Kifogásolta a babaváró támogatást az Európai Bizottság

 

A babaváró támogatást ért támadás még egy ok arra, hogy májusban irányváltást kényszerítsünk ki Brüsszelben – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádióban.

Dömötör Csaba azt mondta: a brüsszeli kifogások valójában egy jogi köntösbe bújtatott támadás a magyar családtámogatási rendszer ellen. Az Európai Bizottság nap közben azt írta, hogy nincs vizsgálat az ügyben.

Hollik István kormányszóvivő ugyanakkor közölte:

a bizottsággal már háromszor is egyeztettek,

amelyek során kifogásokat emelt a brüsszeli testület és ez idáig nem adták meg az előzetes engedélyt a babaváró támogatásra – hangzott el az M1 Híradójában.

Tízmillió forintos kedvezményes kölcsönt kapnak az államtól a fiatal családosok

Orbán Viktor februárban jelentette be a hétpontos családvédelmi akcióterv részeként a babaváró támogatást. Eszerint a fiatal családosok tízmillió forintos kedvezményes kölcsönt kapnak az államtól, a harmadik gyermek születése után pedig a hitel összegét teljes egészében elengedik.

Először szombaton a Magyar Nemzet írt arról, hogy az Európai Bizottság kifogásokat fogalmazott meg a családokat segítő babaváró kölcsönnel kapcsolatban.

Magyarország és Brüsszel között alapvető nézetkülönbség van: míg a népesedési problémákat

a kormány a gyermekvállalás támogatásával oldaná meg,

addig Brüsszelben ezt a migrációval kezelnék – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: ez még egy ok arra, hogy a május 26-i európai parlamenti választáson irányváltást kényszerítsünk ki.

Közleményben reagált az EB

Az Európai Bizottság közleményben reagált. Ebben azt írják: nem indult vizsgálat a babaváró programról.

Az előzetes egyeztetési eljárásban kritizálta a babaváró támogatást az Európai Bizottság – fogalmazott a kormányszóvivő. Hollik István azt mondta: a brüsszeli szervezet megadhatta volna az engedélyt, csakúgy, mint a csok esetében, de ezt nem tette meg.

A kormányszóvivő hozzátette: a magyar kormány számára

a család és a gyermek az első.

Több ellenzéki párt is elmondta véleményét az ügyről. Az MSZP úgy reagált: szerintük a kormány nem mond igazat, a párbeszédes Szabó Tímea pedig a babaváró programot bírálta, mert az szerinte egy hitelcsapda.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának küldött szakértői véleményben fogalmazta meg a babaváró programmal kapcsolatos kritikáit a brüsszeli testület – így tudja a Fidesz. Erről a kormánypárt országgyűlési képviselője beszélt.

Dunai Mónika azt mondta: megdöbbentő, hogy a babaváró támogatást támadják, a migránskártyákat viszont osztogatják. Úgy fogalmazott: Brüsszel ebben az esetben is kettős mércét alkalmaz, mert a migránsoknak minden támogatás és minden ellátás jár, de ami a gyermekes családokat, a gyermeknevelést segíti, azzal gondjuk van – közölte az M1.

A címlapfotó illusztráció.