XXI. Század Intézet: Vasárnapi eredménye alapján kiesne a parlamentből az MSZP-Párbeszéd

 

A Fidesz-KDNP nyolcvan százalékos többséget szerzett volna a Parlamentben, az MSZP-Párbeszéd viszont be sem jutott volna, ha a most vasárnapi eredményt hozta volna a tavalyi országgyűlési választás – erre hívta fel a figyelmet a XXI. Század Intézet. Az MSZP-Párbeszéd 6,6 százalékos eredménye ugyanis jóval a közös listákra vonatkozó, tíz százalékos parlamenti küszöb alatt van. A hírek szerint szombaton tart választmányi ülést az MSZP, itt is szóba kerülhet, hogy folytassák-e az együttműködést a Karácsony Gergely-féle Párbeszéddel a jövőben is vagy Gyurcsány Ferenc pártjához közeledjenek – közölte az M1 Híradója.

A 199 parlamenti mandátumból egyetlen egyet sem tudna megszerezni az MSZP-Párbeszéd listája, ha most lenne az országgyűlési választás – derül ki a XXI. Század Intézet felméréséből, amelyet az európai parlamenti választás eredményei alapján készítettek.

Ez alapján az MSZP-Párbeszéd szövetségnek

a jelenlegi 20 helyett 0 képviselője lenne.

A szocialistákhoz hasonlóan a Jobbik sem járna jól: 22 helyett mindössze 8 politikusuk ülhetne be az országgyűlésbe. Az EP választás alapján a Momentum 11 mandátumot szerezne, és a Demokratikus Koalíció alakíthatná a legnagyobb ellenzéki frakciót 19 képviselővel.

A Fidesz-KDNP a mandátumok négyötödét tudná megszerezni,

a 199 parlamenti mandátumból 161-t kapna.

A XXI. Század Intézet elemzése szerint a mandátumok eloszlásának drasztikus változása mögött az áll, hogy az uniós választás jelentősen átrajzolta az ellenzéki erőviszonyokat. Lánczi Tamás úgy vélte: vasárnap megtörtént az, amire már számítani lehetett: az ellenzéki oldal meghatározó pártjai, vagyis az MSZP, a Jobbik és az LMP összeomlottak, helyüket a megerősödött DK és a Momentum vette át.

Az elemző szerint a megváltozott erőviszonyok felboríthatják az önkormányzati választásra eddig megkötött alkukat, és ismét Gyurcsány Ferenc lehet az ellenzék vezetője.

Ennek első lépése lehet

az MSZP és a DK összeolvadása.

A Magyar Nemzet információi szerint ez a kérdés már a szocialisták hétvégi ülésén is előkerül. Lapértesülések szerint a lépést leginkább az MSZP régi és befolyásos politikusai támogatják, mint például Kovács László és Lendvai Ildikó, utóbbi néhány napja például azt mondta: újra kell gondolni az MSZP politikai kereteit és felépítését, és szerinte az is probléma, hogy a baloldali pártok ugyanazon a tortán osztoznak.

A DK mindenre nyitott, egyelőre viszont nem érkezett ilyen javaslat az MSZP részéről – jelentette ki a DK-s Molnár Csaba. A politikus nem zárta ki a fúzió lehetőségét, megjegyezve, hogy hasonló gondolat már Gyurcsány Ferencben is megfogalmazódott. Molnár Csaba bejelentette, a DK továbbra is a szocialisták képviselőcsoportjában marad az Európai Parlamentben, mert csak olyan frakcióba hajlandóak beülni, amely támogatja például az Európai Egyesült Államok létrehozását.

A Fidesz erre úgy reagált: Gyurcsány Ferencék megerősítik szövetségüket a bevándorláspárti erőkkel. Azt írták: Gyurcsány itthon, Gyurcsányné meg az Európai Parlamentben fogja Brüsszel birodalmi törekvéseit képviselni. Az a céljuk, hogy Magyarországra erőltessék a bevándorlók betelepítését, a keresztény kultúra és a nemzeti szuverenitás feladását.