Közös ellenzéki listát sürgetnek a Liberálisok

 

Lengyel mintára közös ellenzéki, demokrata, EU-párti választási listát sürgetnek a liberálisok az európai parlamenti választásra. Sermer Ádám arra emlékeztetett, hogy ezen a héten van az utolsó lehetőség egy ellenzéki közös lista kialakítására, ezért az ezzel kapcsolatos felhívásukat elküldték valamennyi érintett alakulatnak.

A felhívásra adott közvetett válaszok alapján egyelőre úgy tűnik, hogy nem közelednek a pártok a közös ellenzéki demokrata listához – közölte Sermer Ádám, a Liberálisok ügyvivője, a párt főpolgármester-jelöltje az M1 Ma reggel című műsorában.

Mint fogalmazott: az ellenzéknek erőt kellene felmutatnia a Fidesz „EU-ellenes, Brüsszel-ellenes és Moszkva trójai falovaként üzemelő” politikájával szemben. „A Fidesz, az állampárt” közpénzből már nagyon régóta elkezdte az európai parlamenti kampányát, „a Brüsszel-ellenes tüzelését” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a közös lista sorrendjének rendezési elve, Sermer azt mondta: a liberális párt nem szeretne beleszólni a helyosztó kérdésbe, csupán azt akarja elérni, hogy „egyetlen ellenzéki lista se vállalja azt a kockázatot, hogy amennyiben nem érik el az 5 százalékos bejutási küszöböt, akkor az ellenzéki szavazatok egy jó része a Fidesz illiberális listáján végezze és akár hozzásegítse a Fideszt eggyel több bejutási helyhez”.