Megdöbbentőnek tartja a szaktárca, hogy megmarad Czeglédy Csaba mentelmi joga

 

Az Igazságügyi Minisztérium mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a Szegedi Törvényszék kérését és a bíróság kezdeményezése ellenére sem függesztette fel Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjelöltjének mentelmi jogát – írta a tárca parlamenti államtitkára Rádi Péter NVB-elnökhöz intézett, szombati keltezésű levelében.

Völner Pál az MTI-hez is eljuttatott levélben kiemelte: Magyarországon még nem volt példa arra, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanúja esetén ne függesszék fel a mentelmi jogot. „Ez elfogadhatatlan, a bűnüldöző szervek munkáját nehezíti és lehetővé teszi a gyanúsított számára, hogy bizonyítékokat tüntessen el, vagy az országból elszökjön” – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra, a magyar demokrácia történetében példátlan, hogy egyes politikai körök megpróbálják ellehetetleníteni az igazságszolgáltatás működését. „Felszólítjuk az ellenzéki pártokat, hogy a törvények adta lehetőségekkel ne éljenek vissza, ne akadályozzák a bíróságokat a munkájukban” – fogalmazott.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/ Kovács Attila)

Völner Pál felidézte: Czeglédy Csabának az évekkel a választás kiírását megelőző cselekményen alapuló, a választási eljárással semmiféle összefüggésben nem lévő büntetőügyekben kell bíróság elé állnia – esetének a mentelmi jog lényegéhez, szelleméhez nincsen köze. Emellett azt, hogy a mentelmi jog nem alapjog, az Alkotmánybíróság is hangsúlyozta már, éppen Czeglédy Csaba ügyében, 2018-ban – tette hozzá.

„Az NVB ellenzéki delegáltjainak magatartása semmi másra nem alkalmas, csak a jogrendszerbe vetett bizalom rombolására, a jogállam megcsúfolására” – írta Völner Pál, aki arra kérte az NVB elnökét, hogy levelét juttassa el minden párt küldöttjének, a magyar demokrácia és Európa jövőjének ügye ugyanis nem lehet néhány politikai „hazárdőr játékszere”.

Czeglédy Csaba és társai ellen a Szegedi Törvényszéken bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A bíróság azonban Czeglédy Csaba jelöltté válását követően felfüggesztette az eljárást, mivel az európai parlamenti választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll.

A bíróság egyúttal kezdeményezte az NVB-nél a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését, az NVB azonban kedden úgy döntött, hogy fenntartja a jelölt mentelmi jogát.