Jobbik: Nem kompromittálódott erőktől várható hiteles megoldás

 

Olyan erőktől várható a hiteles megoldás, akik még nem voltak kormányon, akik még nem kompromittálódtak ezekben az elképesztő ügyekben, akiktől tehát joggal elvárható, hogy tiszta lappal tudnak kezdeni ezen a területen – fogalmazott a devizahitelek problémájára utalva pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel európai parlamenti képviselő-jelölt, a Jobbik alelnöke.

A kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen parlamenti rendkívüli plenáris ülésről szólva azt hangsúlyozta: pártja saját, hatpontos, a bankok elszámoltatását célzó csomagjától vár átfogó megoldást a devizahitelesek problémáira.

Ennek elemei között említette az azonnali kilakoltatási moratórium bevezetését a probléma megoldásáig, valamint azt, hogy felmondatnák a kormány által az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött „paktumot”. Abban ugyanis – magyarázta – a kabinet döntési jogkörökről mondott le, amikor vállalta, hogy a kereskedelmi bankokat nem terheli a károsultak helyzetének rendezése érdekében. Emellett a korábbi szintre emelnék a bankok ágazati különadóját, visszahoznák a hitelintézeti járulékot, és lehetetlenné tennék, hogy a pénzintézetek terheket hárítsanak át ügyfeleikre, például tranzakciós illeték formájában.

Hozzátette: a devizahitelek problémájának megoldását a felvételkori árfolyamon történő forintosítással tartják megoldhatónak.

Vádol minden 2006 óta regnáló magyarországi kormányt, színezettől függetlenül, mert hozzájárult ehhez a nemzetgazdasági, szociológiai katasztrófahelyzethez – fogalmazott Z. Kárpát Dániel, emlékeztetve arra, hogy pártja korábban otthonteremtési és bérlakásprogramot dolgozott ki.

Kérdésre válaszolva azt közölte: történtek egyeztetések a Jobbik és az Európai Néppárt (EPP) között, hiszen „ahogy a Fidesz előtt sorra zárulnak be az ajtók, a Jobbik előtt folyamatosan nyílnak ki ezzel a kapuk az európai színtéren”. Példaként béruniós javaslatukat említette, amelynek révén új szövetségesekre találtak, illetve sikerült tematizálni az uniós napirendet. Liberális pártokkal nem képzelhető el a Jobbik együttműködése, de ha ezek kiválnak az EPP-ből, nem zárható ki a „konzervatív, józan, jobboldali, keresztény alapú erőkkel” a szövetség – mondta.

Egy másik kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta, hogy a Jobbik néppártosodása nem balratolódás, csupán egy „kommunikációs finomhangolás”, amelynek eredményeként „szinte ugyanaz a mondanivaló sokkal szélesebb körök számára befogadható”.

A címlapfotó illusztráció.