DK: Független testületeknek kell elbírálni az EU-s forrásokat

 

A Demokratikus Koalíció továbbra is azt javasolja, hogy független EU-s testületek bírálják és osszák el a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

A DK szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Németh Angéla, a XV. kerület Demokratikus Koalíció által is támogatott polgármestere elöljáróban azt mondta, hogy nyolcadik próbálkozásra sem tudták elfogadni a kerület költségvetését. A politikus mindezért a Fidesz kerületi szervezetét okolta, szerinte a Fidesz helyi és fővárosi szervezetei egyaránt cserbenhagyták a kerületet.

Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője úgy fogalmazott: az elmúlt napokban bebizonyosodott, hogy a Fidesz megpróbálja sakkban tartani az önkormányzatokat, a tudományos életet, a civil szervezeteket. Orbán Viktor úgy tesz, mintha az uniós fejlesztési források az ő zsebpénzei lennének – tette hozzá, és kijelentette: a Demokratikus Koalíció el fogja érni, hogy az uniós támogatások a „korrupt Orbán-kormányt megkerülve”, közvetlenül jussanak el az emberekhez.

A sajtótájékoztatón feltett kérdésekre Rónai Sándor, a DK szóvivője válaszolt. Az EP-választás lebonyolításával kapcsolatban azt felelte, hogy több ezer embert delegálnak a szavazókörökbe. Egyeztetnek a többi párttal és a civil szervezetekkel, hogy minden szavazókörben legyen legalább egy ellenzéki küldött.

Megkérdezték tőle, egyetértenének-e azzal, ha az Európai Bizottság megvizsgálná a babaváró támogatás rendszerét. A szóvivő a többször is feltett kérdésre minden alkalommal azt felelte: pártja egyik legfontosabb programpontja, hogy legyen olyan európai családi pótlék, ami a tagállami családi pótlék mellett járna a gyermekeknek.

Rónai Sándort kérdezték arról a Magyar Nemzet-cikkről is, ami azt állítja, hogy két cég csaknem nyolcvanmillió forintért ad közösségimédia-marketinggel kapcsolatos tanácsokat az európai parlamenti kampány idején a DK frakciójának. A szóvivő azt felelte, hogy a lap állításaival ellentétben nem csak tanácsadásra szóló szerződést kötöttek, ugyanis a két cég felel a DK-frakció teljes online kommunikációjáért.

A címlapfotó illusztráció.