Vita van az egyetlen megszerzett mandátumról az MSZP-ben

 

Folytatódott a vita, hogy az MSZP-P-nek járó egyetlen EP-mandátum kié legyen. Többen azt akarják elérni, hogy a Párbeszédes Jávor Benedek kapja meg, de forog még Tóth Bertalan pártelnök, valamint az eddigi két MSZP-es képviselő, Ujhelyi István és Szanyi Tibor neve is. Ujhelyi István például kampányfőnökként, a történelmi kudarc után is úgy látja, hogy jó helyen lenne nála az MSZP-s mandátum – közölte az M1 Híradója.

Egyetlen egy mandátum a 21-ből. Ennyit szerzett az MSZP-Párbeszéd a vasárnapi európai parlamenti választáson. És ezért az egy helyért kell megküzdenie a pártszövetség politikusnak az MSZP szombati választmányi ülésén. Papíron négyen a legesélyesebbek.

A listavezető Tóth Bertalan. Ő azonban vasárnap megerősítette: marad pártelnök így semmiképp sem megy Brüsszelbe. Papírforma szerint így a listán szereplő második politikusnak vagyis Ujhelyi Istvánnak járna a mandátumot.

Csakhogy mivel ő vezényelte le az MSZP európai parlamenti kampányát, sokan őt tartják felelősnek a kudarcért.

Ujhelyi István szerint az eredményért nem ő, hanem sok másik politikustársa hibás. És az MSZP számára még mindig ő a legjobb választás.

„Ha újra akarunk építkezni, ha újra akarjuk formálni, ha meg akarjuk találni a sztorinkat, ha már én használtam ezt a kifejezést, akkor nyilvánvalóan én tudok feladatot vállalni” – mondta az MSZP EP-képviselője.

Ujhelyi Istvánnak párton belül Szanyi Tibor a legnagyobb ellenfele.

A politikus a lista harmadik helyén áll és már a választás éjszakáján kijelentette, hogyha az a mandátum, amit az MSZP-Párbeszéd megszerezett valójában egy jolly joker, ami még bárkié lehet. Akár Jávor Benedeké is, aki a pártszövetség negyedik helyét kapta.

A Párbeszéd politikusa  már vasárnap közölte, hogy biztosan nem folytatja munkáját az EP-ben. És annak ellenére sem gondolta meg magát, hogy közben civilek petíciót indítottak érte. Az MSZP-s Szanyi Tibor minderre úgy reagált: nagyon érdekes lenne, ha a szocialisták lemondanának egyetlen megszerzett mandátumukról egy másik párt javára.

Csakhogy nem ez lenne az első eset, hogy az MSZP más párt politikusát kéri fel vezető szerepre. Ez történt tavaly az országgyűlési választások előtt, amikor az MSZP nem saját soraiból, hanem a Párbeszédből választott magának miniszterelnök-jelöltet. És a főpolgármester választásra is a Párbeszéd politikusával, Karácsony Gergellyel készülnek.