A Szeviép-botrány újabb érintettje tálalt ki

 

Újabb érintett tálalt ki a sajtónak a Szeviép és a baloldal kapcsolatáról. A cég egykori vezetőjével szoros kapcsolatot ápoló vállalkozó azt állítja: a Szeviép a szocialista Ujhelyi István és Botka László nélkül nem létezett volna. A Szeviép-botrány 2010-ben robbant ki, a cég majdnem 400 alvállalkozójának tartozik összesen 11 milliárd forinttal – hangzott el az M1 Híradójában.

„A Szeviépben mindenki tudta, hogy 2006 és 2010 között, a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején a szocialista Ujhelyi István és Botka László, Szeged polgármestere segítette megnyerni a Szeviépnek a beruházásokat és a közbeszerzéseket” – erről beszélt a Pesti Srácoknak Bereczky István vállalkozó, aki hosszú éveken keresztül szoros baráti és üzleti kapcsolatot ápolt a Szeviép vezetőjével, Baranyi Sándorral.

A Szeviéppel kapcsolatos botrány azután kezdődött, hogy az építkezési projektekkel foglalkozó vállalkozás 2010-ben bedőlt, majd kiderült, hogy a cég majdnem 400 alvállalkozójának tartozik összesen 11 milliárd forinttal. A kérdés csak az volt, hogy hogyan keletkezhetett többmilliárdos tartozás, miközben a Szeviép Szeged egyik legsikeresebb vállalkozása volt.

Központi szerepe volt a finanszírozásban az MSZP-nek

A károsultak jogi képviselője szerint a Szeviép valójában központi szerepet töltött be az MSZP finanszírozásában, és az eltűnt pénzek egy része a szocialisták kasszájában landolt.

A bíróság tavaly novemberben megállapította, hogy a Szeviép 2007-től rendszeresen és nagy összegben adott kölcsönöket fizetési problémákkal küszködő vállalkozásoknak, mégpedig úgy, hogy a szerződésekben sem kamatról, sem fedezetről nem volt szó. A három cégvezető közül Baranyi Sándort első fokon hat év börtönre, a két másik vezetőt pedig öt év szabadságvesztésre ítélték tavaly novemberben.

Többmilliós kenőpénzeket osztottak szét

A Pesti Srácoknak nyilatkozó vállalkozó szerint a cég vezetése szinte napi kapcsolatban állt az MSZP-s Ujhelyi Istvánnal, ő segített abban, hogy a Szeviép megnyerje a közbeszerzéseket. A vállalkozó szerint a Szeviép Ujhelyi István és Botka László nélkül gyakorlatilag nem is létezett volna. Ezt a Szeviép vezetői is tudták, és cserébe tetemes összegeket, több tízmillió forintot fordítottak arra, hogy elnyerjék Ujhelyi István és Botka László jóindulatát.

Ezen felül – Bereczky István szerint – havonta több millió forintnyi kenőpénzeket osztottak vissza azoknak, akik segítettek a megbízások elnyerésében.

Márciusban a Szeviép hat év börtönbüntetésre ítélt vezetője is kitálalt a sajtónak. Baranyi Sándor azt állította, hogy a Szeviép hálából újította fel Ujhelyi István házát, nagyjából 30–40 millió forintért. Ezt Ujhelyi István később egyébként tagadta.

Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere pedig többször is azt mondta: neki semmi köze az ügyhöz.

A kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc arra szólította fel Ujhelyi Istvánt, hogy tisztázza magát az őt ért vádak alól. Mint mondta, májusban európai parlamenti választás lesz, és Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselő-jelöltje. Így a magyar embereknek joga van tudni az igazságot Ujhelyi Istvánról, mondta.

Ujhelyi István a most napvilágot látott hírekre egyelőre nem reagált. Tóth Bertalan. az MSZP elnöke pedig fideszes belháborúnak nevezte a Szeviép ügyet.

A Szeviép volt vezetője ugyanakkor például az M43-as út építésével kapcsolatban arról beszélt az interjújában, hogy abban az időben egy ekkora beruházásnál csak az lehetett fővállalkozó, akinek voltak politikai kapcsolatai, ahova pénzt csorgatott vissza. Baranyi Sándor szerint az utat építő spanyol céget Ujhelyi István és Botka László hozta az országba.