosabb együttműködését, de azt nem támogatja, hogy Brüsszel összekeverje a politikai és kereskedelmi kérdéseket, és kettős mércével vagy képmutatással közelítsen az együttműködéshez.

Azt mondta: Magyarország a keleti nyitás stratégia keretében a délkelet-ázsiai régióval szoros együttműködésre törekszik, ugyanis politikai és gazdasági szempontból ez az egyik leggyorsabban fejlődő térség a világon.

Mianmar pedig az egyébként is gyorsan fejlődő ASEAN-térség (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) legnagyobb növekedési ütemét tudja felmutatni, ami azt bizonyítja, hogy a nemzeti érdekérvényesítésre alapuló politika gazdasági hasznokat is hoz az országnak – fogalmazott.

A tárcavezető kitért rá: a magyar és mianmari vállalatok együttműködésének ösztönzésére az Eximbanknál 46 millió dolláros hitelkeret nyitottak, tárgyalnak egy kötöttsegély-hitelprogram megindításáról és gazdasági vegyes bizottságot hoznak létre. Emellett 30 mianmari hallgatónak ösztöndíjat biztosítanak magyarországi tanulmányokhoz – fűzte hozzá.

Aung Szan Szú Kji hangsúlyozta: bár Magyarországot és Mianmart régóta diplomáciai kapcsolatok kötik össze, együttműködésük nem olyan szoros, mint szeretnék, ezért mindkét ország elkötelezett a kapcsolatok hatékonyabbá tétele mellett.

Úgy látja, a kereskedelmi kapcsolatok erősítése mindkét ország érdekét szolgálja, és nagyra értékelik az olyan baráti országokat, amelyek hisznek a Mianmar nyújtotta lehetőségekben. A Magyarországgal folytatott együttműködést különösen a mezőgazdaság, valamint a kutatás-fejlesztés területén szeretnék megerősíteni, mivel a mezőgazdaság nagyon jelentős Mianmarban, és e területen is szükség van a kutatás-fejlesztésre, hogy képesek legyenek megfelelni a klímaváltozás okozta kihívásoknak – magyarázta.

Aung Szan Szú Kji kiemelte: a nemzetközi fórumokon Mianmar – ahogy minden fejlődő ország – valóban nagy küzdelmeket vív, de képesek megfelelni a kihívásoknak.

Megjegyezte: remélhetőleg hamarosan nagykövetséget nyithatnak Budapesten.