NVB: a Rijádból érkezett külképviseleti urna nem volt megfelelően lezárva

 

A Rijádból érkezett, az európai parlamenti (EP-) választáson leadott szavazatokat tartalmazó külképviseleti urna nem volt megfelelően lezárva – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

A testület tagjai az ülésén megtekintették a külképviseletekről visszaérkezett urnákat és urnazáró címkéket, hogy meggyőződhessenek arról, hogy azok sértetlenek. Az NVB megállapította: a Szaúd-Arábiából, Rijádból érkezett urna kivételével valamennyi urna lezárt állapotban volt.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt)

Mivel a rijádi urna nem volt lezárt állapotban – az urnazáró szalag nem volt kellően szoros –, az abban lévő szavazatokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor. Hét választópolgár kérte, hogy Rijádban szavazhasson.

A többi urna esetében nincs törvényi akadálya annak, hogy az azokban lévő voksokat összeszámlálják. Az NVI munkatársai így a megtekintés után elkezdték felbontani az urnákat: először ellenőrzik, hogy ezekben valóban annyi boríték van-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd kiválogatják azokat, amelyek nincsenek leragasztva, mivel ezek érvénytelenek.

Ezt követően egyesével felbontják a borítékokat és összeszámlálják a voksokat.

Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik az EP-választás napján – vasárnap – külföldön tartózkodtak.

A külképviseleti névjegyzékbe 20 291-en kérték felvételüket, a 132 külképviseleten – nagykövetségen és konzulátuson – a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közlése szerint 17 749 voksot adtak le, ezeket 157 urnában szállították a választási irodába.

A Magyarországra repülővel vagy autóval szállított urnák szerda délre, a csütörtök éjféli törvényes határidő lejárta előtt megérkeztek az NVI-hez.