Megkezdte a levélszavazatok szkennelését az NVI

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte az irodához érkezett csaknem 40 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését az európai parlamenti (EP-) választáson. Szkennelésre – a kézi számolást megelőzően azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják.

Levélben a sem magyarországi, sem más uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az EP-listákra.

Budapest, 2019. május 26. Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke (szemben j2) beszél, mellette Bozsóki Éva, az NVB elnökhelyettese (j), Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke (NVI) (b2) és Sóskuti-Varga Gergely, az NVB titkárságának főosztályvezetője (b) a testület EP- választásnapi ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 26-án. Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 41,74 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. MTI/Soós Lajos

Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, mellette Bozsóki Éva, az NVB elnökhelyettese, Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Sóskuti-Varga Gergely, az NVB titkárságának főosztályvezetője a testület EP-választásnapi ülésén a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházában (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Az NVI kedd óta a beérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel és ellenőrizte a szavazási iratok érvényességét. Az NVI 43 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel, ebből több mint 39 ezer volt érvényes. Ezeknek a szavazatot tartalmazó lezárt borítékjainak a felbontásával megvárták a vasárnap este 7 órát.

Vasárnap reggelig összesen 54 ezer levélszavazatot adtak le az arra jogosultak, és valamennyi szavazási iratát ellenőrizni tudta vasárnap estére az NVI. Összesen 115 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe az NVI.