Szerteágazó kapcsolatfejlesztés indulhat Brazíliával

 

Szerteágazó kapcsolatfejlesztés indulhat Magyarország és Brazília között, májusban a brazil külügyminiszter látogat hazánkba, és a brazil elnököt is Magyarországra várják idén – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután az Országházban megbeszélést folytatott Eduardo Bolsonaróval, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnökével.

Németh Zsolt kijelentette: új lehetőséget látnak arra, hogy szerteágazó kétoldalú kapcsolatfejlesztést indítsanak Brazíliával, amely kiterjed az élet minden területére. Közölte: a gazdasági együttműködési lehetőségek elmélyítése érdekében a magyar-brazil gazdasági vegyes bizottságot miniszteri szintre emelik a jövőben, a jövő évtől pedig magyar kulturális évet indítanának Brazíliában.

Fontosnak nevezte az ösztöndíjprogramot, amelynek keretében 250 brazil ösztöndíjast fogadnak Magyarországon.

Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnöke és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnöke és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (Fotó:
MTI/Kovács Attila)

Németh Zsolt kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, hogy Eduardo Bolsonaro édesapja, Jair Bolsonaro megnyerte brazil elnökválasztást, és beiktatásán Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett, aki meghívta őt Magyarországra. A látogatással kapcsolatban a külügyi bizottság elnöke kérdésre válaszolva azt mondta: bíznak abban, hogy Jair Bolsonaro még idén eleget tud tenni a meghívásnak. Hozzátette: ezt megelőzően, májusban Magyarországra látogat a brazil külügyminiszter.

Németh Zsolt szerint a két ország közötti értékazonosság fontos pontja, hogy Brazília is kilépett az ENSZ migrációs csomagjából. Ismertetése szerint a megbeszélésen érintették Venezuela kérdését, és brazil kollégájával hasonlóan látják a venezuelai helyzetet. Kiemelte, hogy Magyarország, az Európai Unióhoz hasonlóan elismerte Juan Guaidó elnökségét. Német Zsolt aggasztónak nevezte az országban kialakult humanitárius katasztrófát, és bízik abban, hogy a konfliktus rendezése irányában Brazília hatékonyan tud fellépni.

Eduardo Bolsonaro Magyarország és Brazília közös értékeit hangsúlyozta, és gratulált Magyarország bevándorlással kapcsolatos politikájához, illetve megköszönte a brazil diákoknak felajánlott ösztöndíjakat.

Hangsúlyozta: Brazíliában évtizedek szocialista kormányzása után, most egy olyan elnök lépett hatalomra, aki a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésében érdekelt. A brazil külügyminiszter magyarországi látogatásáról szólva elmondta: számos területen írnak majd alá megállapodásokat Magyarországgal.

Juhász Hajnalka a külügyi bizottság KDNP-s alelnöke arról beszélt, hogy a migrációs politika mellett a tárgyaláson érintették a magyar humanitárius segítségnyújtás kérdését, beszámoltak a Hungary Helps programról és a magyar családtámogatási rendszerről is.