Origo: Zavaros nyilatkozatban mentegeti Bangónét Karácsony

 

Zavaros magyarázkodásba kezdett Karácsony Gergely zuglói polgármester, amikor az Origo stábja Bangóné Borbély Ildikó „patkányozós” kijelentéséről kérdezte.

A baloldal lehetséges főpolgármester-jelöltje a MSZP–Párbeszéd majálisán szerdán válaszát úgy kezdte, hogy Bangóné kijelentése meg sem történt, majd röviddel utána úgy folytatta, hogy Bangóné bocsánatot kért.

Karácsony Gergely ezután rákanyarodott saját korábbi nyilatkozatára, amikor egy tévéinterjúban Gyöngyösi Márton antiszemita jobbikos politikus zsidólistázását mentegette.

„Magam is mondtam már olyan dolgot, hülyeséget, amely félreérthetően hangzott el, de akkor elnézést kértem érte” – fogalmazott az Origo videójában.

Egy hete robbant ki a Bangóné körüli botrány. „Sok a patkány Magyarországon” – válaszolta a szocialista képviselő egy április 26-i ATV-interjúban arra a kérdésre, hogy szerinte miért nő a Fidesz támogatottsága. Nyilatkozata futótűzként járta be a magyar sajtót. A kormányszóvivő mellett a Fidesz is lemondásra szólította fel a képviselőt.

Az ügyben a szocialisták első nyilatkozatára hétfőig kellett várni. Párttársuk lemondatása helyett felvállalták a nyilatkozatot. A párt elnöke, Tóth Bertalan úgy nyilatkozott, hogy nincs miért lemondania a politikusnak. Szerinte Bangóné szavait kiforgatták és félremagyarázták.

A párt európai parlament listavezetője és kampányának vezetője, Ujhelyi István pedig már „patkánykormányzást” emlegetett, és akkor még úgy vélte, hogy a kifejezés a szocialisták kampányának meghatározó eleme lesz. A kommunikációs akcióról az MSZP hétfőn egy Facebook-videót is közzétett. A kétperces kisfilmben azt foglalják össze, miért tartják a kétharmados felhatalmazású országvezetést „patkánykormányzásnak”.

Másnap reggelre a  videó eltűnt az oldalról. „Kampányfőnöknek lenni nem könnyű feladat” – a kisfilm eltűnését Ujhelyi István így magyarázta közösségi oldalán.  Mint írta, ő kész visszaütni, ha kell, de nem akarják kirúgni maguk alól a morális mankókat. A videót ugyanakkor szerinte azért vették le, mert elérte a célját, és hozzáteszi, „nem is folytatunk »patkányozós« kampányt”.

Sajtóhírek szerint komoly feszültséget okozott a szocialista párton belül a botrány. Úgy tudni, a párt legfelső vezetése is foglalkozott az üggyel. Ott dönthették el, hogy törlik a „patkányozós” videójukat, és vélhetően azt is, hogy tovább védik Bangónét.

A Nézőpont felmérése szerint még az ellenzéki szavazók kétharmada is elítéli a képviselőnő stílusát.