Dobrev Klára 36 óra alatt keresi fel az összes magyar megyét

 

A Demokratikus Koalíció (DK) EP-listavezetője egy mozgósító kampány részeként másfél nap alatt akarja felkeresni az összes magyar megyét. A Fidesz közleményben reagált a sajtótájékoztatóra.

Dobrev Klára hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kampánykörúton részt vesz a DK EP-listájának második és harmadik helyezettje, Molnár Csaba és Rónai Sándor is. Az országjárást csütörtök reggel kezdik és péntek délután fejezik be. Hozzátette, a kampány során eddig elsősorban nagyobb városokat látogattak meg, ezért most inkább kisebb településeket akarnak felkeresni. Az 1300 kilométeresre tervezett országjárást Felcsúton fogják zárni, hogy onnan érkezzenek a DK hivatalos, budapesti kampányzáró rendezvényére.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-listavezetője (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-listavezetője (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Azt is elmondta, hogy csak úgy tudnak minden megyét felkeresni, ha minden helyszínen csak egy szimbolikus „kézfogásra vagy egy ölelésre” állnak meg.

Strache médiabirodalmat akart építeni

A más témában feltett kérdésekre Rónai Sándor, a DK szóvivője felelt. A politikust kérdezték Heinz-Christian Strache lemondani kényszerült osztrák alkancellárról, aki egy 2017-es felvétel szerint a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

Rónai Sándor azt mondta, a volt alkancellárról kiderült, hogy tisztességtelen módszerekkel, „Orbán Viktorhoz hasonlóan egy médiabirodalmat szeretne kiépíteni”. Ebben olyan emberek segítségére számított, akik nem Európa erősebbé tételére, hanem Európa szétverésére szerződtek – közölte.

Elkeserítő, hogy egy politikus, aki az emberek szolgálatára szerződött, ezeket az embereket szeretné nap mint nap hazug propagandával befolyásolni – tette hozzá.

Czeglédy pereket nyerhet, ha valótlanságokat állítanak róla

Kérdezték arról a sajtóinformációról is, hogy a DK EP-képviselőjelöltjének, Czeglédy Csabának több külföldi bankban is lehet széfje. Rónai Sándor a többször is megismételt kérdésekre minden esetben azt felelte, hogy Czeglédy Csaba számtalan pert nyert a kormánypropaganda ellen és újabbakat nyerhet, amennyiben továbbra is valótlanságokat állítanak róla.

A szóvivő véleményét arról is kikérték, hogy a Kövér László házelnök melegekre tett kijelentései miatt tartott múlt heti tüntetésen néhány demonstráló trágár feliratú molinót tartott fel. Rónai Sándor leszögezte, hogy ez a DK stílusától nagyon távol áll. Egyúttal azonban azt mondta, hogy az az ember nem méltó a közéleti méltóságra, aki „kötéllel fenyegeti a vele egyet nem értők szavazókat” illetve választók sokaságát titulálja másodrendűnek.

Céljuk a Fidesz legyőzése

Újabb, az őszi önkormányzati választásra vonatkozó kérdésre azt felelte, a DK-nak az a célja, hogy Czeglédy Csaba és a hozzá hasonló politikusok az ellenzék közös jelöltjeiként megmutassák, hogy a Fideszt le lehet győzni.

A politikust szembesítették azzal, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, 2006-ban, még miniszterelnökként, az öszödi beszédként elhíresült hangfelvételen trágár szavakat használt. A szóvivő úgy fogalmazott: aki trágár kifejezéseket használ, az azokkal még nem vonja kétségbe mások emberi jogait és „nem fenyeget halállal választókat”.

Fidesz: Gyurcsányék nem a magyar embereket, hanem Brüsszelt képviselik 

Gyurcsányék nem a magyar embereket, hanem Brüsszelt képviselik – emelte ki hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt Dobrev Klára sajtótájékoztatójára reagált.

A Fidesz azt írta: teljesen mindegy, hogy „Gyurcsányné és társai” hány kilométert tesznek meg a kampányhajrában Magyarországon, mert a magyar emberek véleménye eddig sem érdekelte őket, ők Brüsszel érdekeit képviselik.

A magyar emberek többször világosan döntöttek: nem akarják, hogy „hazánkból is bevándorlóországot csináljanak” – fogalmaztak, hozzátéve: „Gyurcsányék és a teljes ellenzék mégis beállt a bevándorláspártiak mögé és be akarják engedni a migránsokat”.

A bevándorláspártiakat meg kell állítani, és most vasárnap kell megállítani – szögezte le közleményében a Fidesz.