MSZP–Párbeszéd: A rendőrök ne vegzálják az aláírásgyűjtő aktivistákat

 

Az MSZP–Párbeszéd felszólította a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt, hogy adjon ki állásfoglalást annak érdekében, hogy a rendőrök ne vegzálják aláírást gyűjtő aktivistáikat. A Belügyminisztérium közleményben válaszolt: Magyarország rendőrsége pártbefolyástól mentesen látja el feladatait.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten elmondta, vasárnap a sajtótájékoztató helyszínén, a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren valamennyi aláírást gyűjtő ellenzéki aktivistát igazoltattak. Hozzátette: a választási eljárási törvény szerint kampányidőszakban a pártok korlátozás nélkül, mindenféle hatósági vegzálás nélkül gyűjthetnek aláírást. Ehhez képest elképesztő káosz és néhol visszaélésszerű joggyakorlás történik a rendőri szervek részéről az országban – hangoztatta.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője közölte, nem a rendőrök ellen vannak, szerintük a rendőrök áldozatai az önkényes politikai hatalomnak.

A Fidesz a rendőrséget politikai megfélemlítésre használja, miközben a budapestiek biztonságát veszélyezteti – mondta Barabás, azt firtatva, a rendőröknek miért aktivistákat kell vegzálniuk, miközben bőven van lopás, betörés, amit felderíthetnének. A Párbeszéd szóvivője azonnali fizetésemelést követelt a rendőröknek.

Őrsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke emlékeztetett arra, hogy vasárnap lett végleges az MSZP–Párbeszéd közös európai parlamenti választási listája, ezért az ajánlóíveket hétfő délután tudják átvenni.

Belügyminisztérium közleményben válaszolt az ellenzék vádjaira

A hatályos jogszabályok és a Belügyminisztérium ellentmondást nem tűrő elvárásai szerint Magyarország rendőrsége pártbefolyástól mentesen látja el feladatait. Így készült fel az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választási kampányára is.

A rendőrségen rend van. A rendőrség tudja a dolgát. A rendőrség teszi a dolgát. A rendőrségen bizonyosan nem kell rendet tenni.

A tárca felszólítja az ellenzék képviselőit, hogy kampányszlogenjeikben mellőzzék a rendőrségre való hivatkozást. Támogassák a rendőrség pártpolitikától mentes arculatának megtartását.

A címlapfotó illusztráció.