Az ellenzék benyújtotta az otthonápolási minimumról szóló határozati javaslatot

 

Az ellenzék benyújtotta az otthonápolási minimumról szóló közös határozati javaslatot a parlamentnek – közölte hétfőn a Demokratikus Koalíció alelnöke.

Varju László budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a javaslatot ő maga, Mesterházy Attila (MSZP), Bősz Anett (független), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Ungár Péter (LMP) jegyzi, hozzájuk később csatlakozott Varga-Damm Andrea (Jobbik) és Hohn Krisztina (LMP).

A kezdeményezők azt kérik, hogy az állam ismerje el az otthonápolást teljes munkaidős munkaviszonyként. Emellett arra is felszólították a kormányt, vizsgálja felül, hogy az egészségügyi rendszer mennyire képes ellátni a rászorulókat. A kéréseik között szerepel az otthonápolást szabályozó, idén év elején életbe lépett törvény felülvizsgálata, a jelenlegi „diszkriminatív” rendszer átalakítása és az ápolási díj felemelése is – közölte.

A politikus véleményét kikérték arról, az Origo által hétfőn nyilvánosságra hozott hangfelvételről, ami a Jobbik egyik 2012-es frakcióülésén készült, és amelynek tanúsága szerint a tanácskozáson egyes politikusok antiszemita kijelentéseket is tettek.

Varju László azt mondta, nem a többi ellenzéki pártnak kell megvédenie a Jobbikot. A Jobbik múltjában vannak vállalhatatlan elemek, de amennyiben a párt együtt akar működni az ellenzékkel, akkor ezzel a múlttal le kell számolnia – jelentette ki. Hozzátette, véleménye szerint a Jobbik elindult ezen az úton és jó irányba halad.

Fidesz: Kétszínű, amit az ellenzék az otthonápolás ügyében művel

Álságos és kétszínű, amit az ellenzék az otthonápolás ügyében művel – közölte a Fidesz-frakció hétfőn.

A Fidesz szerint amikor szavazni kellett volna az ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díjának emeléséről,„akkor persze nem támogatták”. „A szavazás helyett inkább balhéztak, szirénázgattak és szelfizgettek” – fogalmaztak.

Azt írták: nem volt egyetlen ellenzéki párt sem, amelyet érdekelt volna a tartósan beteg gyermekek és szüleik sorsa, „mindig csak kampányolnak velük”.

A kormánypártok támogatásának köszönhetően idén januártól 15 százalékkal emelkedett az ápolási díj, és új ellátásként bevezették a gyermekek otthongondozási díját. Az érintett családok továbbra is számíthatnak a kormánypártok támogatására – áll a közleményben.