Nézőpont: Történelmi a magyar választás

 

Történelminek nevezte a magyar európai parlamenti (EP) választást Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este.

Az idei magyarországi EP-választás rekordmagas részvétellel zajlott le. Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 41,74 százaléka adta le voksát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Mráz Ágoston Sámuel elmondta, a nap folyamán készítettek egy telefonos közvélemény-kutatást. Ennek eredményeit 7 órakor, a szavazás végével közölték.

Budapest, 2019. május 10. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont intézet vezetője előadást tart a Közép-Európa Európája című konferencián a Larus rendezvényközpontban 2019. május 10-én. MTI/Máthé Zoltán

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Nézőpont a Fidesz–KDNP eredményét a 2009-es csúcs közelében, 56 százalékon mérte. Az MSZP és Demokratikus Koalíció küzdelmét nem tudták eldönteni, mindkét párt 10–10 százalékos a kutatás szerint. A Jobbik az előző EP-választáshoz képest rosszabbul szerepelt, 9 százalékot érhetett el. A kutatásból az is kiderült, hogy a Momentum 7 százalékos eredményt érhetett el, míg az LMP – 4 százalékkal – várhatóan nem került be az EP-be – közölte Mráz Ágoston Sámuel.