Századvég: A magyarok elsöprő többsége változást szeretne az Európai Unióban

 

A magyarok döntő részt elégedetlenek az unió migrációs válságkezelésével és változást akarnak az Európai Unióban – állapította meg a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatása, amely magabiztos Fidesz–KDNP-győzelmet jósolt a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokra.

A válaszadók 81 százaléka szerint változásokra lenne szükség az Európai Unió működésében, tehát a jelenlegi brüsszeli elit tevékenységéről igen lesújtó a magyarok véleménye – olvasható a Századvég szerdai közleményében.

A kutatás megállapítja: „a magyar választók rendkívül elégedetlenek azzal, ahogy Brüsszel az elmúlt években a legmeghatározóbb európai kérdésben, a migrációs krízis kezelésében eljárt”, hiszen a válaszadók 70 százaléka szerint a jelenlegi uniós vezetés rosszul kezeli a tömeges illegális bevándorlás problémáját, és pusztán 26 százalék elégedett az unióval e téren.

A felmérés kitért azon csoport pártpreferenciáira is, amely az EP-választáson részvételét biztosra ígérte. Ezen a bázison a kormánypártok előnye stabil, a részvételüket biztosra ígérők 51 százaléka voksolna jelenleg a Fidesz–KDNP-re, míg az MSZP–Párbeszéd 7, a Jobbik 9 százalékon, a DK pedig 11 százalékon áll – írta a Századvég.

A kutatás szerint a hagyományos, országgyűlési választásokra vonatkozó párttámogatottsági adatokhoz képest az MSZP és a Jobbik pozíciója gyengébb az európai parlamenti választások vonatkozásában, míg a DK „sikeresen nyeri meg magának a leszakadó szocialista szavazókat”.

A felmérés a Momentum Mozgalom esetében 6 százalékos, az LMP-nél és a Mi Hazánk Mozgalomnál pedig 3–3 százalékos támogatottságot jósol az európai parlamenti választásokra. Más pártokat szintén 3 százalék választana, továbbá jelenleg 7 százalék azok aránya, akik egyelőre bizonytalanok és várhatólag az utolsó napokban döntenek majd arról, hogy kire voksolnak vasárnap – teszik hozzá.

A felmérést a Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatási módszerrel végezte, május 10–18. között, amelynek során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna – írta a Századvég.

A címlapfotó illusztráció.