Az MSZP szerint a DK lenyúlta programjukat

 

A Demokratikus Koalíció lemásolta az MSZP programját – ez a szocialisták kudarcának egyik oka. Erről beszélt Ujhelyi István, az MSZP kampányfőnöke. A politikus szó szerint úgy fogalmazott, hogy zseniális húzás volt a DK-tól, hogy „a programja közepébe odarakta az MSZP programját”. A szocialisták már a kampány legelején is attól tartottak, hogy majd őket másolja a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc szerint nem ez történt – közölte az M1 Híradója.

Az MSZP kampányfőnöke szerint a fő kampányelemük a szociális Európa programja volt, a DK viszont ezt is elvette tőlük – erről az ATV-ben beszélt a szocialista politikus, aki szerint ez az egyik oka az MSZP választási kudarcának.

„Tudtuk azt, hogy az Európai Egyesült Államok felé megy a DK programja mi pedig a szociális Európáról… arra építettük fel az egész programunkat, és ezért fogalmaztam most úgy egy interjúban, hogy rendkívül ügyes húzással. Zseniális volt a DK, hogy egyébként a programja közepébe hirtelen ő is odarakta a mi programunkat” – mondta az MSZP kampányfőnöke

„Amikor szociális felelősségről beszélünk, hát nyilván bér jön elő, nyugdíj jön elő, hát mi jönne elő?” – válaszolta az ATV-nek a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint viszont mivel mind a két párt baloldali, ezért természetes, hogy a programok között van átfedés. A DK elnöke szerint az, hogy csaknem háromszor annyi szavazatot kaptak, mint az MSZP, a többi között annak köszönhető, hogy ők beszéltek az Európai Egyesült Államokról.

„Én nem emlékszem arra, hogy rajtunk kívül egy Európai uniós választáson az Európai Egyesült Államok ügyét bárki is kimondta volna, sőt képviselte volna. A mi programunknak a lelke ez volt, hát ez különböztetett meg minket” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A szocialisták egyébként már áprilisban arról beszéltek, hogy a DK utánozza a programjukat.

Nem tudom, láttátok-e, bármit csinálunk, másnap a DK követő üzemmódban ugyanazt csinálja – mondta akkor Ujhelyi egy hangfelvételen.

A Magyar Nemzethez eljuttatott felvételen Tóth Bertalan pártelnök pedig amiatt panaszkodott, hogy a DK leakarja győzni őket.

„Megint az a belső indíttatása a DK elnökének, hogy az MSZP-t kell legyőzni. Tehát egész egyszerűen nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük” – mondta a szocialista pártelnök.

Az MSZP kampányfőnöke a választási vereség okát abban is látja, hogy a DK és az MSZP szavazótábora teljesen összeér, a baloldali szavazók könnyen ingáznak a kért párt között, Ujhelyi István szerint számukra a voksolás tulajdonképpen egy pillanatnyi szépségverseny, amiből most éppen a DK került ki győztesen.