A kínai népi gyűlés elnökét fogadta az Országgyűlés elnöke

 

Kína és Magyarország kapcsolata nemcsak a két nép szempontjából fontos, hanem a világ előtt álló kihívások megoldásában való együttműködés szempontjából is – mondta az Országgyűlés elnöke szerdán, miután az Országházban fogadta a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnökét.

Kövér László a Li Csan-suval közös sajtótájékoztatón kiemelte: tizenkét éve járt legutóbb Magyarországon a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnöke.

Li Csan-su, a kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának elnöke (b) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

Rámutatott arra is, hogy hetven éve vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot a két ország, néhány nappal a Kínai Népköztársaság megalakulása után. Mint fogalmazott, szimbolizálja a két nép barátságát az, hogy „az első pillanattól fogva ott álltunk egymás mellett”.

Kína és Magyarország kapcsolata ma is méltó az elmúlt hetven évhez – hangsúlyozta a házelnök. Emlékeztetett, hogy Hszi Csin-ping államfő és Orbán Viktor miniszterelnök stratégiai szintre emelte azt.

Kövér László a gazdasági kapcsolatok növekedését is dinamikusnak nevezte, rámutatva: az Európai Unión kívül Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, ahonnan számos befektetés érkezik hazánkba, és a turisták száma is folyamatosan emelkedik.

Az év végére Budapest Peking mellett további három várossal is közvetlen légi összeköttetésben állhat – tette hozzá. Li Csan-su is a két ország kapcsolatának erősítését hangsúlyozta, és hozzátette: látogatásának célja ennek további elmélyítése.

Fontosnak nevezte az együttműködést, egymás politikai támogatását és a koordináció megerősítését a nemzetközi ügyekben. Szóba hozta a többi között az új internetes technológiákat, így az ötödik generációs internetet.

A világban egyre erősebb a protekcionizmus – mutatott rá –, ezért céljuk a szabad kereskedelem könnyítése, de Kína a klímaváltozás elleni küzdelemben, a fenntarthatóság biztosításában is együttműködésre törekszik Magyarországgal.