NVM: Jogsértő volt Völner Pál levele a Czeglédy-ügyben

 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Czeglédy-ügyben az NVB tagjaihoz írott levelével.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton írt levelet Rádi Péternek, az NVB elnökének és ebben azt írta, a tárca „mély megdöbbenéssel” értesült arról, hogy az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselő-jelöltjének a mentelmi jogát.

Völner Pál azt írta, Magyarországon még nem volt példa arra, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanúja esetén ne függesszék fel a mentelmi jogot. Az államtitkár felszólította az ellenzéki pártokat, hogy a törvények adta lehetőségekkel ne éljenek vissza, ne akadályozzák a bíróságokat a munkájukban.

Az államtitkár levele miatt Czeglédy Csaba nyújtott be kifogást az NVB-hez. Az NVB 9:7 arányban meghozott döntésében megállapította, hogy az államtitkár levele megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

Rádi Péter, a testület elnöke a határozat-tervezet vitájában azt mondta, a minisztériumnak a választási kampányt legkevésbé érintően kellene végeznie tevékenységét. Mint mondta, az NVB döntése a választási kampány részévé vált, és a Kúria joggyakorlata szerint a minisztérium akkor tartotta volna meg a választási eljárás kereteit, ha tájékoztatás keretében eljárási hibára hívta volna fel a figyelmet, vagy ha objektíven figyelmeztet a döntés következményeire. A miniszter vagy az államtitkár a véleményét kifejthette volna politikusként, de a közhatalmi szerv képviseletében kiadott közlemény meghaladta a jogszerűség kereteit – mondta Rádi Péter.

Tóta Áronné választott tag a vitában úgy érvelt, hogy az államtitkár nyilatkozata nem volt jogsértő, G. Szabó Dániel (Momentum Mozgalom) pedig azt mondta, tűrnie kell a testületnek az ilyenfajta kritikát.

Az NVB ugyanakkor elutasította Czeglédy Csabának a Nacsa Lőrinc KDNP-szóvivő és a Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője ellen benyújtott kifogásait. Nacsa Lőrinc arra szólította fel a jelölt mentelmi jogának fenntartása mellett szavazó NVB-tagokat, hogy mondjanak le, különben egyenként megnevezik őket. Halász János pedig egy sajtótájékoztatón ismertette a mentelmi jog fenntartása mellett szavazó delegáltak nevét. Az NVB mindkét esetben– 14:3 szavazati aránnyal – úgy ítélte meg, a kifogásolt mondatok beleférnek a véleménynyilvánítás szabadságába. 

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.