Változó vélemény alakult ki az európai Zöldeknél

 

Mégsem látnak kivetnivalót az Európai Zöld Párt vezetői abban, hogy együttműködik az LMP a Jobbikkal Magyarországon – erről beszélt a két társelnök, némileg változott tehát a korábbi vélemény. Egész pontosan úgy látják, hogy hivatalosan nincs együttműködés a két párt között, így nincs is mi ellen tiltakozni – hangzott el az M1 Híradójában.

„Annyi történt, hogy Budapesten van egy jelölt, akit támogatunk, és valóban a Jobbik is támogatja, ez ellen nem sokat tehetünk” – így reagált kedden a Zöldek társelnöke arra, hogy a Jobbiknak és az LMP-nek gyakorlatilag közös főpolgármester-jelöltje van Puzsér Róbert személyében.

Ska Keller a Jobbik kapcsán megjegyezte: néhány éve még ő maga is tüntetett a párt ellen, mostanra viszont egy őrült politikai helyzet állt elő Magyarországon. A politikus úgy fogalmazott: évekkel ezelőtt a frakció néhány tagja tiltakozott a Jobbik ellen, amikor romákat támadtak meg. A Jobbik később felismerte, hogy Orbántól jobbra nincs hely, ezért megpróbáltak középre húzódni – fogalmazott Ska Keller, akit Strasbourgban arról kérdeztek, hogy az LMP-t valóban kizárják-e az Európai Zöldek sorából.

Pár hete még kizárásról beszéltek

Néhány héttel ezelőtt a párt másik társelnöke még azt mondta, hogy nem hisz a Jobbik néppártosodásában, az LMP-t pedig kizárják a frakcióból, ha a párt együttműködik a Jobbikkal. Philippe Lamberts akkor arról beszélt, hogy folyamatos tárgyalásokat kell folytatniuk az LMP-vel, mert az utóbbi hónapokban több probléma is felvetődött a párt körül.

Philippe Lamberts most viszont már úgy látja: nincs gond, mert az nem számít együttműködésnek, hogy az LMP és a Jobbik ugyanazt a főpolgármester-jelöltet támogatja. Vagyis az Európai Zöldek szerint az nem számít együttműködésnek, hogy a Jobbik és az LMP rendszeresen állnak ki közösen bizonyos ügyek és javaslatok mellett.

Az sem számít együttműködésnek, hogy az LMP rendre együtt demonstrál a Jobbikkal, és az Európai Zöldek szerint az sem jelent együttműködést, hogy a két párt most már hónapok óta arról beszél, hogy együttműködnének az önkormányzati választásokon.

Nem biztos az EP-be való bejutásuk

Az LMP-hez közeli Azonnali.hu a kialakult helyzet kapcsán azt írta: az LMP kizárása csak akkor állította volna nehéz helyzet elé az Európai Zöldeket, ha az LMP közös EP-listát állít a Jobbikkal. Korábban valóban felmerült a közös lista gondolata, később mégis úgy alakult, hogy a Jobbik és az LMP is önálló listával indul az EP-választáson.

Közben az sem biztos, hogy az LMP képes lesz akár egy képviselőt is küldeni az Európai Parlamentbe. A Závecz Reserach éppen kedden közzétett közvélemény-kutatása szerint a párt támogatottsága jelenleg nem éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt sem.