Összejátszhattak a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetői az orosz társszervekkel

 

A Gyurcsány-kormány titkosszolgálata összejátszott az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal, az FSZB-vel, és megsértette a magyar szolgálatok érdekeit – jelentette ki az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 Ma este című műsorában.

Magyarországon volt egy

hosszan elhúzódó per,

melynek lényege, hogy 2007-ben az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal épületében bolgár fedésben orosz titkosszolgák poligráfos vizsgálatot végeztek magyar titkosszolgálati tiszteken.


2007-ben a miniszterelnök Gyurcsány Ferenc, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter Szilvásy György volt, a Nemzetbiztonsági Hivatalt Galambos Lajos, majd  és Laborcz Sándor vezette.

A Kúria 2018-ban felmentette az úgynevezett orosz kémper vádlottjait, és az ügyészség nemrégiben

nyilvánosságra hozta az eddig titkosított ügyirat lényegét.

Szánthó Miklós közölte: a vádirat és a jogerős bírói ítélet egyes részeinek közelmúltban nyilvánosságra hozott szövegéből az derül ki, hogy az orosz titkosszolgálat fedésében dolgozó tisztjei bementek a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) épületébe és poligráfos vizsgálatot hajtottak végre több magyar tiszten. Minderre a gyanú szerint azért volt szükség, mert információszivárgást feltételeztek az NBH vezetői – tette hozzá.

A helyzet abszurditását az adja – folytatta –, hogy Magyarország mint a NATO tagja egy nem NATO-tagország titkosszolgálatát kérte fel a feladatra úgy, hogy a szintén NATO-tag Bulgária fedésében dolgoztak. Szánthó Miklós összegzése szerint ebből kitűnik, hogy a magyar szolgálatok összejátszottak az FSZB-vel, megsértették a magyar nemzetbiztonság érdekeit.

Eközben a mostani baloldal azért kritizálja az Orbán-kormányt, mert kiegyensúlyozott diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Moszkvával – mondta az igazgató.

A Magyar Nemzetben Szánthó Miklós azt írta: „Egyértelműen bizonyítják az orosz kémperről nyilvánosságra hozott információk, hogy a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetői összejátszottak az orosz társszervekkel.”

Szánthó úgy fogalmazott: bár az érintetteket felmentették, azt az ügyészség szerint a bíróság sem vitatta, hogy 2007-ben az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal épületében bolgár fedésben orosz titkosszolgák hazugságvizsgálatot végeztek magyar titkosszolgálati tiszteken. Az igazgató hozzátette: a kémügy annak a koncepciótlan politikának a jellegzetes példája, amely a nemzetbiztonsági érdekeket figyelmen kívül hagyva engedte rá az orosz hírszerzést Magyarországra.