A Liberálisok nem támogatnak olyan ellenzéki politikusokat, akik mögé a Jobbik is beáll

 

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az őszi önkormányzati választáson is meghiúsul az ellenzéki összefogás. A Liberálisok jelezték: nem hajlandók olyan jelölteket támogatni, akik mögé a Jobbik is beáll. A főpolgármester-jelölti helyért is egyre nagyobb a harc. A Liberálisokat kihagyták az egyeztetésből, Karácsony Gergely zuglói polgármester hitelességét pedig a parkolási botrány miatt megkérdőjelezik. Puzsér Róbert le is cserélné vetélytársát. A Jobbik szerint az ellenzék szkanderezik egymással, de még nem lehet tudni, hogy ki nyer – közölte az M1 Híradója.

Az ellenzéki pártok egymással küzdenek, hogy ki nyer, azt még nem lehet tudni – így értékelte az önkormányzati választás kapcsán kialakult helyzetet a jobbikos Z. Kárpát Dániel.

A vita akkor kezdődött, amikor a Momentum és a baloldali pártok bejelentették, úgy osztották fel a budapesti körzeteket, hogy a LMP-nek és a Jobbiknak nem hagytak helyeket. Válaszul az LMP és a Jobbik által is támogatott főpolgármester-jelölt közölte: amíg az alkut nem vonják vissza, addig nem egyezkedik Karácsony Gergellyel.

Szerdán Karácsony Gergely szavaiból már arra lehetett következtetni, hogy a baloldali pártok nemcsak az LMP-vel, hanem a Jobbikkal is hajlandók egyezkedni.

Néhány órával később a Liberálisok bejelentették: nem támogatnak olyan ellenzéki politikusokat, akik mögé a Jobbik is felsorakozik, vagyis ahol a megvalósul a teljes ellenzéki összefogás, ott ők önállóan indulnak. A Jobbik alelnöke nem akart reagálni a Liberálisok döntésére, mondván, egy törpepártról van szó.

A Fodor Gábor által vezetett Magyar Liberális Pártnak egyébként saját főpolgármester-jelöltje is van, aki eddig azt mondta: beszáll az előválasztásba. Most viszont bejelentették: Sermer Ádám mégis önállóan indul, miután őt és pártját is kihagyták a legutóbbi ellenzéki egyeztetésből. A Liberálisok szerint az ellenzéki összefogás kizárólag a pozícióharcról szól, és nem Budapest jövőjéről.

A két hónap múlva esedékes előválasztásnak jelenleg egy biztos indulója van: Karácsony Gergely.

Puzsér Róbert és az LMP azonban Karácsonyt lecserélné, mert botrányai rontanák az ellenzék esélyeit a főpolgármester-választáson. A DK vezetője, Gyurcsány Ferenc a kialakult helyzet megoldását a választókra és a jelöltekre bízta, az MSZP eddig nem reagált.