Kiszelly: Egyértelmű, hogy Bangóné megsértette a Fidesz szavazóit

 

Kiszelly Zoltán politológus szerint az a tény tízből kilenc ember számára egyértelmű, hogy Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő megsértette politikai ellenfele, a Fidesz szavazóit. Az MSZP-s politikus egy ATV-s interjúban arra a kérdésre, hogy miért növekedik a Fidesz támogatottsága, úgy reagált: sok a patkány Magyarországon.

Két nappal a „patkányozás” után sem mondott még le Bangóné Borbély Ildikó, erre pedig pártja, az MSZP sem szólította fel. A képviselőtől pénteken kérdezték egy interjúban, hogy szerinte miért nő a Fidesz támogatottsága, mire ő azt felelte, hogy „sok a patkány Magyarországon”.

Azóta elindult a magyarázkodás is, ugyanakkor a politikus az interjúban hangsúlyozta, hogy ő szókimondó – emlékeztettek az M1 Ma este című műsorában.

A nyelvi környezetből kiderül, hogy

egyértelműen a Fidesz szavazóinak és támogatóinak célozta kijelentését Bangóné Borbély Ildikó

– jelentette ki Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója. Mint mondta, politikusként Bangóné tudhatta volna, hogy a kommunikáció első szabálya az, hogy ha valamilyen kijelentést félre lehet érteni, azt félre is fogják, mondta.

Hozzátette: főként választási kampány idején fontos az, hogy egyértelműen fogalmazzon.

Kiszelly szerint az is elképzelhető, hogy az MSZP-s politikus direkt fogalmazott kétértelműen, azonban ez egy olyan mondat volt, amelyből egyértelműen azt lehet kiolvasni és kihallani, hogy a Fidesz szavazóira értette a patkány szót.

A baloldalra jellemző a „beszólogatás”?

Magyarországon soha korábban nem volt arra példa, hogy bármely politikus vette volna a bátorságot, hogy akárcsak áttételesen is a patkányhoz hasonló negatív kifejezésekkel illette volna ellenfeleit és annak választópolgárait – emlékeztetett a műsorvezető.

Kiszelly Zoltán szerint a baloldalra jellemző ez, hiszen a baloldal támogatottsága egyre csökken, ezt a veszteséget pedig a politikusok képtelenek feldolgozni. Emlékeztetett: sorra nyilatkoznak a választópolgárokról minősíthetetlen mondatokat. Mint mondta, az ilyen kijelentésekkel

politikai alkalmatlanságáról tett tanúbizonyságot a képviselő.

Hozzátette: a Fidesz jól reagált a helyzetre azzal, hogy a kormánypárt megsértett szavazói a szavazófülkében tudnak a legjobban válaszolni Bangóné állítására.

Egyelőre nincs politikai következménye Bangóné kijelentésének

A politikus mondatai egy nap alatt a teljes magyar médiát bejárták és több ellenzéki párt is lemondásra szólította fel a képviselőt. A Momentum szerint jót tenne az ellenzéknek, ha Bangóné Borbély Ildikó felelősséget vállalna a patkányozó kijelentés miatt. A nyilatkozatot a Jobbik nevében Szilágyi György vállalhatatlannak, az LMP-s Vágó Gábor pedig elfogadhatatlannak nevezte.

Az ügyet Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetője viszont nem akarta kommentálni, ahogy a szocialista Korózs Lajos sem. Az MSZP-Párbeszéd szombati közös sajtótájékoztatóján az M1 kérdésére Korózs Lajos annyit mondott, hogy ő nem akar reagálni, így helyette a szintén MSZP-s Őrsi Gergely válaszolt. Utóbbi szerint a nyilatkozat szerencsétlen volt, de a szocialisták nem minősítettek senkit.

A Fidesz szerint Bangóné Borbély Ildikónak haladéktalanul távoznia kell a közéletből és mivel ezt magától nem tette meg, az MSZP vezetőségének kell visszahívnia őt. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: nem lehet emberék tömegét, vagy akár csak egyetlen embert sem patkánynak nevezni. Ez elfogadhatatlan, mélyen sértő és felháborító, nincs helye a közéletben – mondta.