Magyar Nemzet: Hangfelvétel árulkodik a teljes fejetlenségről a pécsi DK-ban

 

Újabb hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyből az ellenzéki pártok közötti viszonyra lehet következtetni. Ezúttal – a Magyar Nemzet szerint – a Demokratikus Koalíció egyik pécsi taggyűléséről szivárgott ki felvétel. Kiderült például, hogy hiába indulnának közösen az önkormányzati választáson, állandóan összevesznek az ellenzéki politikusok – hangzott el az M1 Híradójában.

Nem a baloldal indít jelöltet, hanem az ellenzék – így vélekedett a pécsi DK egyik tagja még januárban. A párt taggyűlésén készült felvételeket a Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra. A felvételen a vezetők arról beszélnek, hogy ha az őszi önkormányzati választáson jól akarnak szerepelni, akkor jobb, ha baloldali identitásukat nem hangoztatják.

Kunszt Márta, a szervezet vezetője többször is arra kéri a tagokat: ne felejtsék el, hogy nem a saját pártjuk, hanem a Mindenki Pécsért nevű szervezet jelöltjeiként indulnak. Gyurcsány Ferenc pártjának pécsi elnöke ugyanakkor arról beszél: hiába az ellenzékieket tömörítő csoportosulás, a pártok között rendszeresek a viták.

A felvételen úgy fogalmaz: „Ha én a momentumosokkal elkezdek politikai dolgokról beszélni, két perc alatt összeveszünk, de a szocialistákkal is”. És nem csak velük, hanem a helyi LMP-vel sincsenek jó viszonyban a hangfelvétel tanúsága szerint. A párt pécsi önkormányzati képviselőjéről, Kóbor Józsefről például Kunszt Márta úgy fogalmaz „elvont ember, aki a folyosón a villanyt sem találja meg”. A DK-sok ráadásul saját jelöltjeikről is hasonló véleményen vannak.

Kunszt Márta a közös ellenzéki polgármester-jelöltről, Péterffy Attiláról azt mondja: becsvágytól fűtött ember, aki nagyon gyorsan akar előre menni.

Az italozásról is szó esett

Az ellenzéki lista egyik indulóját, Kisfalvi Márkot linknek, tapasztalatlannak és megbízhatatlannak nevezik. A pécsi DK színeiben induló Harcos Ildikóra pedig Kunszt Márta a „kicsit tintás” jelzőt használja. Szerinte a politikusnőn a rendszeres poharazgatás jelei látszanak, egy alkalommal még arra sem emlékezett, hogy miről beszéltek telefonon előző este, mert – ahogy fogalmaz – teljesen kész van.

Hasonlót éppen egy évvel ezelőtt Gyurcsány Ferencről állított az LMP-s Vágó Gábor, aki egy közös ellenzéki egyeztetés után írta azt a DK elnökéről: „ha én, mondjuk, részeg vagyok, és meghívok barátokat otthonra beszélgetni, az a minimum, hogy őt is megkínálom whiskyvel”.

Gyurcsány Ferenc akkor tagadta, hogy ittas lett volna, később pedig már Vágó Gábor is azt mondta: félreértették.

A pártfinanszírozás kétes ügylet volt?

A most napvilágot látott hangfelvételen a DK-sok alkoholfogyasztási szokásai mellett a párt pécsi szervezetének finanszírozása is felmerül. Egy felszólaló megjegyzi, hogy egy több párttag által csak bűnözőként emlegetett férfi, aki szerintük illegális játékokkal szerezte a vagyonát, korábban négymillió forinttal támogatta őket.

Megdöbbentő a hangfelvétel a Fidesz szerint

Hoppál Péter, a Fidesz pécsi szervezetének elnöke megdöbbentőnek nevezte a hangfelvétel tartalmát és hangsúlyozta: a pécsi ellenzéknek tisztáznia kell a kétes pártfinanszírozással kapcsolatos részleteket.

Mint mondta, mivel Kunszt Márta a pécsi DK elnöke újságírói kérdésre elismerte, hogy a felvétel hiteles, ezzel azt is elismerte, hogy bűnözésből származó pénzek segítik a pécsi ellenzéket.

Az üggyel kapcsolatban Az M1 kereste Kunszt Mártát, aki azt mondta, az M1-nek nem nyilatkozik.

Pár éve már felmerült a tiltott pártfinanszírozás

A DK tiltott finanszírozásának lehetősége néhány éve akkor is felmerült, amikor kiderült: Gyurcsány Ferenc jelentős összegekkel támogatja pártját, a vagyonnyilatkozata alapján uniós megbízásokat teljesítő Altus nevű cégéből származó jövedeleméből.

A 2014-es országgyűlési választások előtt pedig Gyurcsány Ferenc azt hangoztatta, hogy MSZP-s elnöksége idején több helyről is érkezett pénz a szocialista párthoz. Amikor azonban az újságírók arról kérdezték, hogy kik finanszírozták az MSZP-t, azt válaszolta: jobb, ha nem tudjuk.