Egyre csak duzzad Bangóné „patkányozós” botránya

 

Az MSZP elnöke szerint Bangóné Borbély Ildikónak nincs miért bocsánatot kérnie, és egyébként is őket érte támadás. A szocialista politikust pénteken az ATV-ben arról kérdezték, hogy szerinte miért nő a Fidesz támogatottsága. Bangóné Borbély Ildikó azt válaszolta, hogy „sok a patkány Magyarországon”. Kijelentése előtt szókimondását hangoztatta. A szocialisták mentegetik a politikust – hangzott el az M1 Híradójában.

Nincs miért lemondania Bangóné Borbély Ildikónak – mondta újságíróknak hétfőn az MSZP elnöke, Tóth Bertalan. Arra a kérdésre viszont már nem válaszolt, hogy hogyan értelmezhető párttársa kijelentése, mely szerint Magyarországon sok patkány van.

„Csak hogy egy mondatot mondjak, ha már szókimondó vagyok. Sok a patkány Magyarországon”– így fogalmazott Bangóné Borbély Ildikó pénteken az ATV-ben a Fidesz támogatottságának növekedéséről szóló kérdésre. Bár ő maga mondta, hogy szókimondó,

Tóth Bertalan szerint a szocialisa politikus szavait csak kiforgatják és félremagyarázzák.

Sőt, a pártelnök úgy gondolja, hogy pártját érte támadás. Ezt pedig – ahogy mondta – nem fogják annyiban hagyni.

Úgy fogalmazott: „felvesszük a kesztyűt, és harcolni fogunk a hazugsággal szemben, ahogy eddig is, és az elmúlt években küzdöttünk a hazugsággal szemben.”

Az MSZP-s Ujhelyi István közösségi oldalán azt írta:  „Ildi interjújáról hazugságkampányt indítanak.”

Ujhelyi István szerint ugyanakkor szó sincs arról, hogy bárki is szavazókat sértegetne közülük.

Sőt, szerinte minden ilyen tett elfogadhatatlan, bármelyik politikai oldalról is hangozzék el. Ezután viszont megjegyzi, hogyha már így alakult ez a pár nap, akkor a rendszert ő patkánykormányzásnak fogja hívni. Ezt hétfőn is megerősítette. Sőt, leszögezte, hogy mostantól sokszor fogja ezt a kifejezést használni.

Nincsenek közös véleményen

Egyre több ellenzéki politikus azonban nincs  azonos véleményen a szocialistákkal. A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc azt mondta: inkább úgy fogalmaz, hogy azzal ne tetézze a bajt, mert az így is elég nagy az MSZP-ben.

Mások

felszólították a szocialista képviselőnőt, hogy mondjon le.

Bangóné Borbély Ildikó nyilatkozata futótűzként járta be a magyar sajtót is.

Jogos a felháborodás

Még a baloldali publicisták, köztük a Hvg.hu munkatársa, Tamás Gáspár Miklós is arról értekezik cikkében, hogy a jobboldali honfitársak felháborodása teljesen jogos. A publicista úgy fogalmaz: „ha az ellenzéki beállítottságú választóknak ilyen pártokra kellene szavazniuk, akkor a heveny émelygés és a szavazás mellőzése között lehet csak dönteniük.” Hozzátette: „Kedves Bangóné, kérjük, azonnal mondjon le a képviselői mandátumáról.”

A publicista azt is írja:

nem megbocsátható, hogy az MSZP nem követelte azonnal a képviselő távozását.

A 24.hu főszerkesztő-helyettese, Pető Péter közösségi oldalán azt fejtegeti, hogy szerinte ha Bangóné Borbély Ildikó patkányozását védi a baloldal, azzal a saját morális fölényének a lehetőségét számolja fel. Pető úgy fogalmaz: „ahol pedig közösségi normák nincsenek, ott politika sem lesz sohasem.”

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs szánalmas mélypontnak nevezte, ahogy az MSZP kínos és gyáva magyarázkodásba kezdett Bangóné Borbély Ildikó kijelentésével kapcsolatban ahelyett, hogy visszahívta volna a képviselőt az Országgyűlésből.

A választópolgárok tudják értelmezni a képviselő kijelentését

Az MSZP rosszul kezeli a helyzetet, erről pedig az tanúskodik, hogy a kormánypártok erre egy egész kampányt tudnak építeni – jelentette ki Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója az M1 Szemtől szembe című műsorában.

Abban az esetben, hogyha nagyobb lenne a füstje, mint a lángja ennek a kijelentésnek, akkor erre nem lehetne ilyen határozott reakciót adni – mondta.

Az embereket nem lehet hülyének nézni,

ők is tudják értelmezni azt, hogy Bangóné Borbély Ildikó mit mondott, és azt, hogy az mire vonatkozik –hangsúlyozta az igazgató.

Hozzátette: ha nem vonják le a logikus következtetést az MSZP-n belül, és nem oltják el a saját maguk által gyújtott tüzet, akkor az rájuk fog égni. Ennek a kijelentésnek pedig súlyos következményei lehetnek az európai parlamenti választásokon is.

Első a közösség, második az egyén – normális esetben ennek így kellene működnie. Az MSZP politikusának kijelentése megdöbbentő és szokatlan, ugyanakkor volt már példa arra, hogy a magyar közéletben, hogy politikusok egymást pejoratív jelzőkkel illették – mondta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a műsorban.

Hangsúlyozta: az elmúlt harminc év demokratikus közéletéből

nehéz lenne bármilyen példát hozni,

amikor egy országgyűlési képviselő a választópolgárokat bírálta volna ilyen éles jelzőkkel, mint Bangóné Borbély Ildikó.