Európa nemzetei választottak

 

Csütörtökön kezdődött el a 2019-es európai parlamenti választás. Vasárnap Magyarország mellett további húsz nemzet választott képviselőket.

(Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

(Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

1:30 – A liberálisok nyerték a választásokat Dániában 

A liberális párt nyerte vasárnap Dániában az európai parlamenti (EP-) választásokat a voksok 23,4 százalékával, dacára annak, hogy a választás előtti prognózisok szerint a szociáldemokrata párt számított befutónak.

1:29 – Cseh kormányfő: Át kell alakítani az Európai Uniót 

Az Európai Unió átalakítását és az Európai Bizottság tevékenységének politikamentessé tételét jelölte meg a közeljövő legfontosabb feladatának az európai uniós politikában Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke, amely a hét végén megnyerte a csehországi EP-választást.

01:21 – Weber: az EPP nem működik együtt szélsőséges pártokkal 

Noha a mérsékelt politikai közép olvadóban van az Európai Parlamentben, a mostani választásokon legtöbb szavazatott szerzett, új összetételű EP-ben a legtöbb képviselői hellyel rendelkező Európai Néppárt nem működik együtt egyetlen szélsőséges párttal sem – jelentette ki hétfőn Brüsszelben Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje.

01:14 – Minden harmadik brit szavazott a Brexit Pártra

Nigel Farage alig másfél hónapja indult, radikálisan EU-szkeptikus Brexit Pártjának győzelmét, a Liberális Demokraták jelentős előretörését és a kormányzó Konzervatív Párt példátlanul súlyos vereségét mutatják a brit európai parlamenti választások hétfő hajnalban ismertetett első részeredményei.

0:35 – Horvátországban fej fej mellett a jobboldali kormányzó és az ellenzéki szociáldemokrata párt 

Horvátországban fej-fej mellett végzett a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokon – közölte az országos választási bizottság.

A HDZ 22,73 százalékos, az SDP 18,64 százalékos eredményével 4-4 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe a voksok 97,85 százalékának feldolgozása alapján.

0:34 – Spanyolországban a szocialistákra szavaztak a legtöbben 

Spanyolországban a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte el a legtöbb, összesen 20 mandátumot az európai parlamenti választásokon (EP) vasárnap – jelentette be Isabel Celaá kormányszóvivő a szavazatok 85,6 százalékos feldolgozottságánál.

Kutyájával szavaz egy férfi az európai parlamenti választásokon Barcelonában (Fotó: MTI/AP/Manu Fernandez)

0:33 – Az Osztrák Néppárt nagy fölénnyel megnyerte a választást 

Nagy fölénnyel megnyerte a Sebastian Kurz kancellár vezette, konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) Ausztriában az európai parlamenti (EP-) választást, amelyen a voksok 35,4 százalékát sikerült megszereznie a vasárnap este közzétett, csaknem végleges eredmények szerint.

0:32 – Szlovéniában a konzervatívok kapták a legtöbb szavazatot 

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) és a Szlovén Néppárt (SLS) közös listája kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi európai parlamenti választásokon. A Janez Jansa volt miniszterelnök vezette migrációellenes párt és a SLS 26,48 százalékos eredményével 3 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

A második helyen a Szociáldemokraták (SD) végeztek a voksok 18,57 százalékával, így 2 képviselőt küldhetnek Strasbourgba.

0:31 – Svédországban a szociáldemokraták szerezték a legtöbb szavazatot 

Svédországban a szociáldemokraták szerezték a legtöbb szavazatot – 23,6 százalékot – a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, míg második helyen a konzervatív Mérsékelt Párt végzett a voksok 16,8 százalékával – közölte a svéd választási bizottság a szavazatok 94 százalékos feldolgozottsága alapján.

0:30 – Cipruson a jobbközép nyerte a választást 

Cipruson a jobbközép Demokrata Tömörülés (DISY) kapta a legtöbb szavazatot az európai parlamenti választások vasárnap éjjel összesített végleges eredménye szerint.

A mediterrán szigetország kormánypártja a voksok 29,02 százalékát kapta, és két képviselőt küldhet Strasbourgba. A pártnak ugyanennyi mandátuma van a jelenlegi ciklusban is, de választási eredménye most 9 százalékponttal rosszabb, mint öt évvel ezelőtt.

0:13 – Dobrev: A munka nem fejeződött be

Dobrev Klára EP-listavezető komoly felelősségnek nevezte az eredményt, amellyel véleménye szerint megtehetik az első lépéseket az Európai Egyesült Államok felé. A munka nem fejeződött be, tovább folytatódik, és új erővel látnak majd neki a következő hónapoknak és éveknek – jegyezte meg, hozzátéve, töretlenül fognak küzdeni a szerintük „hazug Orbán-rendszer ellen”.

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

0:10 – Fekete-Győr: A miniszterelnököt még mindig Orbán Viktornak hívják

A Momentum Mozgalom feladata mostantól az, hogy a magyar egészségügy, oktatás és megélhetés pártjává váljon – jelentette ki a párt elnöke vasárnap éjjel a választási eredményeket értékelve. Fekete Győr András hangosan ünneplő szimpatizánsaik előtt azt mondta, az ő pártjuk volt az egyetlen, amely valódi problémákra valódi megoldásokat adott. A pártelnök szerint alázatosaknak kell maradniuk, mert nem nyertek, a miniszterelnököt még mindig Orbán Viktornak hívják.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

0:06 – Gyurcsány: Azok győztek, akik erősíteni akarják Európát

Európában, az Európai Parlamentben az erősebb uniót akarók lesznek többségben – fogalmazott Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke hangsúlyozta: azok győztek, akik szerint Európa népeinek kezet kell fogni egymással, egymásra kell találniuk, és egy olyan világot kell építeniük, amely képes az európai emberekre vigyázni. Gyurcsány szerint a magas részvételi arány annak köszönhető, hogy megjelent egy olyan erő, amely nacionalista-populista módon vissza akart vonulni a nemzetállamok keretei köré. A két világos alternatíva, az Európát erősíteni és bomlasztani akarók, egy időre befejezte a küzdelmet, és azok győztek, akik a DK-hoz hasonlóan gondolkodnak – összegzett.

0:05 – A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak megfelel az eredmény

Kovács Gergely, az MKKP elnöke úgy fogalmazott: „nekünk oké az eredmény”. A közvélemény-kutatások alapján nagyjából ilyen eredményre számítottak, nagy meglepetés nem történt – tette hozzá. Közölte, a párt jobb eredményt ért el, mint a 2018-as országgyűlési választáson. Ezek szerint „van értelme annak, amit csinálunk” – mondta Kovács Gergely.

0:02 – Szijjártó: A támogatás elvárást is jelent, és ennek meg fogunk felelni

Soha ekkora támogatást nem kapott még politikai család EP-választáson Magyarországon, ez elvárást is jelent velünk szemben, és ennek meg fogunk felelni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: holnap már kemény vita kezdődik a személyi kérdésekről és arról, hogy merre van a jövő Európa szempontjából.

0:01 – Nagyarányú győzelmet jósolnak Salviniéknek

Az olasz sajtó által közzétett előrejelzés szerint a Liga a voksok 27-31 százalékát kaphatja. A Ligával koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom a voksok 18,5-23 százalékára számíthat, míg a balközép Demokrata Párt a szavazatok 21-25 százalékát kaphatja.

23:55 – Toroczkai: Politikatörténeti sikert aratott a Mi Hazánk

A magyar politikatörténetben példátlan sikert aratott a Mi Hazánk Mozgalom azzal, hogy 9 hónappal zászlóbontása után 3,33 százalékos eredményt ért el az európai parlamenti választáson – jelentette ki a párt elnöke. Toroczkai László emlékeztetett arra: „tönkreverték” a parlamenti frakcióval bíró LMP-t és megközelítették a szintén milliárdos állami támogatással működő Jobbik támogatottságát.

23:50 – MSZP-Párbeszéd: Kudarc az eredmény

Kudarcnak tartja Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, EP-listavezetője, hogy az MSZP-Párbeszéd közös listája egy mandátumot szerzett az EP-választáson, de a párt elnöksége az önkormányzati választásokra tekintettel egyhangúlag úgy döntött, hogy nem mond le.

23:48 – Jávor: A Fidesz csak Magyarországon győzött

Az MSZP–Párbeszéd EP-képviselőjelöltje a pártszövetség sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet a baloldali pártok és a zöldek megerősödésére Európában. Amíg a Fidesz Magyarországon egyértelmű győzelmet aratott, addig a többi tagországban az integrációt erősíteni kívánó, Európát hatékonyabbá, igazságosabbá és zöldebbé tenni akaró pártok váratlanul jól szerepeltek a választáson, mondta Jávor Benedek. Hozzátette: Európa ezen erők irányításával a következő öt évben előre tud lépni.

23:45 – Thürmer: A Munkáspárt elérte célját

A Munkáspárt elérte célját, hiszen azon pártok közé tudott kerülni, amelyek listát tudtak állítani az európai parlamenti választásokra – mondta a pártelnök. A politikus úgy fogalmazott, a listaállítással lehetőséget tudtak teremteni az embereknek arra, hogy egy baloldali nemzeti ellenzéki program szavazzanak.

23:43 – Gyöngyösi: Bármi is történt a Jobbikkal, itt vagyunk

Soha nem látott nyomás alatt kellett egy sorsdöntő kampányt túlélnie a Jobbiknak – hangsúlyozta Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője. A nehézségek ellenére itt vagyunk, kész programunk van, és alternatív programunk van Orbán Viktorral szemben – fogalmazott Gyöngyösi, majd hozzátette: továbbra is küzdenek, hogy a migráció ellen valódi védelmet nyújthassanak.

23:40 – Előrehozott választások lesznek Görögországban

Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be vasárnap este Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, miután pártja, a baloldali Sziriza vereséget szenvedett az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párttól. Az EP-választáson az Új Demokrácia a voksok 33 százalékát szerezte meg, míg a Sziriza csak a szavazatok 24 százalékát.

23:38 – Spanyolországban a szocialistákra szavaztak a legtöbben

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte el a legtöbb, összesen 20 mandátumot. Második helyen a konzervatív Néppárt (PP) végzett 12 mandátum megszerzésével. Harmadik lett az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, amely így 7 képviselőt delegálhat Brüsszelbe. Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 6, a VOX radikális jobboldali párt 3 mandátumot nyert.

23:36 – Szlovákiában a liberálisok győztek

Szlovákiában alacsony, 22,74 százalékos részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) nyerte a választásokat. A felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és szlovák-magyar párt, a Most-Híd sem szerzett mandátumot.

23:33 – Az ANO kormánypárt nyert Csehországban

A vezető kormánypárt 21,2 százalékkal, ami hat mandátumot jelent. Négy mandátumot szerzett az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS), három-három mandátuma van az ellenzéki Cseh Kalózpártnak és a TOP 09 -Függetlenek és Polgármesterek (STAN) koalíciónak. Ötödik helyen végzett az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD), míg a hatodikon a kereszténydemokrata KDU-CSL 7,2 százalékkal. Utolsóként, hetedikként Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) egy mandátumot szerzett.

23:25 –  Mráz: Óriási kudarc a Jobbik eredménye 

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője elmondta, a Jobbik az egyik legnehezebb évén van túl, szerinte ugyanis bomlasztási kísérletek és karaktergyilkosságok zajlottak ellenük az elmúlt időszakban. A szóvivő köszönetet mondott azoknak, akik rájuk szavaztak, és kiálltak a párt mellett. Hangsúlyozta, a párt most levonja a következtetéseket, de nem fog meghátrálni, és újult erővel állnak neki az őszi önkormányzati választásoknak – hangsúlyozta Jakab. A Jobbik 2014-ben 14,67 százalékon végzett, idén pedig 6,44 százalékot ért el. Mráz szerint ez óriási kudarc a párt számára.

Jakab Péter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

23:21 – Sikeres néppárttá vált a Fidesz 

A választási eredményekkel kapcsolatban Mráz elmondta, soha ennyien nem szavaztak még európai parlamenti választáson Magyarországon. Körülbelül 1,8 millióan szavazhattak a kormánypártokra. Úgy véli, az eredmények azt mutatják, hogy a Fidesz–KDNP sikeres néppárttá vált. A Fidesz–KDNP megyei viszonylatban Vas megyében szerepelt a legjobban, 61,03 százalékos támogatottsággal. A szakértő azt is elmondta, országos lefedettségben, minden társadalmi csoportban a Fidesz–KDNP a legnépszerűbb politikai erő.

23:21 – Az összes megyében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP

Az ország minden megyéjében és Budapesten is nyert a Fidesz-KDNP – mondta a Nézőpont Csoport vezetője az M1-en. Mráz Ágost Sámuel szerint ez azt jelzi, hogy a kormánypárt egy igazi néppárt, minden társadalmi csoportban a legnépszerűbb. Az elemző szerint, annak, hogy Budapesten is komoly támogatottsága van a Fidesznek, az önkormányzati választáson is jelentősége lesz.

23:15 – Szociáldemokrata frakcióvezető: Többet kell tenni a szociális igazságosság érdekében

Az európai parlamenti választások üzenete egyértelmű: még több erőfeszítést kell tenni a klímaváltozás ellen és a szociális igazságosság érdekében – jelentette ki Udo Bullmann vasárnap az Európai Parlamentben Brüsszelben rendezett eredményvárón.

23:15 – Orbán Viktor: Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk

„Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk. A népvándorlással és a migrációval egy új korszak kezdődött az európai politikában, nyugodtan mondhatjuk, hogy korszakos győzelmet arattunk” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében, a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén.

„A választási győzelem egy megbízatás, a magyarok először is azzal bíztak meg bennünket, hogy állítsuk meg egész Európában a bevándorlást. Megbíztak azzal, hogy védjük meg a nemzetek Európáját, és megbíztak azzal, hogy védjük meg a keresztény kultúrát Európában” – közölte a miniszterelnök.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

23:02 – Itt vannak a hivatalos választási eredmények

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján a Fidesz–KDNP első helyen végzett 52,14 százalékkal, ez 13 mandátumot jelent, a DK 16,26 százalékkal végzett, így 4 mandátuma van. A Momentum 9,92 százalékkal 2 mandátumot, az MSZP–Párbeszéd 6,68 százalékkal 1 mandátumot, illetve a Jobbik 6,44 százalékkal szintén 1 mandátumot tudhat a magáénak. A Mi Hazánk Mozgalom 3,33 százalékot kapott, a Kétfarkú Kutya Párt 2,63 százalékot, az LMP pedig 2,19 százalékot szerzett.

23:01 – Finnországban a konzervatívok kapták a legtöbb szavazatot 

Finnországban a vasárnapi európai parlamenti választásokon a konzervatív Nemzeti Koalíció nevű párt kapta a legtöbb szavazatot. 20,8 százalékos eredményével a párt 3 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, akárcsak a jelenlegi ciklusban. A második helyen a zöldek futottak be a voksok 16 százalékával, így két EP-képviselőjük lesz.

Harmadik helyre futottak be a szociáldemokraták, akik a jelenlegi ciklushoz hasonlóan két politikust küldhetnek Strasbourgba.

22:47 – Gulyás: A Fidesz lett a néppárt legsikeresebb pártja

Kormánypárt EP-választáson soha nem kapott akkora bizalmat Magyarországon, mint amekkorát a Fidesz–KDNP kapott idén, és minden bizonnyal több mandátuma lesz a pártszövetségnek, mint amennyi eddig volt – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint mondta, a Fidesz lesz az egész néppárt, sőt, az európai jobboldal legsikeresebb pártja. Az Európai Néppárt sokat vesztett a mandátumaiból, ami igazolja a Fidesz kommunikációját, miszerint ha a néppártok megszűnnek néppártok lenni és nem képviselik már a saját társadalmi rétegeiket, azon mindenki veszít – fogalmazott.

22:38 – Weber szerint a magas részvételi arány az Európai Parlamentet erősíti

Az emberek részvétele a választáson azt jelzi, hogy „az európai demokrácia él” – tette hozzá az Európai Néppárt csúcsjelöltje.

22:36 – Hiányos az LMP politikai hátországa

Mráz Ágoston szerint kérdés, hogy öt év múlva lesz-e a pártnak képviselője az Európai Parlamentben. Annyi előnyük van jelenleg, hogy jelen vannak az Országgyűlésben, és részt tudnak venni az állami pártfinanszírozásban, azonban a politikai hátország, a támogató bázis és a felhajtó erő hiányos.

22:33 – Verhofstadt: A liberálisok a migrációs válság közös európai megoldásáért fognak küzdeni

A liberálisok olyan közös érdekekért fognak küzdeni az új összetételű Európai Parlamentben, mint a klímaváltozás, a tisztességes adóztatás, a belső piac kiépítése, és a migrációs válság európai megoldása – jelentette ki az európai liberális pártcsalád, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) elnöke, a pártcsoport listavezetője Brüsszelben vasárnap.

(Fotó: EPA/Oliver Hoslet)

22:28 – Erős üzenet nélkül

A DK-n kívül az ellenzéki pártok gyenge teljesítménye annak köszönhető, hogy nem voltak képesek hatékony és erős üzeneteket megfogalmazni az EP-választásra – fogalmazott Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemezője a Kossuth Rádió választási műsorában. Az LMP teljesítményéről elmondta, hogy amíg Nyugat-Európában a zöldpártok erősödtek, addig Schiffer András kilépése óta az LMP nem tudta hitelesen képviselni a baloldali-zöldpárti politikát. Az, hogy egy szocialista képviselő, Demeter Márta a párt egyik legmeghatározóbb politikusa, mutatja, hogy ez a baloldali-zöldpárti politika nem is az LMP identitásának része, ezért büntették őket a szavazóik – vélekedett Tóth Erik.

22:22 – Jávor: Tévedtünk

A becslésekhez képest jelentősen más eredmények születtek, amiből az MSZP–Párbeszédnek is le kell vonnia a következtetést – fogalmazott Jávor Benedek, a pártszövetség EP-képviselőjelöltje, aki immáron nem tudja folytatni brüsszeli munkáját. Elmondta: nem sikerült elérniük, hogy a Párbeszéd is európai parlamenti mandátumhoz jusson. Bár előzetesen működőképesnek látszott az együttműködés, de tévedtek.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

22:21 – Nagy győzelmet arathatnak a máltai szocialisták

Joseph Muscat kormányfő szerint pártja várható győzelme azt mutatja, hogy az emberek többsége azok ellen szavazott, akik „negatívan gondolkodnak”. „Azok ellen szavaztak, akik olyan problémákkal riogatják az embereket, amelyek nem is léteznek” – mondta Muscat.

22:17 – Tócsnit sütnek a Kétfarkú Kutya Párt eredményváróján 

(Fotó: MTI/Mónus Márton)

22:15 – Bevándorlásellenes képviselők is bejuthatnak Észtországból

Észtországban reggel 9-től este 8-ig lehetett szavazni, de volt lehetőség előszavazásra is, ezt 224 ezren vették igénybe. Észtország hat képviselőt küldhet Brüsszelbe, a Brexit megvalósulása esetén pedig hetet – mondta el az M1 tudósítója. Hozzátette, a helyekért 66 jelölt versenyzett, a részvételi arány pedig 37,3 százalék, ez csaknem egy százalékkal jobb a 2014-es európai parlamenti választáson elért részvételi aránynál. Észtországban 4–5 párt képviselője juthat az Európai Parlamentbe, és vannak közöttük bevándorlásellenesek is – jegyezte meg a tudósító.

22:12 – Nagy az öröm a Momentumnál  

Cseh Katalin, a Momentum listavezetője (középen) résztvevőkkel fényképezkedik a párt eredményváró rendezvényén a fővárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

22:10 – Hogyan alakulhat az olasz kormányzó pártok viszonya a választást követően?

Salvini egyik szemével az AC Milan-focimeccsét követi, a másikkal pedig pártja, az Északi Liga szereplését figyeli. Két helyszínre összpontosít: Milánóra, a Liga fellegvárára és Rómára, ahol az Öt Csillag Mozgalom és a Liga együtt kormányoz. Ha a mostani választáson a Liga jelentősen több szavazatot kap kormányzó partnerénél, akkor a kormánypalotában is változások lehetnek – mondta az M1 római tudósítója. Hozzátette: az olasz belügyminisztérium 19 órakor 43,8 százalékos részvételi arányt közölt.

22:08 – 13 mandátuma lehet a Fidesznek 

A Magyar Nemzet értesülései alapján 98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz–KDNP az EP-választáson, ez 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak. A második a Demokratikus Koalíció, amely 16,3 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe. Ezen adatok szerint a 9,7 százalékos Momentum 2 jelöltje lenne befutó, a Jobbik (6,5 százalék) és az MSZP–Párbeszéd szövetség (6,6 százalék) is pedig 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

22:02 – Papírformára számít Szanyi

Az MSZP és a Párbeszéd az egyedüli baloldali pártszövetség, amely versenybe szállt az európai parlamenti választáson Magyarországon, mondta Szanyi Tibor. Az MSZP EP-képviselője elmondta, papírformára számít a részvételi arány és az előzetes adatok alapján. Véleménye szerint két mandátum mindenképp várható, de bíznak a harmadik mandátum megszerzésében is. Az MSZP részéről így Szanyi és Ujhelyi István kerülne az EP-be, a Párbeszéd részéről pedig Jávor Benedek – fűzte hozzá.

22:03 – Morawiecki szerint a PiS győzelme bizonyítja, hogy a lengyelek Európában is akarnak változást

A Jog és Igazságosság győzelme azt bizonyítja, hogy a lengyelek nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is akarnak változást – kommentálta az előre jelzett választási eredményt a lengyel kormányfő. Morawiecki a Twitter közösségi honlapján történelminek minősítette a lengyel kormánypárt EP-választási eredményét.

22:02 – Iohannis a kormány távozását sürgeti

A bukaresti szociáldemokrata (PSD) kormány távozását sürgette a román jobboldali államfő vasárnap este, miután az EP-választások rekordmagas részvétellel zárultak, és az államfő által kiírt korrupcióellenes népszavazás is átlépte az érvényességi küszöböt.

21:58 – Lemondott az LMP elnöksége

Lemondott az LMP elnöksége, miután a párt nem szerzett mandátumot a vasárnapi európai parlamenti választáson – jelentette be Keresztes László Lóránt társelnök.

21:54 – Az ellenzék újratárgyalhatja az önkormányzati választás terveit

Az európai parlamenti választások eredményének függvényében egészen biztosan újratárgyalja az ellenzék az őszi önkormányzati választásra való felkészülést – mondta Mráz Ágoston Sámuel az M1-en.  A Magyar Nemzet előzetes számaival kapcsolatban azt mondta: a DK áttörése meglepő. Vélhetően az MSZP-Párbeszéd kárára szereztek szavazatokat. Az elemző szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke legkésőbb hétfőn biztosan bejelenti, hogy ő az ellenzék vezére. Emlékeztetett arra, hogy az őszi önkormányzati választásokra az ellenzék úgy kezdte meg a készülődést, hogy az MSZP az ellenzék vezető pártja. Így a mostani eredmények alapján biztosan újrakezdik tárgyalásokat. Azt mondta: a Jobbik a nagy vesztese a választásnak. Így ott is biztos újratárgyalják a megállapodást, ahol a Jobbik mögé sorakoztak fel – értékelt az elemző.

21:47 – Romániában az előzetes adatok szerint a Szociáldemokrata Párt vezet

Romániában az előzetes adatok szerint a Szociáldemokrata Párt vezet 25, 8 százalékkal, Klaus Iohannis államfő pártja, a Nemzeti Liberális Párt a második helyen szerepel szintén 25,8 százalékkal. Harmadik helyen az USR-Plus párt áll 23,9 százalékon, az RMDSZ pedig 5,4 százalékon áll az előzetes adatok szerint. Mráz elmondta, ha az RMDSZ megtartja ezt a számot, akkor Romániának ismét lehet magyar képviselője Brüsszelben.

21:45 – A holland embereknek presztízsértékű lehet Timmermans csúcsjelöltsége

Az előző választáson 9 százalékot kapott, és most is ennyire mérték a holland Munkapártot, amely eredetileg gyári munkásokat képviselt, majd a 70-es években, a marokkói és török vendégmunkások betelepítése után az ő képviseletüket is felvállalta, bár emiatt az évtizedek alatt sok hazai szavazót veszített, de ezeket a voksokat a bevándorlók mindig pótolták. Frans Timmernans megszólalásaiban ezért lehet a migráció mellett, hiszen a táborában mára szinte kizárólag korábbi bevándorlók vannak – fogalmazott az M1 amszterdami tudósítója.

21:41 – Három mandátumra számít a DK

Magas volt a részvétel, de nagyjából erre is lehetett számítani. A Demokratikus Koalíció (DK) számára a közvélemény-kutatási adatok igen biztatók voltak – mondta el Gréczy Zsolt, a párt egyik szóviője az M1-nek. Három mandátumra tartották esélyesnek a DK-t a közvélemény-kutatók, és remélik, hogy ezt el tudják érni – tette hozzá. Abban bíznak, hogy az általuk képviselt, a Fidesszel homlokegyenest más Európai Egyesült Államok eszméje elnyeri a választók bizalmát.

21:31 – Ötven százalék felett teljesített az elmúlt 40 évben a két nagypárt

Az elmúlt 40 évben a két nagypárt, az Európai Néppárt és az európai szocialisták 50 százalék felett teljesített. Mráz Ágoston Sámuel azonban elmondta, idén először csökkent 50 százalék alá a támogatottságuk, emiatt egy képlékeny helyzet áll elő. Mint mondta, összesen 375–376 mandátum szükséges a többséghez, kérdés azonban, hogy eléri-e ezt a számot a koalíció – fűzte hozzá.

21:24 – Szilágyi: A Jobbik megmaradása a legnagyobb siker

A Jobbik megmaradását nevezte a legnagyobb sikernek a választás estéjén újságíróknak nyilatkozva az ellenzéki párt szóvivője, mondván, „a Fidesz el akart törölni minket a föld színéről”, de ez nem sikerült.

21:21 – Egyelőre elmaradt a berlini „földrengés”

Jelen állás szerint senki sem mondott le vagy lépett vissza, de holnap délutánig még bármi történhet – fogalmazott az M1 berlini tudósítója.

Mint mondta, a pártok vezetői (CDU, CSU, SPD) az elmúlt órákban arra fókuszáltak, hogy a választási eredményeket pozitív színben tüntessék fel. Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök azt mondta, hogy a rossz eredmény az egész koalíciónak szól, Markus Söder bajor miniszterelnök sem tartotta túl jó bizonyítványnak a várható eredményeket – ismertette a tudósító.

21:19 – Novák: Komoly tétje van az uniós választásoknak

Az alapvető kérdés, hogy milyen Európában foguk élni húsz, ötven vagy száz év múlva, egyáltalán létezik-e majd Európa, és milyen Európát hagyunk a gyerekeinknek, unkáinknak – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

21:08 – Kelemen: Erős brüsszeli képviselete lesz az erdélyi magyarságnak

Kelemen Hunor szerint ha a szavazatszámlálás igazolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) exit poll felmérés által előrejelzett szavazatarányát, az erdélyi magyarságnak erős képviselete lesz a következő öt évben az Európai Parlamentben.

20:58 – Le Pen győzelmét jósolják Franciaországban

Franciaországban este 8-kor zártak az urnák. Az Ipsos exit pollja alapján a Marine Le Pen vezette Nemzeti Gyűlés áll a szavazatok 23,2 százalékával az első helyen, megelőzve Emmanuel Macron államfő pártját, amely 21,9 százalékra számíthat. A harmadik helyre a Zöldek esélyesek 12,8 százalékkal. Macron választási veresége Franciaországon túlmutató következményekkel jár majd, jósolta az európai stratégiai intézet, az Eurasia-csoport elemzője.

A francia elnök előzetesen abban bízott, hogy választási győzelem esetén nagyobb befolyása lesz majd az Európai Bizottság új elnökének megválasztásában – fogalmazott  Mujtaba Rahman, aki arra számít, hogy az uniós reformok alakulására is befolyással van Macron pártja.

A részvétel meghaladta az 50 százalékot.

Marine Le Pen (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

20:55 – Az Európai Néppárt adja a legnagyobb frakciót 

Az Európai Néppárt (EPP) adhatja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben (EP) a választásokról közzétett exit pollok vasárnap esti első összesítése szerint. Az EP mandátumbecslése alapján a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe.

A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet. Az előzetes adatok szerint átlagosan körülbelül 49-52 százalékos volt a részvétel, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor. Legutóbb, 2014-ben a részvétel 42,61 százalék volt.

20:47 – Új témával kampányolt az LMP

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője az M1-nek elmondta, hogy alapvetően örülnek a magas részvételnek. Azt még egyelőre nem tudják, hogy a magas részvétel az LMP-nek kedvez-e.

Elhangzott, a kampányuk középpontjába olyan témát hoztak be, amellyel korábban Magyarországon még választáson nem foglalkoztak, ez az éghajlatváltozás, a zöld témák fontossága.

20:41 – Magyar Nemzet: Történelmi vereség az ellenzéknél

A Magyar Nemzet értesülései alapján 36 százalékos feldolgozottságnál 55 százalékkal vezet a Fidesz–KDNP az EP-választáson, ez 14 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak.

A második a Demokratikus Koalíció, amely 14 százalékon áll, és így 4 képviselője juthat be az Európai Parlamentbe. Az eddig ismert adatok szerint a 7,5 százalékos Jobbik, s a szintén ugyanígy álló Momentum, valamint 6,1 százalékával az MSZP is egy-egy-egy képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

20:40 – A finn választók aktivitását a hokidöntő vetette vissza

Mindhárom skandináv országban magasabb volt a részvétel, mint korábban, Dánia azonban közülük is kiemelkedik, ahol az előrejelzések szerint 60 százalék fölötti volt a résztvevők aránya – hangsúlyozta az M1 stockholmi tudósítója. Dániában, ahol 20 órakor zártak a szavazókörök, a kormányzó szociáldemokratákat az első három befutó helyre várják, a migrációkritikus néppárt pedig a negyedik helyet érheti el – mondta a dán helyzetről.

A finn szavazásról azt közölte: 74 százalékos feldolgozottságnál a Nemzeti Koalíció vezet a szociáldemokraták és a Centrum Párt előtt. A Zöld Párt és a Finnek Pártja küzd a 4.-5. helyért. Hozzátette: a finn választás népszerűségét némileg csorbította a Finnország–Kanada jégkorong vb-döntő.

20:38 – Bizakodhatnak az RMDSZ-nél

Romániában a Transindex beszámolója szerint az RMDSZ átléphette az 5 százalékos küszöböt, így egy képviselőt küldhet a magyar párt. Az exit poll felmérések szerint a kormányzó szociáldemokraták és a liberálisok fej fej mellett állnak, 25,8 százalékos eredménnyel. Az urnák helyi idő szerint 9 órakor zárnak.

20:28 – Jó eredményben bízhat a VOX 

Madridban is véget ért a választás, a spanyol pártok a négy héttel ezelőtt megtartott országgyűlési választáson elért eredményekhez hasonló eredményeket várnak – tájékoztatott az M1 helyszíni tudósítója. Elmondta, Pedro Sanchez miniszterelnök nincs könnyű helyzetben, kisebbségi kormányzást tervez, de a kis pártok erősödése miatt ezt valószínűleg nem fogja tudni megvalósítani. Sanchez bevándorláspárti politikus, vele szemben áll a Santiago Abascal vezette VOX párt, amely zéró toleranciát hirdetett a migrációval szemben. A VOX jó eredményekre számíthat az európai parlamenti választás során – tette hozzá Mráz.

20:25 – Ötven százalék felett a részvétel

Húsz éve nem vettek részt ilyen sokan az európai parlamenti választásokon. Az EP szóvivőjének hivatalos közlése szerint, 27 tagállamot figyelembe véve 51 százalék is lehet az összeurópai részvétel. Jelentősen emelkedett a részvételi arány 2014-hez képest Romániában, Magyarországon, Cipruson, Észtországban, Franciaországban, Lengyelországban, Svédországban és Spanyolországban.

20:19 – Kurz pártja nyerhet Ausztriában

Az osztrák Standard lap felmérése szerint az Osztrák Néppártra a szavazók 34 százaléka szavazott, ez 7,5 százalékkal több mint öt éve. Ez azt jelentené, hogy Sebastian Kurz kancellár pártja 7 mandátumot szerezhet, kettővel többet mint 2014-ben. A Szociáldemokraták öt mandátumra számíthatnak 23,5 százalékos támogatottsággal. A Szabadságpárt 17,5 százalékos eredménye 2,2 százalékkal maradhat el az utóbbi EP-választáshoz képest, ez 3 mandátumot jelentene. A Zöldeket 13,5 százalékra mérték, ez 2 mandátumot jelentene.

Ausztria első részeredményei a kivetítőn az Európai Parlament brüsszeli üléstermében kialakított sajtóközpontban (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

20:15 – Görögországban az Új Demokrácia az esélyes

Görögországban a konzervatív Új Demokráciát várják az első helyre 34 százalékkal, míg a kormányzó baloldali Sziriza 27 százalékkal a második helyre esélyes. A szociáldemokrata Mozgalom a Változásért 8 százalékot kaphatott, míg a szélsőjobboldali Arany Hajnalt és a kommunista KKE-t egyaránt 6 százalékra mérték.

20:13 – Vas megye kiemelkedően teljesített

A megyék versenyét Vas megye nyerte, hiszen a választópolgárok csaknem fele adta le voksát, de voltak körzetek, ahol 50 százalék fölé ugrott a részvételi arány – közölte az M1 tudósítója, majd kiemelte Hegyhátszentmártont, Szaknyért és Nagymizdót, ahol 80, 82 és 84 százalékos volt a részvételi arány.

20:10 – Kovács: Egyértelmű, hogy a magyarok milyen irányt adnának Európának

A rekord részvételi eredmény önmagáért beszél – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Kovács Zoltán azt mondta, a magyar választópolgárok megértették, hogy sorsdöntő választás az idei. Sokkal erősebb és markánsabb vélemény fogja meghatározni az európai politikát, mint öt évvel ezelőtt. Az európai választók számára – bár sok nyugat-európai közösségben próbálták ezt elfedni – a migráció és az abból fakadó politikai jelenségek váltak a kampány és a szavazás központi témájává – fogalmazott.

Az államtitkár szerint egyértelmű, hogy a magyar választópolgárok milyen irányt szeretnének adni Magyarországnak és az Európai Uniónak, ez pedig a keresztény kultúra védelme. Az európai politika alapjai megváltoznak, és a szokásos pártpolitikai együttműködések is átalakulhatnak. Komoly jelentősége lehet a regionális együttműködéseknek is – vélekedett Kovács, majd hozzátette: a Fidesz–KDNP a soron következő európai parlamenti ciklusban is nemzeti politikát kíván folytatni, és a magyar emberek érdekeit fogja képviselni.

20:07 – Számolják a szavazatokat

(Fotó: MTI/Mónus Márton)

20:05 – Este fél 8-ra valamennyi szavazókör bezárt

Vasárnap este 19.29-re valamennyi magyarországi szavazókör bezárt és ezt a helyi választási irodáknak jelentették is – közölte az NVI elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona azt mondta: az átjelentkezőket váró szavazókörökben is zavarmentes volt a választás. Köszönetet mondott a helyi választási irodák vezetőinek, hogy „jól kezelték” az átjelentkezéseket, és így „hosszú idő után először nem volt sorban állás”. Utalt arra, hogy tavaly módosult az átjelentkezések benyújtására vonatkozó előírás és a szavazás előtti péntek helyett szerdán zárult az átjelentkezés határideje, így a választási irodáknak volt idejük felkészülni a sok átjelentkezőre.

20:00 – LMP: A szavazók tudják, hogy nagyobb a tét, mint korábban

A korábbiaknál nagyobb téttel magyarázza az LMP országgyűlési frakcióvezető-helyettese a magas részvételi arányt. Schmuck Erzsébet vasárnap este Budapesten, pártja eredményváró rendezvényén kijelentette: az emberek tudják, a jelenlegi választásnak sokkal nagyobb a tétje, mint a korábbiaknak volt.

19:50 – Továbbra is kérdéses a magyar képviselet

Nem a személyekről, hanem az erdélyi magyar közösség európai parlamenti jogérvényesítéséről szól a szavazás – mondta el az M1 székelyudvarhelyi tudósítója. Romániában 47,48 százalékos a részvételi arány, ettől hat százalékkal marad el a sereghajtó Kovászna megye részvétele, Hargita megye pedig mintegy fél-egy százalékkal. Hozzátette, a nap folyamán több olyan körüzenet látott napvilágot, amelyben az állt, hogy azért menjenek el szavazni a román állampolgárok, hogy a magyarokat kiejtsék az európai parlamentből.

19:46 – Babis hokimeccsen járt

Andrej Babis cseh kormányfő egyelőre nem nyilatkozott. Kora este Babis a pozsonyi jégkorong-világbajnokság cseh–orosz bronzmérkőzését nézte meg – közölte az M1 prágai tudósítója. A riporter információi szerint Babis 23 órakor Prágában tart sajtótájékoztatót, ekkor értékeli majd a választási eredményeket.

19:39 – 27,5 százalékon végezhet a CDU–CSU

Az exit poll felmérése szerint 27,5 százalékon végezhet a CDU–CSU pártszövetség, hiszen az eddigi legrosszabb eredményét érte el a pártszövetség. Az 1949-es első Bundestag-választáson szerzett 31 százalékukat is alulmúlta a mostani. Manfred Weber és Annegret Kramp-Karrenbauer próbálják szépíteni az eredményt, de most már a két pártból kevesen hihetnek Weber európai bizottsági elnökségében – közölte az M1 berlini tudósítója. A CDU, a CSU és az SPD próbálja feldolgozni az eredményeket, számukra az egyetlen pozitív hír, hogy magas volt a részvétel i arány – 18 órakor 60 százalék körül mérték –, akkora, mint a 90-es években volt – jelentette az M1 berlini tudósítója.

19:28 – Lengyelországban részvételi rekord dőlt meg

Varsóban nemrégiben kijött a legfrissebb részvételi adat, a szavazásra jogosultak 39 százaléka vett részt az EP-választáson – mondta el az M1 varsói tudósítója. Lengyelországban negyedik alkalommal szervezték meg az EP-választást, eddig 25 százalék körüli volt a részvétel, vagy azt sem érte el. Az egész országon belül kiegyenlített a részvétel. Varsóban szavaztak a legtöbben (40 százalék), utána pedig Krakkóban, és a tengerparti Gdanskban. Ez is arra utal, hogy kiélezett politikai helyzet uralkodik az országban.

19:25 – Erős szavazóbázist jelenthettek a sárga mellényesek Franciaországban

Franciaország újabb elnökválasztási fordulóként éli meg az EP-választást, és Macron, illetve Le Pen csatáját – közölte az M1 párizsi tudósítója. A kormánypárt központjába már megérkezett Emmanuel Macron elnök, aki északon adta le a szavazatát. Vidéken 18 és 19 órakor, a nagyobb városokban és Párizsban pedig 20 órakor zárnak a szavazókörök. 17 óráig a választópolgárok 43 százaléka voksolt, ami az utolsó napok intenzív kampánya után nem meglepő – mondta. Azokon a területeken, ahol a sárga mellényes mozgalom erős volt, többen mentek el szavazni – tette hozzá.

19:21 – Negyven éve volt az első közvetlen EP-szavazás

Az európai polgárok 1979-től küldhetnek közvetlenül képviselőket az Európai Parlamentbe. Kilenc ország 180 millió szavazója vehetett részt az első választásokon, amelyet 1979. június 7-én és 10-én tartottak. Íme egy választásra buzdító reklám.

19:15 – Nézőpont: Történelmi a magyar választás

Mráz Ágoston Sámuel az M1 választási műsorában elmondta: történelmi csúcsot ért el a részvétel, és az eredmények is történelmi jelentőségűek lehetnek. Hozzátette, az eredmények mögött komoly társadalmi felhatalmazás mutatkozik meg.

A Nézőpont Csoport készített egy telefonos kutatást a hétvégén, amelyből kiderült, hogy a Fidesz történelmi győzelmet arathat 56 százalékos eredménnyel. A felmérésekből az is kiderült, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció körülbelül 10–10 százalékon lehet, a Jobbik pedig az előzetes várakozások szerint 9 százalékot ér el. Őket követi a Momentum 7 százalékkal, az LMP viszont nem kerül be az Európai Parlamentbe, a kutatás szerint ugyanis csak 4 százalékot szerez meg – részletezte a telefonos felmérés adatait Mráz Ágoston Sámuel.

19:09 – Focimeccsre érkeztek a magyar sportturisták Rómába – ha már ott jártak, szavaztak is

Olaszországban eddig csak a deles részvételi arány ismert, addig a választópolgárok 16,7 százaléka voksolt, az országban a szieszta miatt 23 óráig tart, és fél nyolc után várják, hogy elindulnak a szavazók – közölte az M1 római tudósítója, majd hozzátette: az egész országban esik, ami ronthatja a szavazókedvet. Megjegyezte, hogy az ország legidősebb asszonya, Lujza néni is szavazott – ahogy 1946 óta, a köztársaság megalakulása óta mindig. A tudósító hírt adott magyar turistákról is, akik az AS Roma–AC Milan futballmeccsre érkeztek az olasz fővárosba, és a konzulátuson adták le szavazataikat a mérkőzés előtt.

19:08 – Fidesz: A magyarok megértették, hogy ez egy fontos választás

Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy rekordmagas részvételű lesz az idei EP-választás Magyarországon – mondta el a Fidesz kommunikációs igazgatója a Fidesz-KDNP sajtótájékoztatóján. Hidvéghi Balázs megköszönte mindenkinek a részvételt. Hozzátette, hogy minden rendben zajlott, ezért köszönet illeti a Nemzeti Választási Iroda munkatársait, illetve a szavazókörökben dolgozó sok ezer embert. Hangsúlyozta, hogy a magas részvétel azt mutatja, hogy a magyarok megértették, hogy ez egy rendkívül fontos választás.

19:06 – Semjén Zsolt: Az első szó a köszöneté

„Hála Istennek nagyon magas részvétellel zajlott az európai parlamenti választás” – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Fidesz–KDNP sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy az első szó a köszöneté minden magyar felé. Ez nyilvánvalóan nagy legitimációt ad a megválasztottaknak – tette hozzá. A miniszterelnök-helyettes külön köszönetet mondott a Fidesz–KDNP aktivistáinak és a határontúli szavazóknak is.

19:05 – Még várni kell az eredményre

Bár bezártak a magyarországi szavazókörök, a nem hivatalos választási eredményekre 23 óráig várni kell. Erre azért van szükség, mert meg kell várni, amíg az Európai Unió valamennyi tagállamában véget ér a választás, és bezárnak a szavazókörök, Olaszországban azonban ez csak 23 órakor történik meg.

19:04 – Rendben folyt a szavazás

Rendben folyt a szavazás az EP magyar tagjainak választásán – mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén. Nagyon kevés rendkívüli esemény volt eddig. Több helyről jelezték, hogy az NVI által hívott nemzetközi megfigyelők is járják a szavazóköröket. Az NVI 33 nemzetközi megfigyelőt vett nyilvántartásba. Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy a XI., XIV., IX. és VIII. kerületben volt sok átjelentkező, de a választási irodák tájékoztatása szerint rendben, gyorsan történik az átjelentkezők szavazása.

19:03 – Megkezdték a levélszavazatok szkennelését

Az NVI vasárnap este 7 órakor megkezdte az irodához érkezett csaknem 40 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését. Szkennelésre – a kézi számolást megelőzően – azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják.

19:01 – Rekordmagas a részvételi arány

18.30 óráig a szavazásra jogosultak 41,74 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben az NVI adatai szerint. Ez majdnem 3,3 millió embert jelent.

19:00 – Véget ért az EP-választás Magyarországon

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén közölte, 8 008 353-an jogosultak részt venni a választáson, 97 618-an szavazhatnak átjelentkezéssel, 20 291-en külképviseleten, 115 325-en pedig levélben.

Európai uniós zászlókat osztogat egy férfi az európai parlamenti választásokon az Európai Bizottság berlini képviseletének épülete előtt (Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger)

18:56 – Németországban befejeződött a választás

Németországban már befejeződött az európai parlamenti választás. Az előzetes kutatási adatok szerint a CDU és a CSU eddigi legrosszabb eredményét érhette el, körülbelül 28 százalékos lehet a tavalyi 35 százalékhoz képest.

A szociáldemokratáknál (SPD) is hasonló rossz eredményeket jósolnak, a harmadik helyre csúszott kormánykoalíciós párt 15 százalékos eredményre számíthat – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel az M1-en. Véleménye szerint a nagykoalíciónak át kell gondolnia a jövőjét az európai parlamenti választások után.

18:52 – Nagyot bukhat Manfred Weber

Az exit poll felmérése szerint 27,5 százalékon végezhet a CDU–CSU pártszövetség, ez eddigi legrosszabb eredménye. Az 1949-es első Bundestag-választáson szerzett 31 százalékukat is alulmúlta. Manfred Weber és Annegret Kramp-Karrenbauer próbálják szépíteni az eredményt, de most már a két pártból kevesen hihetnek abban, hogy Weber betöltheti az európai bizottsági elnöki tisztet – közölte az M1 berlini tudósítója.

18:49 – Történelmi választás 

Történelmi választás elé nézünk – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőport Csoport vezérigazgatója az M1 Európa nemzetei választanak című műsorában. Az idei választáson több fontos kérdésre is keressük a választ, az egyik a Fidesz győzelmének mértéke, az ellenzéken belüli erőviszonyok alakulása, illetve, hogy az LMP pártja eléri-e az 5 százalékos küszöböt – foglalta össze a szakértő a főbb pontokat.

18:45 – Nagy az érdeklődés az Európai Parlamentben

Ezerháromszáz újságíró, közülük kétszáz unión kívüli újságíró és 195 tévécsatorna érkezett Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe, hogy tudósítson a választásról. Az üléstermet sajtóközponttá alakították át, és egy 27 méter széles LED-falon követhetik az eredményeket a sajtó képviselői – tudósított az M1 brüsszeli riportere. Hozzátette: ugyan a képviselők nagyrészt a saját tagállamukban várják az eredményt, a pártcsaládok vezetői azonban Brüsszelben figyelik a szavazatok feldolgozását.

18:23 – Továbbra is várják Gazdagréten az átjelentkezőket

Az M1 tudósítója az átjelentkező szavazókörről elmondta, hogy mindent előre megterveztek, hogy ne legyen torlódás. Már a bejáratnál eligazították a szavazókat. Köztük jócskán akadnak főiskolások és egyetemisták.

Hozzátette, a Csíkihegyek Általános Iskola tornatermében 24 szavazófülkét helyeztek ki. Bár még érkeznek szavazók, az arányuk csökkent a napközbeni részvételhez képest. Ez azt mutatja, hogy nem hagyták az utolsó pillanatra a voksolást az arra jogosultak.

18:13 – Nem túl aktívak a nyírbátori fiatalok

A nyírbátori 1. szavazókörben 68 fiatalnak van lehetősége először szavazni, közülük azonban egyelőre csak nyolcan voksoltak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 17 órás eredmények szerint 32,62 százalékos a részvételi arány, amely 4 százalékkal elmarad az országos átlagtól – közölte az M1 tudósítója.

18:05 – Még szavaznak a finnek is

(Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

18:01 – Kelemen: Az erdélyi magyarok az utolsó órákban is menjenek el szavazni

Kelemen Hunor szerint a romániai magyar többségű településeken elmarad a részvétel az országos átlagtól, ezért a politikus arra buzdított, hogy mindenki vegyen részt az európai parlamenti választásokon.

17:56 – Kutyaharapás Vecsésen

A Szavazatszámláló Bizottság két tagja egy vecsési házhoz vitte a mozgóurnát. A szavazás rendben lezajlott, de az egyik bizottsági tagot kifelé menet megharapta az udvaron szabadon szaladgáló kutya. A bizottsági tagot az orvosi ügyeletre vitték, a mozgóurna pedig sértetlenül visszaért a szavazókörbe – tájékoztatott honlapján a Nemzeti Választási Iroda.

17:43 – Szegeden jelentkeztek át a legtöbben

Több mint két és fél ezren vannak olyanok, akik nem Szegeden élnek, de ott szavaznak. Köztük sok az egyetemista – mondta el az M1 szegedi tudósítója. Ők a Tömörkény István Gimnáziumban voksolhattak, és folyamatosan érkeznek is a szavazók – tette hozzá. 11 óráig 17,11 százaléka adta le a szavazatait a választópolgároknak. A legfrissebb, 17 órási adatok szerint a választók 37,28 százaléka szavazott már. De már 15 órakor is többen voksoltak, mint 2014-ben. Akkor urnazáráskor 30,56 százalékos volt a részvétel.

17:38 – Már majdnem 3 millióan szavaztak itthon

Vasárnap 17 óráig a szavazásra jogosultak 37,06 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

17:25 – Miskolcon sokan kértek mozgóurnát 

Az M1 miskolci tudósítója elmondta: a városban több mint 200 mozgóurna igénylés érkezett, ezek délután indultak el az idősek otthonaiba és a családi házakba. A 15 órás adatok szerint Miskolcon magasabb volt a részvételi arány az országosnál, a megye többi településén azonban elmaradtak az adatok. Az elmondható – összegzett a riporter –, hogy a borsodi 15 órás adatok is meghaladták az öt évvel ezelőtti részvételi arányt.

17:21 – Azok is szavazhatnak, akik ma vették észre, hogy lejárt a személyijük

A 15 órás adatok szerint Debrecenben és egész Hajdú-Bihar megyében már többen mentek el szavazni, mint öt évvel korábban – közölte az M1 debreceni tudósítója. Felhívta a figyelmet a Kormányablakok – Debrecenben kettő is – rendkívüli nyitva tartására, így azok is voksolhatnak, akiknek lejárt a személyi igazolványuk, de ezt nem vették észre időben.

17:15 – Sokan várnak arra, hogy szavazhassanak Berlinben 

A berlini francia nagykövetség előtt sorban állnak a voksolók.

(Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger)

17:03 – Potápi: Meg kell védeni a nemzetet

Az országot 1100 éven át védelmező hősökhöz hasonlóan nekünk sincs más feladatunk, mint megvédeni határainkat, Magyarország területi épségét és a nemzetet – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap a Tolna megyei Kismányokon, a hősök napja alkalmából tartott megemlékezésen. Potápi Árpád János a vasárnap zajló választásra utalva hozzátette: nekünk az ország megvédéséért nem kell fegyveresen harcba vonulnunk, politikai eszközökkel, békés körülmények között tudunk ezért tenni.

16:51 – 54 ezer levélszavazat már visszaérkezett

Ebből 43 ezernek az azonosító nyilatkozatát már ellenőrizték – mondta az NVI elnöke az MTI-nek vasárnap. Pálffy Ilona felidézte: a sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, ha május 2-áig felvetették magukat a névjegyzékbe, ezt összesen több mint 115 ezren tették meg.

16:44 – Székelyudvarhelyen a templomlátogatás után várták a szavazókat, de a vártnál kevesebben érkeztek

Kovászna megye általában 4 százalékkal volt lemaradva az országos átlaghoz képest, de jelenleg 5 százalék az eltérés. Fél és 1 százalékkal marad el Hargita és Maros megye, a többségben magyar lakta megyék – mondta el az M1 helyszíni tudósítója.

16:39 – Az erdélyi magyaroknak is fontos lenne a brüsszeli képviselet

Az M1 bukaresti tudósítója az erdélyi magyarok EP-képviseletének fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a román pártok nem fogják őket képviselni, valamint így lehet megvédeni azt az egymillió aláírást, amelyet a kisebbségek védelméért gyűjtöttek össze. Továbbá így lehet elmondani Brüsszelben, hogy milyen visszaélések történnek román részről. Ha az erdélyi magyarok nincsenek ott az EP-ben, akkor Románia mintaállamként tetszeleghet a kisebbségvédelem terén – fogalmazott.

16:37 – Kolozs megye 10 százalékkal jár a romániai országos átlag felett

Az M1 helyszíni tudósítójának elmondása szerint Bihar megye az átlagot hozza, Szatmár megyében – ahol sok magyar van – nagyon alacsony a részvétel. Szilágy megyében is átlagos a részvétel, de mivel kisméretű megye, kevés szavazat fog érkezni onnan. A kora esti órák meghatározóak lehetnek, hogy a magyarok utol tudják-e érni a nagyszámú román szavazatokat.

16:33 – Vajdasági magyar is bejuthat az EP-be

A szabadkai kettős állampolgárok este 7 óráig adhatják le levélszavazataikat a Szabadkai Magyar Főkonzulátuson vagy a belgrádi nagykövetségen – hívta fel a figyelmet az M1 szabadkai tudósítója. A szavazókedv továbbra is jó, már 65 százalék felett áll a részvételi arány – tette hozzá. Elmondta, hogy az egyik pártlistán vajdasági magyar neve is szerepel, így bejutás esetén a vajdasági magyarságnak képviselője lehet az Európai Parlamentben.

16:27 – Jó idő növeli a szavazókedvet Szlovákiában

Piknikhangulat van Pozsonyban – fogalmazott az M1 szlovákiai tudósítója. Sokan töltik idejüket a szabadban, de nem feledkeznek meg a szavazásról sem, ami feledtetheti az öt évvel ezelőtti rekord alacsony részvételt. A közösségi médiában folyamatosan szólították meg a szavazókat és buzdították részvételre. Mivel a kampánycsend a részvételi adatokra is vonatkozik, így csak sajtóhírek állnak rendelkezésre, amelyek szerint a szavazópolgárok ötöde 16:30-kor már túl volt a voksoláson – mondta.

16:23 – Anyák napi voksolás Lengyelországban

A korábbi EP-választásokon mindig Lengyelországban volt az egyik legalacsonyabb a részvétel, idén 40 százalékos arányt jeleznek előre. Délig a választópolgárok 14,39 százaléka szavazott, öt éve csak ennek a felét mérték. Éjfélkor kampánycsend lépett életbe. Lengyelországban ma van anyák napja, ami növelheti a szavazási kedvet – tájékoztatott a az M1 varsói tudósítója.

16:18 – Conte is leszavazott

Az olasz kormányfő egy római szavazóhelyiségben voksolt.

(Fotó: MTI/EPA-ANSA/Filippo Attili)

16:11 – A lengyel elnök feleségével voksolt 

Andrzej Duda és Agata Kornhauser-Duda Krakkóban adta le a szavazólapot.

(Fotó: MTI/EPA/Jacek Bednarczyk)

16:03 – A délután 3 órás adatok már az öt évvel ezelőtti végleges adatokat is meghaladják

Az országos részvételi arány 30,52 százalékos, öt éve 19,5 volt három óráig. A végleges pedig 28,9 százalék volt a 2014-ben. Hat megye és Budapest tart az országos átlag felett. 25,9 százalékkal Hajdú-Bihar a sereghajtó, megyeszékhelyek közül Nyíregyházán mentek el a legkevesebben szavazni, ott 25,93 százalék a részvétel – mondta el Stefán Zoltán az M1 stúdiójában.

16:02 – Juncker is szavazott már 

Az Európai Bizottság elnöke a Twitteren buzdít szavazásra.

15:59 – A Jobbik arra kéri a választókat, mutassanak erőt

Az európai parlamenti választás tétje a mandátumok mellett az is, „meg akarjuk-e buktatni itthon az Orbán-rezsimet, vagy sem” – közölte Jakab Péter, a párt frakcióvezető-helyettese és EP-képviselőjelöltje.

15:51 – A Kétfarkú Kutya Párt listavezetője is szavazott 

Döme Zsuzsanna a VII. kerületi McDaniel College-ban kialakított 29-es számú szavazókörben voksolt.

(Fotó: MTI/Mónus Márton)

15:44 – Véget ért a szavazás Tokióban

Csaknem 70 százalékos volt a részvételi arány. Ottani idő szerint este 7 órakor, magyar idő szerint délben lezárták a szavazóurnákat. Zavartalanul zajlott egész nap a szavazás, 148 magyarból 100-an voksoltak. A lezárt szavazóurnákkal a bizottság elnöke hazarepül – mondta el az M1 tokiói tudósítója.

15:42 – Szupervasárnap Spanyolországban

A spanyol sajtóban szupervasárnapként emlegetik a mai napot, hiszen az európai parlamenti mellett helyhatósági választásokat is tartanak az országban – hívta fel a figyelmet az M1 madridi tudósítója. Mint mondta, minden párt nagyobb politikai stabilitást szeretne elérni ezen a vasárnapon, hiszen a Spanyol Szocialista Munkáspárt nem tudott kormányt alakítani az április végi országgyűlési választásokat követően. A részvételi arány 14 órakor 34 százalékos volt, ami 10 százalékkal nagyobb a 2014-es adatnál. Ha ugyanilyen érdeklődés lesz a nap hátralévő részében, akkor elérhetik az 50 százalékot – közölte.

15:38 – A francia vidék erősebb

Franciaországban délig 19,26 százalékos volt a részvételi arány, ez majdnem 47 százalékos részvételi arányt jelez előre. 17 órakor kerülnek nyilvánosságra a további adatok, eddig vidéken szavaztak többen – mondta el az M1 párizsi tudósítója.

15:36 – Olaszországban még tart a szieszta

Az olaszoknál 23 óráig tart a szavazás. Éjjel 1-2 óra körül várhatóak eredmények. Az olaszok 16,7 százaléka járult eddig az urnákhoz, 19 órakor lesznek további részletes adatok. A politikusok majdnem mindegyike szavazott már – mondta el az M1 római tudósítója.

15:34 – Vas megye vezet a megyéknél 

Budapest az első. A fővárosban a szavazók 36,89 százaléka, 484 377 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig. A megyék közül a részvételi arány Vas megyében volt a legmagasabb, 33,14 százalék, ami 68 022 szavazót jelent. A legalacsonyabb Hajdú-Bihar megyében volt, 25,9 százalék, ebben a megyében 111 025-en voksoltak.

15:30 – Már majdnem 2,5 millióan szavaztak

A 15 órai adatok szerint a választók 30,52 százaléka ment már el voksolni Magyarországon.

15: 20 – Szavazott a horvát és a román államfő

Kolinda Grabar-Kitarovic a franciaországi Le Touquet-ben, Klaus Iohannis Bukarestben voksolt.

(Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

(Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

15:12 – Nem beszélnek a migránsokról a németek

Ha a politikusokon múlna, akkor a migráció nem kerülne a választás top témái közé – hangsúlyozta az M1 berlini tudósítója – hiszen megoldatlan a probléma. Városnyi migráns érkezik az országba, problémás az integráció és a kiutasítás. Ehelyett a klímaváltozásról beszélnek a legtöbben, ami a zöldek malmára hajthatja a vizet. Az eredményhirdetésnél derül majd ki, hogy ténylegesen milyen fontos téma volt a bevándorlás – mondta.

15:07 – Le Pen is voksolt

A francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője a franciaországi Henin Beaumontban szavazott.

(Fotó: MTI/AP/Michel Spingler)

15:01 – Mozgóurnás szavazás Nyíregyházán

Urr Géza (k) és Paczári Dániel (j), a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban kialakított 47-es szavazókör mozgóurnás szavazatszámláló bizottságának tagjai védőruházatban léphettek csak be a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Hematológiai Osztályára.

(Fotó: MTI/Balázs Attila)

14:53 – A  német elnök is leadta voksát

Frank-Walter Steinmeier és felesége, Elke Büdenbender Berlinben szavazott.

(Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon)

14:45 – Minden erdélyi magyar szavazat számít

Ha több román szavaz, mint magyar, akkor előfordulhat, hogy a magyar lista nem éri el az 5 százalékos küszöböt. A részvételi arány országosan 30,04 százalék, viszont Kovászna megye 26,13, Hargita 23,59, Maros pedig 29,26 százalékon áll. Minden egyes erdélyi magyar szavazat számít – mondta el az M1 székelyudvarhelyi tudósítója.

14:42 – Több helyen hosszú sorok alakultak ki Bukarestben

Még a miniszterelnöknek is majdnem 20 percet kellett várnia a déli órákban, hogy leadhassa szavazatát. Ezt tükrözik az országos részvételi adatok is, amelyek 14 óra 30 perckor 30 százaléknál tartottak. A korábbi mérések meghaladták az öt évvel ezelőtti adatokat, és valószínűleg estére a becsült 40 százalékos részvételt túllépi a szavazók száma.

Viorica Dancila román miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

14:40 – Szabadkán nincs választás, de mégis

Szerbiában nincs választás, hiszen az ország nem tagja az Európai Uniónak, viszont a kettős állampolgárok, jellemzően vajdasági magyarok levélben adhatják le voksaikat – mondta az M1 szabadkai tudósítója. Az elmúlt hetekben postán kapták meg az adategyeztető és a szavazólapot az érintettek. Az adategyeztetést aktivisták segítették. Több szavazó is állandó lakcímmel rendelkezik Magyarországon, ők átjelentkezéssel tudtak voksolni – tájékoztatott. Hozzátette: mivel az átjelentkezők általában el is mennek szavazni, így magas részvételi arányra lehet számítani, a nagykövetség 60 százalék feletti részvételről számolt be.

14:35 – Úgy néz ki, rekordot dönt Románia, és meglehet az 50 százalékos részvétel

Kolozsvár átlag felett teljesít, kígyózó sorok alakultak ki a szavazóhelyiségekben. Szatmár megye viszont lemaradt. Azt, hogy mennyien vannak a magyarok, egyelőre nem lehet tudni – mondta az M1 helyszíni tudósítója.

14:34 – Olaszországban több szavazás is van

Az európai parlamenti választásokkal együtt polgármester-választást is tartanak számos településen, valamint Piemontban regionális választást rendeznek.

14:33 – Berlusconi is voksolt már

A volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője Milánóban adta le szavazatát.

(Fotó: MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)

14:31 – Székesfehérváron sokan még ünnepeltek 

Az M1 tudósítója azt mondta: a választópolgárok lassan túl vannak a Mol Vidi FC szombati kupagyőzelmén, mert ebéd után egyre többen jelentek meg a szavazókörökben. Olyan szavazókörből jelentkezett be, ahová büntetésvégrehajtó-intézet, papi otthon, kórház és idősek otthona is tartozik, így sok mozgóurna igénylés érkezett. A részvételi arány kb. 30 százalékos – tudósított.

14:20 – Hozza az országos átlagot Somogy megye, Kaposvár pedig meg is haladja azt

A legfrissebb, 13 órai adatok szerint 22,67 százalék a részvételi arány Somogy megyében, Kaposváron majdnem 26 százalék – mondta el az M1 helyszíni tudósítója.

14:17 – Gazdagréten folyamatosan érkeznek a szavazók, közülük 3222-en átjelentkezők

40,8 százalék a részvételi arány, a legfiatalabb szavazó május 15-én ünnepelte a 18. születésnapját. Jó hír, hogy a nagy melegre való tekintettel a kutyával érkezőket az állatokkal együtt beengedik – közölte az M1 helyszíni tudósítója.

Átjelentkezők és helyi lakosok sorban állnak a XI. kerületi Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolában kialakított 56-os szavazókörben (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

14:11 – Macron is szavazott 

A francia elnök átveszi szavazólapját a franciaországi Le Touquet-ben (Fotó: MTI/AP/Pool/Ludovic Marin)

14:05 – A Mi Hazánk szerint szervezetten szállítanak cigányokat szavazni

Ezért a párt panaszt nyújtott be több választási bizottsághoz – jelentette be a párt kampányfőnöke, Novák Előd.

13:59 – Szilikonkarkötőt kapnak az első választók

A nemzeti színű szilikonkarkötő – amelyen az Európai Unió zászlaja is szerepel – 110 154 fiatal számára készült el.

Az először szavazó 18 éves Rákóczy Zsombor átveszi a karkötőt (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

13:53 – A lengyelországi Szczecinben is voksoltak népviseletben

(Fotó: MTI/EPA/Marcin Bielecki)

13:46 – Újabb mozgósító videó jelent meg Orbán Viktor közösségi oldalán

A miniszterelnök Józsefvárosban kampányolt.

13:35 – 24,01 százalékos volt a részvétel 13 óráig

Vagyis több mint 1,8 millióan szavaztak. A fővárosban a szavazók 29,06 százaléka, 381 628 választópolgár voksolt már. A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 25,13 százalék, a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 19,39 százalékkal.

13:13 – Így néz ki a szavazólap, ha valaki még nem voksolt volna

(Fotó: MTI/Mohai Balázs)

13:02 – Szijjártó: Minél több magyar nyilvánítsa ki véleményét a szavazáson

„Minél egyértelműbb lesz a Fidesz-KDNP támogatottsága, annál hatékonyabban és eredményesebben tudjuk érvényre juttatni ezt az álláspontot” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Fidesz-aktivisták előtt Budapesten vasárnap.

12:58 – Trócsányi László optimista a részvételt és a várható eredményt illetően

A Fidesz-KDNP listavezetője, igazságügyi miniszter rövid nyilatkozatában azt mondta: úgy gondolja, sokan fognak elmenni szavazni, az EP-választás tétjét sikerült elmondani a választópolgároknak.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

12: 51 – Leadta már szavazatát Manfred Weber, Sebastian Kurz és Donald Tusk is

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje felesége, Andrea Weber társaságában érkezik a szavazóhelyiségbe Wildenbergben (Fotó: MTI/EPA/Philipp Gülland)

Sebastian Kurz osztrák kancellár és párja, Susanne Thier Bécsben (Fotó: MTI/EPA/Christina Bruna)

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és neje, Malgorzata Tusk leadja szavazatát a lengyelországi Sopotban (Fotó: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa)

12:45 – Bujákon is népviseletben szavaztak a nők

(Fotó: MTI/Komka Péter)

12:42 – Kakasdon bukovinai székely népviseletben szavaztak 

(Fotó: MTI/Sóki Tamás)

12:40 – Nemesvámoson a Colonia Rostallo Kulturális és Hadtörténeti Alapítvány római kori hagyományőrző tagjai is voksoltak 

(Fotó: MTI/Varga György)

12:33 – Kocsis Máté azt kéri, mindenki menjen el szavazni, akinek fontos a határvédelem és a keresztény kultúra

Többször nem lesz döntési lehetőség, ezért mindenki menjen el szavazni az EP-választáson, akinek fontos a határvédelem és a keresztény kultúra – hangoztatta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

12:23 – Még sereghajtók az erdélyi megyék részvétel tekintetében Romániában, ahol eddig 21,33 százalék szavazott

Hargita: 20,91 százalékkal vezet a magyar többségű megyék között, utána következik Maros: 20,65 százalékkal, majd Kovászna 18,89 százalékkal.

12:17 – A Mi Hazánk Mozgalom elnöke is leadta szavazatát

Toroczkai László Ásotthalmon voksolt.

(Fotó: MTI/Rosta Tibor)

12:11 – A Zala megyei Iborfián kilenc választópolgárból már heten szavaztak, ez 77 százalékos részvételt jelent

Egy ember azonban kórházba került és nem igényelt korábban mozgóurnát, amelyet Zalaegerszegre nem fognak tudni elszállítani, így ő biztosan nem fog ma szavazni. Egy átjelentkező idén is van, akivel tavaly 100 százalék volt a részvétel, ha megérkezik, idén 88 lehet.

12:10 Áder János is szavazott

Az államfő felesége, Herczegh Anita társaságában adta le szavazatát a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

12:01 – 148-an igényeltek Braille-szavazósablonnal

A látássérült választópolgárok Braille-írással ellátott szavazósablont vehetnek igénybe, hogy önállóan adhassák le szavazatukat. Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár május 17-én 16 óráig igényelte. A Nemzeti Választási Iroda összesítése szerint 148 választópolgár igényelt ilyen sablont.

11:55 – A Momentum listavezetője is voksolt már

Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője a II. kerületében az Újlaki Általános Iskolában kialakított 6-os számú szavazókörben szavazott.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)

11:50 – Aki rászorul, segítséget vehet igénybe a szavazáshoz

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár – ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes – segítségét veheti igénybe.

11:34 – Vágó Gábor: Akinek van véleménye a klímaváltozásról, menjen el szavazni!

Az LMP európai parlamenti választási listavezetője mindenkit szavazásra buzdít, akinek van véleménye arról, hogyan védhető meg a bolygó a klímaváltozástól, hogyan tehető igazságosabbá Európa és hogyan szabadítható meg az EP a nagyvállalatok uralmától.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

11:32 – Részvételi adatok 11 órakor: a választásra jogosultak 17,16 százaléka. 

Öt évvel ezelőtt ez 11,5 százalék volt.

11:24 – Tóth Bertalan: Európa maradjon a béke kontinense<

Európa maradjon a béke kontinense, ezért támogatjuk a szociális és környezetbarát Európát, amelyet az MSZP-Párbeszéd közös programjában megfogalmaztunk – mondta újságíróknak Tóth Bertalan, a pártszövetség Európa Parlamenti listavezetője, miután vasárnap délelőtt leadta szavazatát az EP-választáson.

(Fotó: MTI/Sóki Tamás)

11:20 – Az MSZP-Párbeszéd mindenkit arra kér, hogy menjen el szavazni

Piros lapot kell mutatni Orbán rendszerének – buzdított szavazásra Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje vasárnap Budapesten.

11: 18 – Kecskemét: öt éve 9 órakor 5,5 százalék, idén pedig 8,5 százalék volt a részvételi arány

11-kor már 16,86 százalék a részvétel, 6-7 százalékkal több, mint 5 éve.

11:15 – Mindenkit szavazásra biztatott a Jobbik listavezetője

A Fidesz alternatívájaként beszélt a Jobbikról Gyöngyösi Márton, a párt alelnöke, frakcióvezetője, európai parlamenti listavezetője vasárnap, miután Nagykovácsiban leadta voksát.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

11:01 – Csak két rendkívüli esemény 10 óráig

A Pest megyei Tápiószőlős 2-es választó körzetben rosszul lett a választási bizottság elnöke és hazament. A póttag már a helyébe lépett és rendben zajlik a szavazás. Salgótarjánban egy választó lett rosszul, aki szavazatát még le tudta adni, de ezután mentő szállította el.

10:52 – Dobrev Klára: Az utolsó pillanatig küzdeni kell

A választáson való részvételre buzdított mindenkit a DK EP-listavezetője, miután vasárnap leadta szavazatát.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-listavezetője (b) és férje, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (j2) az európai parlamenti választáson az Áldás Utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. (Mellettük gyermekeik, Anna (b2) és Tamás (j). (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

10:37 – Választási részvételre buzdít Orbán Viktor legfrissebb Facebook-videójában

A miniszterelnök úgy fogalmazott: fontos nap a mai nemcsak Magyarország, de egész Európa számára is, hiszen “öt év múlva fogunk legközelebb dönteni európai kérdésekről”. Ezért arra kérte a választópolgárokat, hogy ne mulasszák el a lehetőséget, menjenek el voksolni, és adják le szavazatukat.

10:27 – Finnországban sokkal aktívabbak az emberek az öt évvel ezelőtti választásokhoz képest

Pedig fél órája esik az eső, ami befolyásolja a szavazási hangulatot, de a finn jégkorong csapat az aranyéremért játszik este Kanadával a világbajnoki döntőben. Ez annyira felvidítja az embereket, hogy mindenki siet szavazni, hogy este nézhesse a mérkőzést.

10:25 – Szabad a kampány egész nap, csak a szavazókörök közelében tilos

Általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

10:11 – Esztergomban hullámokban érkeznek a voksolók, de nagy a választási kedv, 2014-hez képest Esztergomban is többen szavaztak

A megyeszékhelyen 8,8 százalék,  a megyében 7,45 százalék a részvételi arány 9 óráig.

09:52 – Itt vannak az eddigi rekorderek:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye  6,27 százalék/28 141 szavazó. A legnagyobb részvételi arány: Békés megye 8,83 százalék/25 084 szavazó.

09:50 – Reggel voksolt Thürmer Gyula

A Munkáspárt elnöke a főváros VIII. kerületében a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban kialakított 4-es szavazókörben szavazott.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)


09:47 – Ausztria a legfeszültebb helyszín az elmúlt napok belpolitikai eseményei miatt

47 százalék nyilatkozta, hogy biztosan szavaz, 12 százalék pedig nem tudja, hogy elmegy-e szavazni.

09:41 – Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek 

„A részvétel tekintetében is és az esélyeket tekintve is több vagyok, mint bizakodó”, mondta a kormányfő, a Fidesz elnöke vasárnap reggel újságíróknak, miután az EP-választáson leadta szavazatát Budapesten, a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

09:39 – Szolnok: 57 290 szavazót várnak, amelyből 7,16 százalék leadta szavazatát 9 óráig

A városközpont egyik körzetébe 6 és 7 óra között 1 ember érkezett, azóta azonban folyamatosan érkeznek a szavazók. A megyében 330 ezren szavazhatnak. Különlegesség, hogy a látássérültek különleges sablont kaphatnak, melynek segítségével le tudják adni szavazatukat.

09:28 – Orbán Viktor és felesége a Zugligeti Általános Iskolában adta le szavazatát

09:27 – 7,78 százalékos volt a részvétel 9 órakor

612 414 fő ment el szavazni reggel 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

09:26 – Egy amerikai hölgy minden áron szavazni akart Szlovákiában

Ezért őt erőszakkal kellett eltávolítani az urnától, mert nem értette meg, hogy nem szavazhat az EP-választásokon. Továbbá öt sárga mellényes berontott egy szavazóhelyiségbe, hogy megakadályozzák a szavazást, őket a rendőrség állította meg.

09:22 – Csehország: a várható részvételi arány 25 százalék, amely magasabb az öt évvel ezelőttihez képest

Az uniós átlagot azonban ez sem fogja elérni. A fővárosban volt a legmagasabb, 35 százalék körüli részvételi arány

09:14 – Az is szavazhat, akinek megváltozott a neve 

Ha a választópolgár neve a szavazást közvetlenül megelőző hetekben változott meg, például házasságkötés miatt, és a személyazonosításra alkalmas okmánya még az előző nevét tartalmazza, a szavazatszámláló bizottság a választó okmányai alapján állapítja meg a személyazonosságát.

09:03 – Nem mindenki ugyanott szavaz, ahol tavaly tavasszal

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán a legtöbb választópolgár abban a szavazókörben szavazhat, ahol a tavalyi országgyűlési voksoláson, néhány esetben azonban máshol kell voksolni.

08:57 – Olaszország: több mint 51 millió szavazóra számítanak, 2014-ben 58 százalék volt a részvételi arány és most is ekkorára számítanak

 

08:53 – Franciaország:47 millió választót várnak, 47 százalékos részvételi arányt jósolnak

08:47 – Németország: 5 millió első választó, közel 65 millió választót várnak az urnákhoz

08:42 – A levélszavazat külképviseleten vagy a választókerületi székhelyen még leadható 

Az a választó, aki még nem adta fel postán a levélszavazatát, még a szavazás végéig leadhatja valamelyik külképviseleten vagy az egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában.

08:33 – Délig még lehet mozgóurnát igényelni

A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be.

08:29 – A megszokottól eltérő, óriási méretű szavazólapon voksolhatnak a horvátok

08:02  A legtöbben Bács-Kiskun megyében szavaztak

A 7 órai adatok szerint 1,71 százalék ment el voksolni, ami 7126 szavazót jelent.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

7:55 – Budapesten 1,4 százalék voksolt eddig.

A fővárosban a választásra jogosult 1 millió 313 ezer választópolgárból 18 396 választó adta le szavazatát.

7:50 – 1,48 százalékos volt a részvétel 7 órakor

116 491 fő ment el szavazni reggel 7 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

07:32 – A Google sem feledkezett meg az EP-választásról

Screen Shot 2019-05-26 at 07.29.16

07:28 – Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás 

Mind a 10 277 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.  Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek.

07:26 – Rendkívüli nyitvatartás van a kormányablakokban és okmányirodákban 

07:09 – Szavazni személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával lehet 

07:02 – A szabolcs-szatmár-bereg megyei Nyírbátor 1. szavazókerületébe várják a legtöbb első szavazót, 64-et

06:57 – Kötelező a voksolás Belgiumban, Cipruson, Görögországban és Luxemburgban

06:55 – Debrecenben várni kellett a szavazásra

(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

06:46 – Megjelentek az első szavazók az urnáknál

Szabó László leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. Ezen a napon reggel 6 órakor megkezdődött a magyarországi EP-választás, amelyen 10 277 szavazókörben valamivel kevesebb mint 7,9 millió választópolgárt várnak este 7 óráig. MTI/Balogh Zoltán

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

06:44 – 148-an kérték, hogy Japánban, Tokióban szavazhassanak

06:43  – A legfiatalabb választópolgár 2003. február 17-én született, és házasságkötés révén lett nagykorú

06: 41 – Székesfehérváron kérték a legtöbben, 156-an, hogy másik szavazókörben adhassák le szavazataikat

06:35 – Az EP 20:15-kor közzéteszi az európai szintű becslését

Az Európai Parlament este 6 órától közli az EP-választás eredményeinek becslését a tagállamokban elérhető exit pollok, illetve korábban készült közvélemény-kutatások alapján, negyed 9-től pedig ezek alapján becsléseket közöl az új EP mandátumeloszlásáról. Az első ideiglenes összeurópai eredményt várhatóan 23:15-kor adják ki.

06:20 – Szolgálatot teljesítő tűzoltók, rendőrök és katonák is szavazhatnak

A tűzoltóság, a rendőrség és a honvédség személyi állományának is biztosítják a részvétel lehetőségét a vasárnapi választáson.

06:11 – Megnyíltak a szavazókörök Romániában, ahol népszavazást is tartanak

Helyi idő szerint 7 (magyar idő szerint 6) órakor Romániában is kinyitottak a szavazókörök, amelyekben vasárnap egyszerre bonyolítják le az európai parlamenti választást és az államfő által igazságügyi témákban kiírt népszavazást.

6:00 – Kinyitottak a szavazóhelyiségek A negyedik EP-választáson az Európai Parlament magyar tagjaira szavaz az ország.

5:59 – Vasárnap délig lehet mozgóurnát igényelni

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be.

5:58 – Az első szavazó jelenlétében zárják le az urnát

A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárja le a szavazatszámláló bizottság, az összes szavazókörben.

5:57 – Este 11-ig nem lesz eredmény

Az Európai Unió előírása szerint addig nem hozhatja nyilvánosságra egyetlen tagállam sem az európai parlamenti választás hivatalos eredményét, amíg valamennyi tagállamban nem fejeződik be a szavazás. Vagyis – bár este 7 órakor bezárnak a magyarországi szavazókörök – az NVI sem közölheti az adatokat este 11 óráig, amíg – az unióban utolsóként – be nem zárnak az olaszországi szavazóhelyiségek

5:55 – Vasárnap 21 nemzet választ még képviselőket

Magyarországon kívül szavaz Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország, Románia, Belgium, Görögország, Portugália, Svédország, Ausztria, Bulgária, Finnország, Dánia, Horvátország, Litvánia, Szlovénia, Ciprus, Észtország és Luxemburg.

5:50 – Más uniós tagállam EP-listájára 2400 magyar szavazna

2400 magyar állampolgár jelezte, hogy más, a tartózkodási helye szerinti uniós tagállam EP-listájára akar szavazni, a legtöbben a német listák közül választanak. Az EP-választásokon minden uniós polgár, akinek a lakóhelye olyan tagállamban van, amelynek nem állampolgára, ott is választójoggal rendelkezik. Vagyis azok a magyar állampolgárok, akik az EU más tagállamában élnek, szavazhatnak az ottani jelöltekre a magyar listák helyett.

5:47 – Amerikában már szombaton szavaztak

Helyi idő szerint szombat reggel kezdődött meg az amerikai földrész magyar külképviseletein az EP magyar tagjainak választása. Összesen 1313-an voksolhatnak Amerikában.

Nő voksolt egy prágai kocsmában kialakított szavazóhelyiségben (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

5:42 – Európa nemzetei választanak

Csütörtökön kezdődött el az európai parlamenti választás, a négy nap alatt 28 uniós tagállamban csaknem 400 millió ember voksolt már vagy voksolhat. Az első nap szavaztak a britek és a hollandok, pénteken az írek, és elkezdődött a cseh kétnapos választás is, amely szombat délután fejeződött be. Szombaton Szlovákiában, Lettországban és Máltán is lezajlott a voksolás.

Az európai parlamenti választásról szóló elemzéseinket itt, itt és itt tudja elolvasni.