Egyre nagyobb a feszültség az ellenzéki előválasztás körül

 

„Beteges hazudozó, szektás Gyurcsány-fanatikus” – ilyeneket mondott Puzsér Róbert azokról a baloldali kerületi polgármesterjelöltekről, akikről az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum állapodott meg. A publicistából lett politikus nagy vehemenciával ment neki azoknak az ellenzéki pártoknak, akikkel elvileg előválasztásra készül a főpolgármester-jelölti posztért. Egyfajta ultimátumot is adott: három pontban sorolta fel a feltételeit – hangzott el az M1 Híradójában.

„Nincs összefogás, és nem játszanak a régi baloldali pártok kottájából” – mondta csütörtökön Puzsér Róbert az önkormányzati választás kapcsán kialakult helyzetről. Az LMP és a Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt szerint az előválasztáson balszélről nem lehet nyerni, a kulcs a centrum jelöltjeiben és a koordinációban rejlik.

A vita azután indult, hogy a baloldali pártok és a Momentum április elején bejelentette, hogy felosztották egymás között a budapesti körzeteket. Az LMP-t és a Jobbikot azonban kihagyták az együttműködésből. 

Puzsér Róbert és kampánycsapata most szórólapjaikon egyenként véleményezik a baloldal polgármesterjelöltjeit. Az MSZP-s Horváth Csabát például „beteges hazudozóként”, a DK-s Niedermüller Pétert „szektás Gyurcsány-fanatikusként”, Gy. Németh Erzsébetet pedig „elfogadhatatlan jelöltként” tüntették fel.


A publicistából lett főpolgármester-jelölt egy három pontból álló ajánlatot tett az ellenzéki pártoknak. Eszerint szeretne egy korrekt előválasztást, egy közös budapesti minimumprogramot, valamint egy olyan kerületi elosztást, amely a tavalyi országgyűlési, illetve a mostani EP-választáson alapul. Majd megismételte azt is, hogy szerinte a baloldal főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely nagyon gyenge vezető és vissza kellene lépnie.

Az M1 kereste az érintett pártokat, véleményezzék Puzsér Róbert ajánlatát. Az MSZP és a Párbeszéd azt írta, továbbra is előválasztást akarnak, a DK azonban nem válaszolt.