Az MSZP botránypolitizálással próbál láthatóvá válni

 

Egy hét telt el azóta, hogy az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó „patkányozós” kijelentése futótűzként terjedt el a sajtóban. De egy hét után is még mindig foglalkoznak mondatával, szinte majdnem minden híradásban első helyen szerepel a téma.

„Sok a patkány Magyarországon” – ezt a választ adta a szocialista Bangóné Borbély Ildikó egy interjúban arra a kérdésre, hogy szerinte miért nő a Fidesz támogatottsága. Az MSZP-s politikus az ATV-ben azt is mondta, a patkányok és a kormánypárt támogatói közötti áthallást mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja.

Különleges és szokatlan megnyilvánulás volt a „patkányozós” kijelentés Bangóné Borbély Ildikó részéről – fogalmazott Fricz Tamás politológus a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Elmondta, az elmúlt harminc évben, amióta demokráciában élünk,

nem volt hasonló kijelentésre példa Magyarországon.

Megjegyezte, természetesen politikusok és politikai ellenfelek vitáiban keményebb szavak is elhangzanak, de azokat egymásra mondják, kormányzat és ellenzék viszonylatban. De olyan még nem fordult elő, hogy egy politikus egy másik párt szavazótáborát illesse megalázó jelzővel – fűzte hozzá.

A magyarok többsége is elítéli a kijelentést

Véleménye szerint a „patkányozós” kijelentés az MSZP-s politikus részéről „ostoba” dolog volt, mert így pártja biztosan sok szavazót veszít a közelgő választásokon. Ez a friss felmérésekből is látszik, ugyanis a magyarok döntő többsége ítélte el a szóban forgó mondatot.

Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő felszólal a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. február 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hangsúlyozta, fontos, hogy az ilyen kijelentéseknek következményei legyenek a magyar közéletben. Szerinte az ilyen politikusokra nyomást kellene gyakorolni, és távozniuk kellene a közéletből.

Lejtmenetben halad az MSZP

A politológus szerint az MSZP már a 2006-os őszödi beszéd elhangzása óta folyamatosan lejtmenetben halad. A beszéd következmény nélkülisége okán az MSZP folyamatosan veszített a népszerűségéből, és akkoriban már érezni lehetett, hogy 2010-ben a párt elveszíti a választásokat. A párt népszerűsége ugyanakkor 2010 után sem lett erősebb – jegyezte meg.

Megemlítette, míg más párt ilyen esetben minden erővel azon dolgozna, hogy megújuljon, és közelebb kerüljön a társadalomhoz, addig

a szocialisták botránypolitizálással próbáltak meg láthatók lenni.

Fricz Tamás szerint „showműsorok” gyártásával próbálnak folyamatosan jelen lenni a közéletben, mint például, amikor bementek a közmédia épületébe, akadályozták az ott dolgozók munkavégzését, vagy amikor megzavarták a parlament ülését. Megdöbbentő és elfogadhatatlan kijelentéseket tesznek, és ha nincs más ötlete a pártnak, előbb-utóbb eljutnak arra a szintre, amely már a normális emberi erkölcs szempontjából is teljes mértékben elfogadhatatlan.

Hangsúlyozta, az MSZP nem tud megújulást mutatni, és nem tudja megszólítani táborát, de ez a fiatalabb baloldali politikusokra is igaz. Szerinte ez azért van, mert ők is posztkommunista légkörbe szocializálódtak bele, és átvették az idősebb politikustársaik mentalitását, így nem változott az alkalmazkodási és magatartási struktúra.