Megérkezett az utolsó külképviseleti urna is az NVI-hez

 

Szerda délben megérkezett az utolsó, külképviseleti voksokat tartalmazó urna a Nemzeti Választási Irodába (NVI).

Az MTI érdeklődésére az NVI közölte: Londonból három, Manchesterből egy urna érkezett. A szavazatokat autóval hozták Nagy-Britanniából. A két külképviselet névjegyzékébe 1984-en vetették magukat fel.

Urnabontás (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

Az európai parlamenti képviselők választásán az ország 132 külképviseletén voksolhattak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat.

A külképviseleti névjegyzékbe 20 291-en vetették fel magukat, közülük 17 749-en el is mentek szavazni, vagyis a névjegyzékbe vettek 87,47 százaléka voksolt.

Az urnáknak a jogszabály szerint csütörtök éjfélig kellett volna megérkezniük. A külképviseletekről az NVI 157 urnát várt, vagyis a külképviseletek túlnyomó többségéről egyet, és csak néhány nagyobb létszámú külképviseletről érkezett több.

Miután az összes beérkezett, várhatóan a szerda délutáni ülésén, a Nemzeti Választási Bizottság meggyőződik az urnák sértetlenségéről. Ezt követően az NVI-ben felbontják az urnákat és először megállapítják, hogy a benne lévő szavazatok száma egyezik-e az urnában lévő jegyzőkönyvben feltüntetettekkel, majd a gyors eredménymegállapítás érdekében beszkennelik a szavazatokat.

A külképviseletekről – amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak – beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálják, és az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság állítja ki a jegyzőkönyvet.