Így reagáltak a pártok Salvini látogatására

 

Több ellenzéki párt is nemtetszését fejezte ki Matteo Salvini magyarországi útja miatt. Az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és az LMP is bírálta a kormányt és a miniszterelnököt, amiért fogadta az olasz belügyminisztert. A Fidesz szerint a bevándorláspárti baloldal azért támadja Salvinit, mert sikerült megvédenie a határokat, és ez nem tetszik Sorosnak és az embereinek

Az MSZP-Párbeszéd a kormány Magyarországot “újfasiszta irányba terelő” külpolitikájának megváltoztatását sürgeti Matteo Salvini olasz belügyminiszter, kormányfőhelyettes csütörtöki budapesti látogatása kapcsánMester Barnabás, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje, EU-szakértője egy az Országház előtti Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Matteo Salvini és a hétfőn érkező Heinz-Christian Strache oszták alkancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője “tájidegen” Budapesten, nincs helyük Magyarországon, nincs helyük az európai közösségben, Orbán Viktornak sincs helye az európai közösségben, ha velük barátkozik.

Az nem egy külpolitikai terv, hogy újfasiszta irányba terelik Magyarország európai politikáját – mondta. Közölte, Orbán Viktornak egy hónapja van arra, hogy megváltoztassa az irányvonalat, azt követően egy olyan európai politikára kell áttérni a szélsőjobboldali, gyűlöletkeltő propaganda helyett, amely elkötelezetten Európa-párti, az eurózóna felé tartó és a közös európai megoldások mellett van.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője “penetráns marhaságnak” nevezte a populisták találkozását, mert Matteo Salvini támogatja a menekültek európai szétosztását, míg Orbán Viktor ellenzi azt. Szerinte ezeket a politikusokat Vlagyimir Putyin orosz elnök köti össze, ők az orosz befolyás előre tolt helyőrségei, egyetlen feladatuk van, hogy gyengítsék az európai egységet. Elmondta, a Salvini-Orbán-féle populizmusnak egyszer és mindenkorra véget kell vetni.

Matteo Salvini Budapesten (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A Demokratikus Koalíció frakciószóvivője szégyennek nevezte, hogy Orbán Viktor Matteo Salvinivel találkozott Budapesten. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: Orbán Viktor egy olyan várost csinál Budapestből, ahol Európa szélsőségesei, „újfasiszták, neonácik”, euroszkeptikus találkoznak. Olyan politikusok, akik nem az Európai Unió sikerében érdekeltek – tette hozzá.

Budapest olyan város lett, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök „parancsára”, érdekei szerint és pénzéből szervezik annak az európai családnak a szétverését, amelyik az egész kontinensen megteremtette a békét, a biztonságot, a nyugalmat és a jólétet – jelentette ki a politikus. A Demokratikus Koalíció tiltakozik az ellen, hogy „Európa lúzerei“, így például Matteo Salvini a magyar adófizetők pénzéből felépített kormányfői rezidencián arra szervezkedjenek, hogy Magyarországot kivezessék az EU-ból – tette hozzá Gréczy Zsolt.

A frakciószóvivő azt mondta, a találkozóval Orbán Viktor ismét annak adja bizonyítékát, hogy csak Európa szélsőségesei érdeklik és már nem érdekelt abban, hogy Magyarország az Európai Unió megbecsült tagja legyen. A következő napokban egy osztrák szélsőséges politikus is érkezik Magyarországra, ami újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar miniszterelnök végleg el akar köszönni az Európai Néppárttól – jelentette ki.

Az LMP szerint Orbán Viktor és Salvini csupán a migráció problémájának a fenntartásában ért egyet, javaslataik a migrációs válság kezelésére szöges ellentétben állnak. Míg Salvini el akarja osztani a menekülteket, Orbán Viktor nem akarja ezt. Ugyanakkor mindketten a “Putyin-franchise” képviselői – fogalmazott Vágó Gábor, a párt EP-listavezetője -, mindketten azt a receptet követik, amit Oroszországból vettek át, és arról szól, hogy le kell építeni a demokratikus intézményrendszert és kiépíteni egy oligarcha-hálózatot.

A Fidesz szerint bevándorláspárti baloldal azért támadja Salvinit, mert sikerült megvédenie a határokat és ez nem tetszik Sorosnak és embereinek – erről a párt kommunikációs igazgatója beszélt. Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: Orbán Viktor és Matteo Salvini az a két európai politikus, akik megmutatták, hogy az európai határokat igenis meg lehet védeni, hogyha erre van politikai akarat. A mai találkozó is a határvdédelemről, Európa és a keresztény kultúra védelméről szól.

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: Brüsszel mostani, bevándorláspárti politikáját meg kell állítani, mert tönkreteszi Európát és veszélybe sodorja az európai embereket.