Novák: Komoly tétje van az uniós választásoknak

 

Az alapvető kérdés, hogy milyen Európában foguk élni húsz, ötven vagy száz év múlva, egyáltalán létezik-e majd Európa, és milyen Európát hagyunk a gyerekeinknek, unkáinknak – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Hozzátette: a demográfiai és a migrációs válsággal olyan kihívások kerültek az unió elé, amelyre határozott válaszokat kell adni. A magyar emberek igénylik ezeket a válaszokat, a magas részvételi arány ezt támasztja alá – fogalmazott, majd megköszönte a magyar választóknak, hogy ennyien elmentek szavazni.

A Fidesz–KDNP-nek nem a brüsszeli bürokratáknak kell megfelelniük, hanem a magyar választóknak – hangsúlyozta. Fontos, hogy a fiatalok érezzék, ma könnyebb családot alapítani, és aki családban él, érezze, hogy évről évre könnyebb neki – mondta.

A kormány családpolitikájáról azt mondta: az EP-választásnak önmagán túlmutató üzenete van, ami Brüsszelnek és az európai választópolgároknak is szól. Novák Katalin szerint egyetlen uniós országban sem születik annyi gyerek, amennyi az adott ország népességének megőrzésére elég. Fel kell tenni a kérdést, hogy az európai fiatalok miért nem akarnak gyermeket, és hogyan lehetne ebben segíteni nekik – hangoztatta.