Éveken át szabadon utazott az unióban a feltételezett dzsihadista

 

Egyelőre sem az Európai Unió, sem az ENSZ nem reagált arra a hírre, hogy névtelen bankkártyát kapott Európában az a szír férfi, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam egyik vezetője volt, és a hétvégén tartóztatták le Magyarországon – hangzott el az M1 Híradójában.

Ahogy az M1 korábban közölte, havonta ötszáz eurót, vagyis több mint 150 ezer forintot utaltak neki és a családjának. 2016-ban érkezett Görögországba, azóta akár a több millió forintot is elérhette a kártyára érkező összeg nagysága. Korábban az Európai Bizottság azt hangoztatta, hogy a kártyás módszer jól működik, nem élhetnek vissza vele a menedékkérők.

Homsz tartomány volt az egyik utolsó olyan terület, amelyet az Iszlám Állam az uralma alatt tartott. Itt vehetett részt legalább tíz ember lemészárlásában Hasszán F. is egy védett tanú vallomása szerint. A Magyar Nemzet arról írt: a tanú a belga titkosszolgálatok tisztjének vallott arról, hogy a terrorizmussal gyanúsított férfi az Iszlám Államnak toborzott. Amikor a védett tanú családjából a csatlakozást többen is megtagadták, vallomása szerint Hasszán F. saját kezűleg végezte ki őket.

Hasszán F.-et vasárnap tartóztatták le a magyar hatóságok, mert a gyanú szerint 2016-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, és a terrorszervezet emírjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított. A nyomozás eddigi adatai szerint a férfi szerepelt az Iszlám Állam propagandavideóiban is. Hasszán F. azt állítja, összetévesztik valakivel.

Menekültigazolványt kapott Görögországban

Az M1 információi szerint a férfi az Iszlám Állam hatalmának megrendülése miatt 2016-ban Görögországba ment, ahol menekültigazolványt kapott. Ügyvédje, Kelen László az M1-nek hétfőn azt is megerősítette, hogy az ENSZ és az Európai Unió támogatásával kibocsátott anonim bankkártyából is kapott, amelyre havonta nagyjából ötszáz eurót, vagyis 150 ezer forintnak megfelelő összeget utalnak.

Kelen László úgy fogalmazott: befogadást nyert és kapott egy bankkártyát, ami a legendák ellenére csak Görögországban érvényes.

Bosznia-Hercegovináig is eljutott a migránskártya

Tavaly novemberben az M1 stábja Bosznia-Hercegovinában talált egy név nélküli bankkártyát. A bevándorlók ezekről vehetik fel az unió és az ENSZ által nekik utalt pénzt. Az ENSZ adatai szerint eddig legalább 85 ezren kaptak hasonló kártyát.

Az Európai Bizottság honlapján az szerepel, hogy az unió 2017-ben csatlakozott a humanitárius programhoz. A brüsszeli és görögországi szabályozás szerint a terrorizmussal gyanúsított Hasszán F. így évek óta jogosult lehetett a támogatásra.

Vizsgálni kell, mire költötte a pénzt

Elképzelhető, hogy az uniótól kapott pénzekből megpróbált öngyilkos merényletet szervezni Európán belül, ahogy azt korábban az Iszlám Állam területén tette, vagy akár robbanóanyagot, vagy lőszert akart szerezni – nyilatkozta Georg Spöttle az M1-nek.

A Nézőpont Intézet elemzője az M1-nek arról is beszélt, vizsgálni kell, hogy a férfi mire költötte az uniótól kapott pénzt, ez ugyanis újabb bizonyítékot jelenthet az eddig húsz ember kivégzésével gyanúsított férfi ügyében. Mint azt az elemző elmondta, egy veszélyes személyről van szó, a kártyák pedig kontrollálatlanul lettek kiosztva.

Kitérő választ adnak

A migránskártyákról az M1 is többször megkérdezte az ENSZ menekültügyi főbiztosságát. Levelüket a magyarországi, a közép-európai és a nemzetközi központba is elküldték, de kérdésükre, hogy a bankkártyákon adott segély kerülhet-e terroristákhoz, embercsempészekhez, mindenhonnan kitérő választ kaptak, illetve mindössze annyit írtak, hogy partnereik rendszeresen ellenőrzik a felhasználókat.

Az M1 feltette kérdéseit az Európai Bizottságnak is, de nem érkezett egyértelmű válasz például arra a kérdésre, hogy a bizottság tudja-e garantálni, hogy a migránsoknak adott pénz nem kerül terroristákhoz.

Brüsszel közvetve támogatja a terrorizmust?

A terrorizmussal gyanúsított szír férfi ügyét kedden a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyalta. Az ülés után a bizottság jobbikos elnöke, Mirkóczki Ádám arról beszélt, hogy a magyar hatóságok jól végezték a dolgukat. Szerinte örvendetes, hogy a magyar hatóságok szűrőjén nem sikerült átjutnia a férfinak. Jelenleg vizsgálják mind a lehetséges kapcsolatrendszerét, mint pedig azokat az eseményeket, amelyekben részt vehetett. A jobbikos elnök megnyugtatónak nevezte a tényt, hogy a férfinak nem Magyarországon voltak céljai.

A Fidesz szerint – a bevándorlóknak juttatott bankkártyákkal – Brüsszel közvetve támogatja a terrorizmust. A nemzetbiztonsági bizottság ülése után Halász János, a Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett rá: a Fidesz már korábban is jelezte, hogy a névtelen migránskártya veszélyes, mert különösebb ellenőrzés nélkül osztogatják a bevándorlóknak. Emlékeztetett: tízezrek kaptak már név nélküli bankkártyát. Nem tudni, hány terrorizmussal gyanúsítható ember lehet közöttük.

A címlapfotó illusztráció.