A szocialista csúcsjelölt is elítélte a „patkányozást”

 

Az európai szocialisták csúcsjelöltje szerint nem szabad visszatérni a kontinens történelmének azon a szakaszához, ahol politikusok „patkányként” utalhatnak az emberekre. Frans Timmermans erről még vélhetően Ausztriára utalva beszélt, miután ott egy politikus patkányokhoz hasonlította a bevándorlókat. Az M1 kereste a baloldali politikust, hogy a szintén „patkányozó”, MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó kijelentéseinek lesz-e következménye a pártcsaládjukban, de nem kaptak választ – hangzott el az M1 Híradójában.

„Ha elveszítjük az emberiességünk egy részét, az ajtót nyit azoknak a politikusoknak, akik „patkányoknak” neveznek más embereket” – így fogalmazott az európai szocialisták csúcsjelöltje egy hétfői vitában, vélhetően arra utalva, hogy Ausztriában egy politikus patkányokhoz hasonlította a bevándorlókat. Frans Timmermans szerint nem szabad visszatérni a kontinens történelmének azon a szakaszához, ahol politikusok patkányként utalhatnak az emberekre.

Sokan elítélték a kijelentést

Csakhogy míg az európai szocialisták csúcsjelöltje általánosságban elítélte a patkányozást, a magyar szocialista párt országgyűlési képviselője pénteken éppen így becsmérelte a Fidesz támogatóit.

A kijelentéstől az MSZP-n és a Párbeszéden kívül minden ellenzéki párt elhatárolódott. Szerdán a munkáspárti Thürmer Gyula úgy fogalmazott: a Bangóné Borbély Ildikó-féle szocialisták nem igazi baloldaliak.

Bangóné Borbély Ildikó szavai nyilvánosan a Jobbik elnöke szerint sem vállalhatók.

Sneider Tamás azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy – mint mondta – egymás között lehet így beszélni.

A baloldali szavazók már nem voltak ennyire megengedőek. A DK majálisán többen is azt mondták: az MSZP mindig a legrosszabbkor keveredik botrányba, és a szocialista szimpatizánsok is hasonlóan gondolkodtak.

Az MSZP szerint viszont Bangóné Borbély Ildikó és a magyar szocialisták, valamint az európai pártcsalád viszonyában is minden rendben van. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke úgy fogalmazott: az európai pártcsaládon belül teljes a harmónia, küzdenek azért, hogy az európai szocialisták csúcsjelöltje legyen a következő Európai Bizottság elnöke.

Tóth Bertalan pártelnök az M1-nek azt is mondta: kiállnak az európai csúcsjelölt, Frans Timmermans mellett. Ám arra a kérdésre, hogy ez Bangóné Borbély Ildikó patkányokat emlegető nyilatkozata miatt fordítva is így lesz-e, vagy a szocialisták számíthatnak-e következményekre az ügyben,

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője már nem akart válaszolni.

Az M1 kereste Frans Timmermanst is, hogy megkérdezzék: a magyar emberekre patkányokként utaló MSZP-s nyilatkozatnak lesz-e következménye az európai pártcsaládban, és ha a csúcsjelöltek vitáján elítélte a patkányozást, megteszi-e ugyanezt a Magyar Szocialista Párt esetében is. Az Európai Bizottság alelnökétől a 19:30-as híradó adásáig nem érkezett válasz.