A választások előtti álhírek veszélyeire figyelmeztetett egy uniós biztos

 

A héten esedékes európai parlamenti (EP-) választásokat megelőző álhírek veszélyeire figyelmeztetett Vera Jourová jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

Jourová szerint nagyon is fennáll a veszélye annak, hogy a szavazók dezinformációs kampányoknak lehetnek kitéve az EP-választásokat megelőzően.

Vera Jourová, az igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos (Fotó: MTI/ EPA/ Stephanie Lecocq)

„Tény, hogy jelen pillanatban nincsen tudomásunk semmilyen nagyobb dezinformációs kampányról, de ez nem azt jelenti, hogy nincs is. Lehetséges, hogy még nem fedték fel” – mondta az uniós biztos, aki a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért is felel.

„Van még néhány nap előttünk. Ez nem paranoia, hanem óvatosság. A legfontosabb, hogy felkészültek legyünk” – tette hozzá.

A csütörtöktől vasárnapig tartó választásokon több mint 420 millió ember lesz jogosult szavazni, így az EP-választás a világ egyik legnagyobb demokratikus gyakorlatának számít. Uniós tisztségviselők – mint Jourová utalt rá – attól tartanak, hogy orosz részről az EP-választásokat megpróbálhatják befolyásolni az euroszkeptikus pártok javára.

Az Európai Bizottság az elmúlt hónapokban számos lépést tett a dezinformációs kísérletekkel szemben, egyebek között gyorsriasztási rendszert indított el, és segítséget kért a Facebook, Google és Twitter közösségi médiaóriásoktól.

Jourová ugyanakkor elismerte, hogy nincs egyértelmű bizonyíték az orosz manipulációra az EP-választások esetében.

A cseh uniós biztos a témával kapcsolatban felidézte tapasztalatait a vasfüggöny megszűnése előtti időkből. „Nagyon jól emlékszem, hogyan működik az orosz propaganda. Egy százszor elismételt hazugság igazsággá válik” – fogalmazott.