Éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetne az LMP

 

Éghajlatváltozási vészhelyzet megállapításáról nyújtott be határozati javaslatot az LMP, amelyben az éghajlatváltozás megfékezését és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást nemzetstratégiai jelentőségű üggyé nyilvánítanák.

Schmuck Erzsébet, az LMP politikusa hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a javaslat felszólítja a kormányt, hogy az Európai Unión belül határozottan álljon ki a klímavédelmi célok meghatározása és végrehajtása érdekében, valamint 2019. október 30-ig alkossa meg Magyarország klímavédelmi törvényét, november végéig pedig dolgozza ki és nyújtsa be az Országgyűlésnek a magyar gazdaság teljes dekarbonizációját célzó, 2050-ig szóló zöld programot.

Emellett – folytatta – a javaslat szerint a kormánynak azt is biztosítania kell, hogy hazai és uniós költségvetési forrásokat ne lehessen költeni olyan célokra, amelyek akadályozzák a klímavédelmet és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást.

 

Schmuck Erzsébet a brit parlament napokban hozott klímaügyi veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló határozatára hivatkozott, amely szerinte szimbolikus lépés, de kifejezi a klímavédelem ügyében meglévő erőteljes politikai akaratot.

Hangsúlyozta: mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a Föld éghajlata drasztikusan változik, és ebben jelentős szerepet játszik az emberi tevékenység által kibocsátott széndioxid. A változások már egy emberöltőn belül drámaiak lesznek, de egyes jelek – így az aszályok miatti élelmiszerár-növekedés, vagy a klímamenekültek megjelenése –  már most láthatók – hangoztatta.

Az LMP kezdeményezését indokolva hozzátette: a Kárpát-medence különösen kitett a klímaváltozás negatív következményeinek, ezért Magyarországon még jobban sürget az idő.

A képviselő az európai parlamenti (EP) választás legfontosabb tétjének azt tartja, hogy minél több zöld politikus kerüljön be az EP-be és minél nagyobb zöld frakció dolgozhasson egy fenntartható. igazságosabban működő Európai Unióért.

A címlapfotó illusztráció.