Jó eséllyel kieshet az EP-ből a párbeszédes Jávor Benedek

 

Csupán a negyedik helyre került a Párbeszéd első jelöltje, Jávor Benedek. Ez azt jelenti, hogy jó eséllyel kieshet az Európai Parlamentből Karácsony Gergely párttársa, még akkor is, ha végül visszalép a lista éléről az MSZP elnöke – hangzott el az M1 Híradójában.

Reménykeltőnek és optimistának nevezte a szocialisták választmányi ülését Kunhalmi Ágnes. A politikus azt mondta: az MSZP-Párbeszéd közös EP-listájáról egyhangú döntés született. A szombati tanácskozást azonban – sajtóhírek szerint – hosszas vita előzte meg. A Magyar Nemzet pénteken arról írt, hogy a szocialistákat szétfeszíti a Párbeszéddel közös lista. Az MSZP-ben ugyanis sokan zúgolódtak amiatt, hogy a pártszövetségből eddig a Párbeszéd aránytalanul sokat profitált.

Karácsony Gergely szombaton elismerte, hogy voltak viták a két párt között, de szerinte ezeknek már vége. A két párt közös EP-listáján ugyanis a párbeszédes Jávor Benedek a negyedik helyet kaphatta meg.

A Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott: döntés született az európai parlamenti listáról is, amelyen befutása jó eséllyel induló helyen Jávor Benedeket indítja a Párbeszéd. Ez politikai értelemben a harmadik, közjogi értelemben a negyedik helyet jelenti – fogalmazott Karácsony.

Ez azt jelenti, hogy Jávor Benedeket Tóth Bertalan MSZP-elnök, valamint Ujhelyi István és Szanyi Tibor is megelőzi. Vagyis, ha Tóth Bertalan korábbi ígéreteihez híven lemond mandátumáról, a Párbeszéd képviselője akkor is csak a harmadik helyen áll majd. Az előzetes becslések szerint az MSZP-Párbeszéd pártszövetség két helyre számíthat reálisan, Jávor Benedeknek így kevés az esélye arra, hogy kijusson Brüsszelbe. A Párbeszédnek pedig eszerint a forgatókönyv szerint egyetlen képviselője sem lesz az Európai Parlamentben.

Az Origo.hu úgy fogalmaz: Óriási pofont kapott Karácsony Gergely és a Párbeszéd, mert bár a párt kongresszusának még jóvá kell hagynia a megállapodást, a lista lényegében azt jelenti, hogy Soros György embere, Jávor Benedek nem fog bejutni az EP-be.

A legnagyobbat mégsem ő, hanem az MSZP-s Tüttő Kata veszítheti: eddig ugyanis ő állt a lista negyedik helyén. A Magyar Nemzet információi szerint ráadásul komolyan számított arra, hogy Tóth Bertalan visszalépésével a harmadik helyre előre lépve kijuthat Brüsszelbe.

A Párbeszéddel való szövetség miatt azonban most az esélytelen ötödik helyre csúszott vissza. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a lap szerint Tóth Bertalan ígérete ellenére végül mégis felveheti mandátumát, amivel minden eddig kialkudott kompromisszumot borítana. Az MSZP elnöke szombaton tagadta, hogy ilyen tervei lennének.

Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy ha a pártszövetség mégsem szerez három helyet májusban, akkor a szocialisták újragondolják a sorrendet.